Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας.
Το χρώμα είναι η αίσθηση που διεγείρεται στον εγκέφαλο από μήκη κύματος του φωτός. Κάθε μήκος κύματος διεγείρει την αντίληψη ενός ξεχωριστού χρώματος από το φάσμα των χρωμάτων. Τα χρώματα που επιλέγουμε μπορεί να έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο στο σπίτι ή το γραφείο μας, μπορεί να μας προσελκύουν συγκεκριμένα χρώματα για διάφορους λόγους όπως επίσης υπάρχουν κάποια στερεότυπα σχετικά με μεμονωμένα χρώματα. Τα χρώματα μπορούν να ενθαρρύνουν μια πληθώρα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηρεμίας, του άγχους και ακόμη και της πείνας!
Η επιλογή έργων τέχνης που ταιριάζουν στην προσωπικότητά σας, στο χώρο σας και στα συναισθήματα που θέλετε να προκαλέσετε, μπορεί να επιτευχθεί με την κατανόηση της επίδρασης των χρωμάτων στην τέχνη. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να ταιριάξουν σε μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε επιλογές βάσει της ισορροπίας και ψυχικής κατάστασης που επιθυμούμε στον χώρο μας.
Η ψυχολογία του χρώματος
Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι υπάρχουν χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεσή τους, ωστόσο υπάρχει κάτι περισσότερο από μια γενική αίσθηση. Η ψυχολογία του χρώματος βασίζεται στις συναισθηματικές, και μερικές φορές ακόμα και στις σωματικές επιδράσεις που δημιουργούν τα χρώματα στους ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολιτισμικές παραλλαγές που επηρεάζουν το νόημα ορισμένων χρωμάτων (δηλαδή ροζ για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια), υπάρχουν κοινά αποδεκτές ψυχολογικές επιδράσεις των χρωμάτων. Τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας.
Ας εξερευνήσουμε κάποια συναισθήματα που αναδύονται από την θεωρία της ψυχολογίας του χρώματος και τη σημασία που έχουν για τους καλλιτέχνες και τους λάτρεις της τέχνης:
Διαβάστε σχετικά: Πώς να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας όταν δεν έχουμε διδαχθεί τον τρόπο
Ψυχρά χρώματα
Γνωστά για τη δημιουργία ήρεμων και αρμονικών συναισθημάτων, τα ψυχρά χρώματα μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν θλίψη και καταθλιπτικές σκέψεις.
- Μπλε: Προκαλεί συμπόνια και σοφία, αλήθεια και πίστη. Σε έναν πιο αρνητικό τόνο, μπορεί να θεωρηθεί ένα ψυχρό χρώμα εγείροντας την αδιαφορία, ενώ συνδέεται συχνά με την παραίτηση και τη μοναξιά.
- Πράσινο: Όντας ένα αρμονικό χρώμα, το πράσινο ενθαρρύνει μια χαλαρωτική, άνετη στάση, γεμάτη ελπίδα και επούλωση. Όταν συνδυάζεται με την επιτυχία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση απληστίας ή ζήλιας.
- Μωβ: Ως το παραδοσιακό χρώμα των βασιλιάδων συνδέεται με τον πλούτο και το κύρος. Χρησιμοποιείται και από την εκκλησία υποδηλώνοντας μυστήριο και πνευματικότητα.
Ζεστά χρώματα
Η ψυχολογία του χρώματος υποδηλώνει ότι τα ζεστά χρώματα μπορεί να διεγείρουν την ενέργεια και τη διάθεση, ενώ κάποιες φορές μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν αυξημένη ευερεθιστότητα και άγχος.
- Κόκκινο: Όντας συνδεδεμένο με το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό, αυτό το χρώμα αποπνέει δύναμη και φιλοδοξία. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αίσθησης του κινδύνου, της εξέγερσης και της βίας.
- Πορτοκαλί: Ενώ συχνά θεωρείται ως ένα «υπερβολικό» χρώμα, το πορτοκαλί λαμβάνεται επίσης ως ένα ενθουσιώδες και χαρούμενο χρώμα. Πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ένα πρότυπο φροντίδας και ζεστασιάς, ενώ μπορεί επίσης να αντιστοιχεί σε επιθετικότητα και κυριαρχία.
- Κίτρινο: Γνωστό ως το χρώμα της ευτυχίας, αυτό το παραδοσιακά χαρούμενο χρώμα ξυπνά τη φιλία και τη φαντασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη πλευρά του κίτρινου χρώματος, αφού χρησιμοποιείται για να επιδείξει την προσοχή, τον κίνδυνο ή ακόμη και τη γήρανση.
Ουδέτερα χρώματα
- Λευκό: Αναδεικνύοντας την αγνότητα και την αθωότητα, αυτό το χρώμα συνδέεται παγκοσμίως με την καθαριότητα. Ωστόσο, είναι επίσης ένα «σκληρό» χρώμα, που συμβολίζει τη στειρότητα και που σε κάποιες κουλτούρες συνδέεται ακόμα και με το θάνατο.
- Γκρι: Όντας ο «βασιλιάς» της ουδετερότητας, αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει το συμβιβασμό και προσδίδει μια αίσθηση γαλήνης. Ωστόσο, μερικές φορές συνδέεται με τη θλίψη ή τη μελαγχολία.
- Καφέ: Γνωστό ως το χρώμα της «φύσης», το καφέ συνδέεται με την άνεση και τη ζεστασιά. Ωστόσο, επειδή θεωρείται ένα κάπως «μουντό» χρώμα, μπορεί επίσης να διεγείρει έναν μελαγχολικό τόνο.
- Μαύρο: Από μία θετική άποψη, το μαύρο μπορεί να θεωρείται εκλεπτυσμένο και μυστηριώδες. Ωστόσο, στις περισσότερες δυτικές κουλτούρες συνδέεται με τη νοσηρότητα και το θάνατο.
Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιoύν την ψυχολογία του χρώματος ως μέσο έκφρασης
Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα χρώματα στα έργα τους για να ενισχύσουν τη διάθεση ή να στείλουν ένα μήνυμα στο κοινό, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.
- Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ο Πικάσο είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη. Οι φιγούρες στα έργα του ήταν βασισμένες στο μπλε χρώμα για την ενίσχυση της θλίψης.
- Ο πίνακας του Βαν Γκογκ «Οι Πατατοφάγοι», σε καφέ και πράσινα χρώματα, μέσω του οποίου ο καλλιτέχνης ήθελε να απεικονίσει του αγρότες όπως πραγματικά ήταν, επικεντρώνεται στη σύνδεσή τους με τη γη.
- Ο πίνακας του Κλιμτ που απεικονίζει μια γαλήνια λίμνη σε αποχρώσεις του πράσινου, παραδειγματίζει τη γαλήνη που εμπνέει η φύση.
Διαβάστε σχετικά: Πέντε σημαντικά βήματα για να συνδεθούμε συναισθηματικά με τον εαυτό μας
Χρησιμοποιώντας την ψυχολογία του χρώματος για την επιλογή έργων τέχνης
Τα χρώματα τα οποία σας ελκύουν στα έργα τέχνης που επιλέγετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε την ιδανική θέση για την τοποθέτησή τους. Ή διαφορετικά, μπορεί να θέλετε να βάλετε ένα έργο τέχνης σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και χρησιμοποιώντας την ψυχολογία του χρώματος μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο έργο για το συγκεκριμένο χώρο.
Για να πυροδοτήσετε ένα αισιόδοξο συναίσθημα σε έναν χώρο, αναζητήστε πράσινα και κίτρινα χρώματα. Το κίτρινο είναι ένα βασικό χρώμα στη χρωματοθεραπεία και μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πέψη όσο και στο μεταβολισμό, καθιστώντας το μία ιδανική επιλογή για μια κουζίνα.
Για να προκαλέσετε μια αίσθηση ξεκούρασης σε μια κρεβατοκάμαρα, οι αποχρώσεις του μπλε μπορούν να σας προσφέρουν τον ήρεμο τόνο που ψάχνετε. Από την άλλη πλευρά, για να αυξήσετε το αίσθημα του ρομαντισμού, το κόκκινο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην κρεβατοκάμαρα (αν και θα ήταν καλό σε μικρότερες επιφάνειες).
Όταν επιλέγετε έργα τέχνης, σκεφτείτε τα συναισθήματα που σας διεγείρουν τα χρώματα. Μπορεί να ενισχύσετε ή να αποδυναμώσετε ήπιους τόνους στο χώρο σας με τη σωστή ή τη λάθος επιλογή.
Πηγή: sybariscollection.com
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*