Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο journal Emotion.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους 182 συμμετέχοντες της έρευνας να ακούσουν δύο είδη μουσικής: είτε «ανεβαστική» είτε ήρεμη μουσική.
Στη συνέχεια, είπαν σε μία ομάδα συμμετεχόντων ότι η μουσική θα βοηθούσε τις επιδόσεις τους σε μια δοκιμασία δημιουργικότητας (να σκέφτονταν δηλαδή ότι καθημερινά αντικείμενα θα μπορούσαν να έχουν ασυνήθιστες χρήσεις), σε μία άλλη ομάδα ότι η μουσική θα βλάψει τη δημιουργικότητά τους και στην ομάδα ελέγχου είπαν ότι δεν θα είχε καμία επίδραση.
Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην «ανεβαστική» μουσική ανέφεραν ότι ένιωθαν σημαντικά πιο δημιουργικοί όταν είχαν την προσδοκία ότι θα τους ήταν χρήσιμος ο ενθουσιασμός από τους «ήρεμους» συμμετέχοντες. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στην ήρεμη μουσική ήταν πιο δημιουργικοί από τους συμμετέχοντες που άκουσαν την «ανεβαστική» μουσική όταν είχαν την προσδκία ότι η ηρεμία θα τους ήταν χρήσιμη, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και ένα ήρεμο ερέθισμα μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του όταν μπαίνει να σκεφτούμε με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: apa.org
Έρευνα: Expectations Influence How Emotions Shape Behavior.