PsychologyNow Team

3 εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

3 εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

PsychologyNow Team
άνδρας σκέφτεται 3 εύκολους τρόπους για να βελτιώσει τη μνήμη του
Image credit: Sora Shimazaki / pexels.com

Μπορούμε να βελτιώσουμε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης με απλούς τρόπους που βασίζονται στη νευροεπιστήμη.


Όλοι θα ήθελαν να βελτιώσουν σχεδόν αμέσως τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους και την ικανότητα ανάκλησης. Συχνά έχουμε μια ιδέα που φαίνεται σημαντική, αλλά πριν προλάβουμε να τη γράψουμε, την έχουμε ξεχάσει. Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να θυμηθούμε, αλλά δεν μπορούμε. Κι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί, όσον αφορά την επιτυχία, αυτά που ξέρεις, κι αυτά που κάνεις με αυτή τη γνώση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν χρειάζεται να θυμηθούμε κάτι σημαντικό; Οι περισσότερες τεχνικές βελτίωσης μνήμης, όπως η μνημονική, το παλάτι της μνήμης κτλ, απαιτούν αρκετή προσπάθεια. Η νευροεπιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό: Δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς τρόπους για να αυξήσετε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης.

1. Προβλέψτε ότι όντως θα θυμηθείτε αυτό που θέλετε να θυμηθείτε

Μια μελέτη του 2011, που δημοσιεύτηκε στο καναδικό Journal of Experimental Psychology, δείχνει ότι το να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν θα θυμηθεί κάτι βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να το θυμηθείτε, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν κατά 50 τοις εκατό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ενθύμηση πραγμάτων που θέλετε να κάνετε, όπως η προοπτική μνήμη. Η προοπτική μνήμη περιλαμβάνει τη μνήμη για εκτέλεση μιας προγραμματισμένης ενέργειας ή την ανάκληση μιας προγραμματισμένης πρόθεσης, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό λειτουργεί. Μπορεί η πράξη της πρόβλεψης να είναι σαν μια μικρή δοκιμασία για τον εαυτό σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι το να βάζουμε τεστ στον εαυτό μας είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μάθησης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πράξη της πρόβλεψης βοηθάει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας να διαμορφώσει και να καταχωρήσει καλύτερα αυτές τις αναμνήσεις για μελλοντική πρόσβαση. Έτσι, αν θέλετε να θυμηθείτε να κάνετε κάτι στο μέλλον, προβλέψτε ότι θα το θυμηθείτε.


Διαβάστε σχετικά: Η μνήμη, μια γνωστική λειτουργία σημαντική για την καθημερινή μας ζωή


2. Πείτε το δυνατά

Όλοι έχουμε δει ανθρώπους που επαναλαμβάνουν φωναχτά τα πράγματα που μαθαίνουν, ή απλώς σχηματίζουν τις λέξεις με τα χείλη τους. Μια μελέτη του 2010, που δημοσιεύτηκε στο καναδικό Journal of Experimental Psychology, βρήκε ότι το να λέμε τις λέξεις φωναχτά, ή απλώς να τις σχηματίζουμε με τα χείλη, τις κάνει πιο διακριτές. Τις ξεχωρίζει από όλες τις άλλες λέξεις που σκεφτόμαστε, κι έτσι είναι πιο εύκολο να τις θυμηθούμε.

3. Κάντε πρόβα για 40 δευτερόλεπτα

Η παγίωση μνήμης είναι η διαδικασία μετατροπής των προσωρινών αναμνήσεων σε πιο σταθερές, μακροχρόνιες αναμνήσεις. Ακόμα κι αν η διαδικασία της παγίωσης της μνήμης μπορεί να επιταχυνθεί, η αποθήκευση μιας ανάμνησης με τρόπο που θα διαρκέσει παίρνει χρόνο.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες είναι να κάνετε πρόβα ό,τι θέλετε να θυμηθείτε, για 40 δεύτερα. Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, έδειξε ότι μια σύντομη περίοδος εξάσκησης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να θυμηθείτε αυτό που κάνατε πρόβα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το «σύντομο διάστημα εξάσκησης έχει τεράστια επίδραση στην ικανότητά μας να θυμόμαστε σύνθετα, ρεαλιστικά γεγονότα για μία με δύο εβδομάδες». Μια χρονική περίοδος που μοιάζει αρκετή για να πραγματοποιήσουμε αυτό που ελπίζουμε να θυμηθούμε.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...