H αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

H αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

δύο χέρια με περικάρπια με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Ο κοινωνικός συντηρητισμός και τα στερεότυπα, δεν διευκολύνουν τους διεμφυλικούς ανθρώπους, εφ’ όσον συχνά γίνονται στόχοι bullying – σε περίπτωση που θελήσουν να υιοθετήσουν στοιχεία και χαρακτηριστικά του αντίθετου από το βιολογικό τους φύλο. Είναι θετική λοιπόν η θέσπιση ενός νομοσχεδίου που θα τους εντάξει στην κοινωνία και θα τους κατοχυρώσει νομικά μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του φύλου τους.


Πολύς ντόρος γίνεται για την ψήφιση του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Στόχος είναι να μπορεί το άτομο που αισθάνεται πως δεν ανήκει στο φύλο που τα γεννητικά του όργανα καθορίζουν βιολογικά, να μπορεί να κάνει διόρθωση του καταχωρημένου φύλου στα δημόσια έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο, κλπ), έτσι ώστε ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ίδιο το άτομο το φύλο του να εναρμονίζεται και να συμφωνεί και με την καταχώρηση στα δημόσια έγγραφα πλέον.

Ο κοινωνικός συντηρητισμός και τα στερεότυπα, δεν διευκολύνουν τους διεμφυλικούς ανθρώπους, εφ’ όσον συχνά γίνονται στόχοι bullying – σε περίπτωση που θελήσουν να υιοθετήσουν στοιχεία και χαρακτηριστικά του αντίθετου από το βιολογικό τους φύλο. Είναι θετική λοιπόν η θέσπιση ενός νομοσχεδίου που θα τους εντάξει στην κοινωνία και θα τους κατοχυρώσει νομικά μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του φύλου τους.

Ως ειδικοί, συμφωνούμε σε μία ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος μέσα από τη νομική διάσταση της αλλαγής του φύλου στα κρατικά έγγραφα και τη θεσμική προστασία του ατόμου στην απόφασή του αυτή. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται το άτομο να έχει ώριμη σκέψη και τη σχετική ψυχοσεξουαλική ωρίμανση. Η παιδοψυχιατρική εταιρεία αλλά και σχεδόν όλοι οι ειδικοί στα θέματα ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, διαφωνούν με το άρθρο 3 που αφορά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με όριο ηλικίας τα 15 έτη του εφήβου.

Όπως γνωρίζουμε, η εφηβεία είναι μία περίοδος στη ζωή του ατόμου, όπου από παιδί περνάει το κατώφλι της ενήλικης ζωής. Μία δύσκολη περίοδος, όπου ο έφηβος βλέπει όχι μόνο το σώμα του να αλλάζει αλλά και τον ψυχοσυναισθηματικό του κόσμο να περνάει μέσα από συναισθηματικές μεταπτώσεις και διακυμάνσεις, από την εφηβική μελαγχολία, στη δραματοποίηση, στη ψυχική αστάθεια, την αντιδραστικότητα, ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά για παράδειγμα της περιόδου αυτής. Χρειάζεται λοιπόν να τον προστατέψουμε και αν πραγματικά θέλει κάτι τέτοιο, να του δώσουμε την ευκαιρία μέσα από την διερεύνηση του εαυτού του να δει τι πραγματικά ζητάει. Στα 17 με 18 του χρόνια, που είναι και πιο ώριμος, υπεύθυνος και κατασταλαγμένος, μπορεί να πάρει πιο σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του…

Σημαντική επίσης είναι η ψυχιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση, για να αποκλειστούν πιθανές ψυχοπαθολογίες. Η δυσφορία του φύλου, όπως και η ονομασία της εκφράζει χαρακτηριστικά, σημαίνει πως το άτομο νιώθει δυσφορία με το βιολογικό του φύλο. Για να μεταβεί όμως στο φύλο όπου αισθάνεται πως ανήκει, χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής και προετοιμασίας. Σαφώς, για το άτομο που ζει μια ζωή χωρίς να «αγαπά» το φύλο με το οποίο γεννήθηκε, το νέο νομοσχέδιο είναι μια «σανίδα σωτηρίας», μια μορφή ανακούφισης. Όμως, πόσο έτοιμο είναι για τις αλλαγές που πιθανά να επιφέρει στη ζωή του; Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ο ρόλος της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας είναι κατά κύριο διερευνητικός και υποστηρικτικός.

Διερευνητικός, γιατί θα βοηθήσει το άτομο να αξιολογήσει την απόφασή του, η οποία θα πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης. Υποστηρικτικός γιατί βοηθάει το άτομο να προσαρμοστεί στις επερχόμενες αλλαγές στην καθημερινότητά του, μέσα από την ενδεχόμενη απόφαση να κοινοποιήσει στους οικείους του την αλλαγή στην ταυτότητα φύλου του και στη διαχείριση ρατσιστικών συμπεριφορών από το κοινωνικό πλαίσιο.

Είναι γεγονός πως ο διεμφυλικός έφηβος δεν χαίρεται την εφηβεία του όπως και οι συνομήλικοί του καθώς είναι αναγκασμένος να ζει μέσα σε ένα σώμα που δεν τον εκφράζει, αντίθετα μάλιστα, του προξενεί θλίψη και αποστροφή. Ναι, δεν θα διαφωνήσουμε με αυτό, αλλά αν κάποιος γνωρίζει ότι μπορεί επιτέλους να διορθώσει το φύλο του και να νιώσει ότι εναρμονίζεται ο ψυχοσυναισθηματικός του κόσμος με το σώμα του, μπορεί να έχει την υπομονή για να πάρει τη σωστή απόφαση μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία που θα τον προετοιμάσει να έχει μία υγιή μετάβαση. Αν όχι, μάλλον βιάζεται και παίρνει γρήγορες αποφάσεις που μπορεί αργότερα να μετανιώσει…

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...