Μια μέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η γιορτή της γυναίκας στη μνήμη όλων αυτών των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους το 1908 στη Νέα Υόρκη κατά την απεργία των μοδιστρών. Ένας από τους σημαντικότερους αγώνες των γυναικών εκείνης της εποχής όπου αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους.
Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβανόντουσαν το μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου, το τέλος της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, η ισότητα των φύλων. Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, παρόλα αυτά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο καθορίστηκε η 8η Μαρτίου και το 1977 αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον ΟΗΕ προκειμένου να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα προβλήματα και τα δικαιώματα της γυναίκας.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας από τους κύριους στόχους της γιορτής ήταν ο αγώνας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Στη σημερινή εποχή, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι σύμβολο της νίκης των γυναικών στον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων. Αξίες που στο βωμό τους θυσιάστηκαν γυναίκες και που παρόλα αυτά ακόμη κι σήμερα, στον 21ο αιώνα, παραμένουν παρεξηγημένες και χωρίς σεβασμό προς αυτές σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι κι σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια που μάχονται οι γυναίκες να διεκδικήσουν τα πιο «αυτονόητα» δικαιώματα τους, συνεχίζουν να επικρατούν οι διαφορές στις αμοιβές που λαμβάνει ένας άντρας σε σύγκριση με μια γυναίκα, η μη πρόσληψη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους και η προκατειλημμένη στάση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Να σημειωθεί παράλληλα ότι μελέτες έχουν δείξει πως οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις τείνουν να αποδίδουν καλύτερα οικονομικά.
Πολλές είναι εκείνες οι γυναικείες προσωπικότητες που μέσα από την τέχνη τους, το πείσμα τους, την αφοσίωση τους, την δυναμικότητά τους και πιθανόν την αγανάκτηση τους από ένα κόσμο άνισο και άδικο κατάφεραν να διεκδικήσουν αυτά που στις μέρες μας δεν έχουμε αντιληφθεί την πραγματική τους αξία και την φωνή της ελευθερίας που μπορούν να δώσουν. Προσωπικότητες των οποίων οι πράξεις και τα κατορθώματα τους δεν αναγράφονται σε κανένα ιστορικό βιβλίο παρά την ιστορία που έγραψαν ανά τις εποχές, όπως η Frida Kahlo (1907—1954), η Edith Head (1897—1981), η Marie Curie (1867—1934). Μια απλή αναφορά σε κάποιες από τις γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για το έργο τους και τις επαναστάσεις τους σε διάφορους τομείς, ως τροφή για περισσότερη αναζήτηση και γνώση.
To Altius Mind Institute έχει θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετεί απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχει ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης.