PsychologyNow Team

Μπορεί να αλλάξει η ανθρώπινη προσωπικότητα;

Μπορεί να αλλάξει η ανθρώπινη προσωπικότητα;

PsychologyNow Team
μία γυναίκα που κρατάει ομπρέλα
Image credit: David Marcu / unsplash.com

Για πολλά χρόνια, οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την προσωπικότητα, έδιναν την ίδια απαισιόδοξη απάντηση με τους περισσότερους ανθρώπους: Όχι, οι προσωπικότητες των ανθρώπων δεν αλλάζουν. Πόσο σίγουροι είμαστε τελικά για αυτό;


Αυτό ίσχυε ακόμη περισσότερο, για τους ανθρώπους που έφταναν στην ηλικία των 30 ετών, αφού θεωρούσαν, ότι αν οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία, προτιμούσαν να είναι μόνοι τους ή ήταν υπερβολικά νευρωτικοί, έτειναν να παραμείνουν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, αυτή η άποψη έχει αλλάξει. Αντί η προσωπικότητα ενός ατόμου, να θεωρείται, ότι έχει διαμορφωθεί οριστικά μέχρι την ηλικία των 30 ετών, νέες έρευνες αποκαλύπτουν, ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και μετά την πάροδο της συγκεκριμένης ηλικίας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν δίνουν ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις στα ερωτηματολόγια προσωπικότητας, που τους δίνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη ζωή τους.

Όμως, έχουν κάποιο ουσιαστικό νόημα αυτές οι διαφορετικές απαντήσεις; Θα μπορούσαν οι διαφορές αυτές, να αφορούν περισσότερο στα ίδια τα ερωτηματολόγια και όχι τόσο στις αλλαγές της πραγματική ζωής;

Για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να εξετάσουμε, κατά πόσον οι τυπικές αλλαγές σχετικά με την προσωπικότητα, κατά την πάροδο του χρόνου, τείνουν να επηρεάζουν πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, το χαρακτηριστικό του αυξημένου νευρωτισμού, συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί, λοιπόν, μια μείωση του νευρωτισμού, να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ικανοποίησης ενός ατόμου στη ζωή του;

Αυτό είναι ακριβώς που ο Christopher Boyce και η ομάδα του, εξέτασε σε σχέση με τις πέντε πτυχές της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια, την προσήνεια, το άνοιγμα προς την εμπειρία, την ευσυνειδησία και, φυσικά, τη νεύρωση. Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν, ήταν εάν οι αλλαγές που σχετίζονταν με αυτά τα χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου δύο ετών, συνδέονταν γενικότερα με αλλαγές στην ευημερία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων, από μια αυστραλιανή έρευνα, που εξέτασε 8.625 συμμετέχοντες, για μία χρονική περίοδο άνω των δύο ετών. Τι είδους διαφορά μπορεί να είχε γίνει μέσα σε δύο χρόνια της ζωής τους; Είχαν αλλάξει οι προσωπικότητες τους; Και αν ναι, είχαν αλλάξει και τα επίπεδα ικανοποίησής της ζωής τους;


Διαβάστε σχετικά: Η τυπολογία της προσωπικότητας από την αρχαιότητα έως σήμερα


Τα αποτελέσματα

Πρώτον, οι μελετητές επιβεβαίωσαν, ότι η προσωπικότητα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της ικανοποίησης για τη ζωή. Αυτή η άποψη, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, γιατί μερικοί άνθρωποι, ενώ έχουν «τα πάντα», δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και πώς ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν «σχεδόν τίποτα», φαίνονται να είναι αρκετά ικανοποιημένοι. Δεν ισχύει πάντα το επίπεδο ικανοποίησης μας να βασίζεται σε αυτά που έχουμε, αλλά στο πώς αντιλαμβάνομαστε αυτά που έχουμε. Αυτές οι τάσεις αντίληψης, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητά μας.

Δεύτερον, επιβεβαίωσαν, ότι οι προσωπικότητες των συμμετεχόντων, είχαν μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Πράγματι, ο βαθμός μεταβολής της προσωπικότητας, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών, αντιστοιχούσε και με αλλαγές σε άλλες δημογραφικές μεταβλητές, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή απασχόληση και το εισόδημα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς οι αλλαγές στην προσωπικότητα, συνδέονταν και με σημαντικές αλλαγές που αφορούσαν στην ικανοποίηση για τη ζωή των συμμετεχόντων. Η δύναμη της επίδρασης της προσωπικότητας, ήταν δύο φορές περισσότερο ισχυρή, απ’ ότι όλες οι άλλες πτυχές των περιστάσεων της ζωής τους μαζί.

Με άλλα λόγια, οι κλασικές αλλαγές της προσωπικότητάς μας, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο επίπεδο ικανοποίησης της ζωής μας, απ’ ότι έχουν μαζί, όλες οι τυπικές αλλαγές σε συνθήκες, όπως είναι το εισόδημα ή η οικογενειακή κατάσταση.

Αυτή η ένδειξη, αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη, ότι οι άνθρωποι όχι μόνο αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι οι αλλαγές που γίνονται στην προσωπικότητά τους, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που βιώνουν τη ζωή τους.


Πηγή: spring.org.uk
Πηγή έρευνας: Social Indicators Research
Απόδοση Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...