PsychologyNow Team

Η εγκατάλειψη των προσδοκιών ωφελεί την ψυχική υγεία

Η εγκατάλειψη των προσδοκιών ωφελεί την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
γυναίκα καταλαβαίνει ότι η εγκατάλειψη των προσδοκιών ωφελεί την ψυχική υγεία
Image credit: Valentin Lacoste / pexels.com

Η ευελιξία και η διαχείριση των προσδοκιών θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την οπτική σας και πιθανώς τη διάθεσή σας.


Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πανδημία και της ανάγκης να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε. Ως αποτέλεσμα, η συλλογική μας ψυχική υγεία συνεχίζει να υποφέρει.

Η κατανόηση του πόσο άμεσα οι σκέψεις σας μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε, θα σας βοηθήσει να μεταβείτε από τα ανθυγιεινά, αρνητικά συναισθήματα σε μια πιο ευέλικτη νοοτροπία. Ποιο θα είναι το όφελος; Θα αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης που μπορούν να σας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές – είτε πρόκειται για την COVID-19, την οικογένειά σας ή τις προκλήσεις στην εργασία.


Διαβάστε σχετικά: Άλλο Προσδοκία και άλλο Ελπίδα!


Είσαι ρεαλιστής ή άκαμπτος;

Για παράδειγμα, η επιμονή ότι κάτι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο ή κάποιος πρέπει να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να σας γεμίσει με άγχος, αγανάκτηση και οργή – ανθυγιεινά, αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως αποφυγή ή αναβλητικότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης δείχνει ότι είστε άκαμπτοι και σταθεροί.

Η αποδοχή ότι η ζωή δεν προσφέρει πάντα ό,τι προσδοκάτε ή ότι οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα όπως θέλετε θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε, με υγιή τρόπο, αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, η ανησυχία και ο θυμός. (Ναι, ο θυμός μπορεί να είναι υγιής και χρήσιμος. Όπως μας λέει η Όντρι Λορντ, είναι γεμάτος πληροφορίες).

Αντί να πιστεύετε ότι κάτι πρέπει να συμβεί, προσπαθήστε να σκεφτείτε: «Θέλω ο φίλος μου να ζητήσει συγγνώμη για μια αδιάκριτη παρατήρηση, αλλά αναγνωρίζω ότι μπορεί να μην το κάνει». Αυτό σας επιτρέπει να φτάσετε σε ένα σημείο αποδοχής. Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι θυσιάζεις τις αξίες σου ή γίνεσαι έρμαιο.

Αυτή η τεχνική αποτελεί μέρος της Λογικοθυμικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Rational-Emotive Behavior Therapy, REBT) – ένα πλαίσιο που έχει τις ρίζες του στη φιλοσοφία και επικεντρώνεται στην προοπτική. Το REBT δέχεται ότι είστε στοχοπροσηλωμένο άτομο και υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων σας.

Σας οδηγεί να ελέγξετε τον εαυτό σας, να αμφισβητήσετε τις αρνητικές σκέψεις και να εξετάσετε άλλους τρόπους για να αξιολογήσετε τις καταστάσεις. Δεν έχει αξία αυτό που σου συνέβη αλλά πώς το αντιλαμβάνεσαι – και αυτή η αλλαγή της αντίληψής σου μπορεί να αλλάξει το πώς αισθάνεσαι.

Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και τα γεγονότα που συνδέονται με την πανδημία αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση. Η διαχείριση των προσδοκιών σας και η αλλαγή της προοπτικής σας θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα και να είστε ευέλικτοι, προσαρμοστικοί και ανθεκτικοί σε δύσκολες στιγμές.

Τι θα σας βοηθήσει σε αυτή την αλλαγή

Μερικές φορές, η μουσική και η κίνηση μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια που επικεντρώνονται στην ευελιξία, στην αλλαγή της οπτικής γωνίας, στην προσαρμοστικότητα.


Απόδοση: Mαρίλια Γιακουμή - Φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...