Αν γνωρίζετε ότι έχετε μία άσχημη διάθεση μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα για να την ελέγξετε. Ένας καλός τρόπος είναι απλώς «προειδοποιώντας» τους άλλους ότι δεν είστε σε καλή διάθεση πριν ακόμη ξεκινήσει η αλληλεπίδραση μεταξύ σας.
Συχνά όταν θυμώνουμε ή ξεσπάμε στους άλλους δεν φταίνε αυτοί αλλά εμείς. Έχουμε την πλήρη ευθύνη του τρόπου που αντιδρούμε απέναντι στους άλλους. Όταν είμαστε εκνευρισμένοι και ξεσπάμε σε κάποιον άλλον, αυτό συχνά οφείλεται στη δική μας κακή διαχείριση του στρες και των συναισθημάτων μας.
Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνουμε. Όταν βρίσκεστε σε ένταση και νιώθετε να «βράζετε» από θυμό, σάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και τον τρόπο που αντιδράτε απέναντι στους άλλους.
Η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα μπορεί κάποιες φορές να σαμποτάρει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λογική. Οπότε, όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, αυτά μπορεί να υπερισχύσουν της ορθής κρίσης μας, γεγονός που μας οδηγεί να ανταποκρινόμαστε απέναντι στους άλλους με αρνητικούς και παρορμητικούς τρόπους.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε και εσείς βιώσει παρόμοιες καταστάσεις αρκετές φορές.
Για παράδειγμα, σας έχει συμβεί κάποιες μέρες να είστε περισσότερο ευαίσθητοι και ευέξαπτοι από ό,τι συνήθως; Ακόμη και η παραμικρή λέξη, κίνηση ή έκφραση κάποιου να σας πυροδοτεί θυμό, ανασφάλεια ή αμυντικότητα;
Γνωρίζετε ότι δεν λειτουργείτε με βάση τη λογική, ωστόσο τα συναισθήματά σας είναι τόσο δυνατά που δεν σας επιτρέπουν να ενδιαφερθείτε για τη στάση σας. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι πώς να επιτεθείτε λεκτικά στους άλλους. Συμβαίνει σε όλους μας και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε πλήρη επίγνωση μίας αυποβόσκουσας άσχημης διάθεσής μας και πώς αυτή εξωτερικεύεται μέσω της καθημερινής μας ομιλίας και συμπεριφοράς μας.
Αν γνωρίζετε ότι έχετε μία άσχημη διάθεση μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα για να την ελέγξετε. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς με το να «προειδοποιείτε» τους άλλους ότι δεν είστε σε καλή διάθεση πριν ακόμη ξεκινήσει η αλληλεπίδραση μεταξύ σας.
Αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να μας γλυτώσει από πολλά προβλήματα αν γνωρίζουμε πώς να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Ενημερώνοντας τους ανθρώπους γύρω σας ότι είστε σε άσχημη διάθεση, τους αφήνετε να καταλάβουν ότι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί μαζί σας. Αν σέβονται τους άλλους θα δεχθούν την προειδοποίηση και θα προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε αυτό το δεδομένο.
Αυτός ο τύπος προειδοποίησης είναι ιδιαίτερα βοηθητικός για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους φίλους ή την οικογένειά σας επειδή γενικά αυτοί οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να σας ταράξουν ή να σας κάνουν να θυμώστε, οπότε είναι πιο πιθανό να δώσουν βάση στη συμβουλή σας και να σας δώσουν τον χρόνο και το χώρο που χρειάζεστε.
Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό να «προειδοποιείτε» τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σας για κάποια κακή διάθεση που έχετε. Δεν χρειάζεται να πείτε κάτι δραματικό, απλά κάτι όπως: Ξέρετε είχα ένα δύσκολο πρωινό, οπότε σας παρακαλώ προσπαθήστε να μην με ζορίσετε σήμερα ή Ξέρετε δεν είμαι σε καλή διάθεση σήμερα οπότε απολογούμαι εκ των προτέρων αν είμαι λίγο μουτρωμένος/η.
Φυσικά, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα αλάνθαστη. Αλλά ακόμη και αν δεν τα καταφέρετε και τύχει να ξεσπάσετε σε κάποιον μπορείτε πάντα να τους υπενθυμίσετε: Συγγνώμη, όπως ήδη ανέφερα είμαι σε άσχημη διάθεση σήμερα, δεν φταις εσύ…
Μία άσχημη διάθεση δεν είναι δικαιολογία για να είμαστε αγενείς απέναντι σε κάποιον αλλά προσφέρει στους άλλους μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση σχετικά με το λόγο που μπορεί να είπατε ή να κάνατε κάτι. Το πιο σπουδαίο είναι ότι εξηγεί στους άλλους να μην παίρνουν προσωπικά αυτά που κάνετε ή λέτε. «Εγώ φταίω σήμερα, όχι εσύ».
Μάλιστα, όταν κάποιος μου λέει κάτι αγενές ή ανάρμοστο, συχνά χρησιμοποιώ την ίδια φράση αντίστροφα: Απλώς έχει άσχημη διάθεση, δεν χρειάζεται να παίρνω όσα λέει προσωπικά.
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που με έκαναν περισσότερο ευγενικό και ανεκτικό απέναντι στους άλλους (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) είναι η αναγνώριση όλων των παράγοντων που επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος, της διάθεσης και ακόμη και απλά πράγματα όπως η πείνα ή η έλλειψη ύπνου.
Ενώ είμαστε υπεύθυνοι για τις ενέργειες και τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε καθημερινή βάση λέμε και κάνουμε πράγματα που δεν αντικατοπτρίζουν τους εαυτούς μας επειδή είμαστε ατελείς.
Οπότε την επόμενη φορά που έχετε μία κακή διάθεση προσπαθήστε να προειδοποιήσετε τους άλλους και δείτε αν αυτό βοηθάει την αλληλεπίδραση μεταξύ σας. Δεν αποδίδει πάντοτε, αλλά είναι μια καλή συμβουλή για να λάβετε υπόψη σας αν είστε επιρρεπείς στο θυμό ή την αγένεια.
Πηγή: theemotionmachine.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr