banner2
psychologist-banner-2
thumb

Τι σημαίνει «Ghosting» και ποιά η επίδρασή του;

- Προσωπικότητα
7 Οκτωβρίου 2019

Είσαι σε μια κατάσταση γνωριμίας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε σχέση, ή έτσι φαντάζεσαι… ξαφνικά, και ίσως χωρίς καμία προειδοποίηση, ο σύντροφός σου αποφασίζει να εξαφανιστεί.


Δεν υπάρχουν κλήσεις, δεν υπάρχουν μηνύματα, δεν συνδέεται στα κοινωνικά μέσα, δεν απαντάει σε κανένα από τα μηνύματά σου… Οι πιθανότητες δείχνουν πως δεν έφυγε απροσδόκητα από την πόλη εξαιτίας οικογενειακής έκτακτης ανάγκης, αλλά μάλλον έχει τερματίσει τη σχέση χωρίς να σας ενοχλεί να σας εξηγήσει ή ακόμα και να σας ενημερώσει. Και κάπως έτσι ξεκινάει το «ghosting».

Δεν είναι ότι απλά σε απορρίπτει. Σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να μην υπάρχεις. Και μένεις να αναρωτιέσαι «Και τώρα τι έγινε;» «Έκανα ή είπα που τον πείραξε;», «Τι έχασα;» «Αυτό ήταν; Πάπαλα;».

Ως όρος το «ghosting» επινοήθηκε πρόσφατα, λόγο της συνεχούς αύξησης του. Λαμβάνει χώρα όταν ξαφνικά χάνετε κάποιον με τον οποίο βγαίνετε ερωτικά ή ακόμα και φιλικά, όταν ουσιαστικά ένας άνδρας φοβάται να πει απλά ΟΧΙ. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι φίλος, σύζυγος ή και σύντροφος. Με την απομάκρυνσή του σας στοιχειώνει, κατακλύζει το μυαλό και τις σκέψεις σας, υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα να στοιχειώσετε και εσείς κάποιον.

Το κλειδί-όπλο είναι η απουσία, με όλη την σημασία της. Τεχνικά αποτελεί μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή συμπεριφοράς και αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως το πρόσωπο που τους στοιχειώνει, προσποιείται τις περισσότερες φορές, πως δεν τους γνώρισε ποτέ…


Διαβάστε σχετικά: Οι νέες τάσεις στο σύχρονο dating


Γιατί όμως στοιχειώνουν οι άνθρωποι;

Γιατί κάποιος θα επιλέξει απλά να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου ατόμου, παρά να σχεδιάσει τουλάχιστον, μια συνομιλία για να τερματίσει μια σχέση; Μπορεί να μην γνωρίζει ποτέ με βεβαιότητα τους λόγους.

Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ειδικά για το φαινόμενο των φαντασμάτων, οι παλαιότερες έρευνες έχουν εξετάσει διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων προσκόλλησης και επιλογής στρατηγικών διάσπασης, είναι πιθανό ότι άτομα με προσωπικότητα αποφευκτικού τύπου (συχνά ως αποτέλεσμα της γονικής απόρριψης), που διστάζουν να έρθουν πολύ κοντά στις επαφές τους με άλλους ανθρώπους, λόγω προβλημάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης, συχνά χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους τερματισμού των σχέσεων.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που τελειώνουν τις σχέσεις, συχνά έβλεπαν τον ίδιο τους τον εαυτό να καθρεφτίζεται στον σύντροφό τους. Παρόλα αυτά, δεν φαίνονται να δείχνουν ενσυναίσθηση προς το άλλο άτομο και ενδεχομένως δεν συναντώνται συναισθήματα ενοχής.

Το φαινόμενο αυτό υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, επομένως τρέχουν μακριά από τους ανθρώπους. Ο μόνος λόγος που ένα άτομο θα επιλέξει να στοιχειώσει ένα άλλο, είναι επειδή αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή. Αναλυτικότερες εξηγήσεις δυστυχώς δεν υφίστανται, ωστόσο μερικά στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς είναι:

1. Προσωπική ασφάλεια

Όταν κάποιος αισθάνεται παρενόχληση ή ανταγωνιστικά προς ένα άτομο, ίσως επιλέξει την λύση του ghosting, ως τη μόνη οδό, προκειμένου να μην εμπλέξει άλλα άτομα στα προβλήματά του.

2. Άβολες συζητήσεις

Μια από τις πιο βασανιστικές δραστηριότητες για όλους, είναι η στιγμή που θα ξεκινήσει μια συναισθηματικά άβολη συζήτηση. Όταν πρόκειται για ραντεβού, ο χωρισμός ή το «με άφησε στα κρύα του λουτρού», είναι η χειρότερη πιθανή μορφή επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν οι περισσότεροι.

3. Εκδίκηση

Στην προσπάθεια αρκετοί να ξανακερδίσουν την χαμένη τους αγάπη, όταν έχουν προδοθεί, απατηθεί ή έχουν βιώσει μια άλλη μορφή προδοσίας, οδηγούνται στην λύση του ghosting. Αρχικά προσφέρει ικανοποίηση, αλλά η έλλειψη ενσυναίσθησης, είναι καταστροφική και για τους δυο μακροπρόθεσμα.

4. Ανασφάλεια

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απόφαση του ατόμου να εξαφανιστεί από προσώπου γης, σχετίζεται μονάχα με τον ίδιο και το πώς αισθάνεται με τον εαυτό του. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν προσωπικά προβλήματα, που απαιτούν φροντίδα, η οποία αν δεν ληφθεί οδηγεί στο ghosting.

Πως επηρεάζει τους ανθρώπους;

Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι το ghosting είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό ελάττωμα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η «διαταραχή» αυτή να εξελιχθεί σε ψυχική ασθένεια. Και αυτός είναι ο λόγος που στις μέρες μας, αποτελεί σοβαρό θέμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό… Πέρα από το θύμα, επηρεάζεται και το εξαφανισμένο άτομο. Μπορεί να φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι, η πραγματικότητα όμως είναι πως βουλιάζει στην απομόνωση.

Πότε είναι αποδεκτό;

Είναι σίγουρα αποδεκτό, όταν αποτελεί την μόνη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Στην περίπτωση δηλαδή, που κινδυνεύετε από stalkers, καταχραστές και άλλα άτομα που μπορούν να σας βλάψουν. Ακόμα, και αν οι περιστάσεις το επιτρέπουν, θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια, αντί να τρέξετε μακριά.

Αλλά πριν αποφασίσετε να στοιχειώσετε κάποιον, κάντε ένα βήμα πίσω και θέστε τον εαυτό σας στη θέση του. Μερικοί από εσάς μπορεί να έχετε αυτοπεποίθηση και να μην σας νοιάζει όταν σας αγνοούν, πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, λαμβάνουν αυτή την συμπεριφορά ως προσβολή ολόκληρης της ύπαρξής τους, μια επώδυνη και ταπεινωτική εμπειρία αλλάζοντας μέχρι και οι ίδιοι ως άτομα, με την κακή έννοια.


Διαβάστε σχετικά: Part time εραστές ή ντροπιασμένα παιδιά


Πώς να το διαχειριστείς:

Λέξη κλειδί νο. 1: Αποδοχή!

Δέξου την κατάσταση αλλά πρώτα επιβεβαίωσε ότι δεν έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Αν, όμως δεις όλα είναι μια χαρά (Πχ. Ποστάρει κανονικά στα social media, μαθαίνεις ότι περνά ζάχαρη με τους φίλους του), προχώρα μπροστά και μην δίνεις σημασία. Μακριά από το φάντασμα…

Λέξη κλειδί νο. 2: delete!

Αν πιστεύεις ότι αυτό θα σε βοηθήσει, κάντο! Διάγραψε ό,τι τον αφορά: φωτογραφίες ή μηνύματα. Μην τον παρακολουθείς από τα social media, μην ποστάρεις κάτι που να υπονοεί εγκατάλειψη ή προδοσία. Δεν αξίζει να ασχοληθείς παραπάνω.

Σεβάσου τον εαυτό σου: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις ανύπαρκτη. Προχώρα και δείξε αυτοπεποίθηση! Να χαίρεσαι που κατάλαβες νωρίς με τι άνθρωπο είχες να κάνεις.

Να θυμάσαι:

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καλλιεργήσει μία υγιή σχέση με τον εαυτό τους, έχουν μέσα τους πολλά συναισθηματικά κενά. Το ghosting όμως είναι μία συμπεριφορά η οποία αφορά αποκλειστικά τον άνθρωπο που συμπεριφέρεται έτσι.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουμε όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είμαστε αγαπητοί, ούτε πως δεν μπορούμε να ταιριάξουμε με άλλους. Ο συναισθηματικός μας κόσμος μπορεί να δεχτεί πολλά χτυπήματα, όμως, είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε σε κανένα πλήγμα να μας καθορίσει και να μας αλλάξει.

Extra information:

Εκτός από την περίφημη διακοπή της σχέσης-επαφής “ghosting”, υπάρχει και το submarining”, όπου ο πρώην θα εξαφανιστεί και θα εμφανιστεί αιώνες αργότερα. Είναι σαν αυτός ο άνθρωπος να ήταν χαμένος στη θάλασσα όλο αυτό το διάστημα, και να αποφάσισε να πατήσει ξανά το play μόλις πάτησε πάλι το πόδι του στη στεριά.

Το “Βreadcrumbing”, είναι η κατάσταση στην οποία ο σύντροφος-εν δυνάμει σου δίνει ψίχουλα προσοχής, αγάπης και δεν έχει καμία πρόθεση να δεσμευτεί γενικότερα και Μαζί σου.

Και τέλος υπάρχει και το “Zombieing”, ο τύπος, ο οποίος ναι μεν εξαφανίζεται, αλλά κάποια στιγμή – το πότε δεν έχει σημασία εδώ – εμφανίζεται και πάλι.


Βιβλιογραφία:

– Freedman G, Powell DN, Le B, Williams KD. Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Relationships. January 12, 2018. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407517748791

– Collins TJ, Gillath O. Attachment, breakup strategies, and associated outcomes: The effects of security enhancement on the selection of breakup strategies. Journal of Research in Personality. January 28, 2012;46:210-222.https://www.academia.edu/1467823/Attachment_breakup_strategies_and_associated_outcomes_The_effects

– LeFebvre LE. Phantom Lovers: Ghosting as a Relationship Dissolution Strategy in the Technological Age. 219-233 From: The Impact of Social Media in Modern Romantic Relationships (ed. NM Punyanunt-Carter, JS Wrench)

– Koessler RB. When Your Boo Becomes a Ghost: The Association Between Breakup Strategy and Breakup Role in Experiences of Relationship Dissolution. Electronic Thesis and Dissertation Repository. https://ir.lib.uwo.ca/etd/5402/

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
11 μήνες πριν

Το κάνω συχνά αν και γυναίκα όταν βιάζονται και νιώθω πίεση

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ (ΚΥΡΙΕΣ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΗ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ ότι κάτι τέτοιο φυσικά δεν το κάνουν μόνο οι άνδρες!! Το έκανα και γω σε κάποιο που είμαι γυναίκα γιατί ενώ προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι πρώτα πρέπει να γνωριστούμε και έπειτα να δούμε πως θα πάει εκείνος έκανε σαν να είχαμε σχέση καιρό!! Δυστυχώς όταν τα δίνεις όλα από την αρχή σε κάποιο που δεν ξέρεις καν σε πνίγει και έτσι ακριβώς ένιωσα και γω τότε!! Οπότε αν κάποιος στα δίνει όλα από την αρχή σαν να έχετε σχέση δέκα χρόνια λέγοντας του να πας πιο αργά χωρίς να καταλαβαίνει πρόβλημα έχει εκείνος!!

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Η κυρια Παναγοπούλου βάζει την γυναικεία φύση πάνω απο τον επαγγελματισμό του ψυχολόγου δηλαδή μας λέει ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Πρώτον, όπως γράφτηκε σε σχόλια, δεν κάνουν μόνο οι άντρες ghosting. Δευτερο και σημαντικότερο, ο βασικότερος και μόνος λόγος του ghosting είναι ότι απο την αρχή της “σχέσης”, το ένα άτομο ήθελε one night stand sex ΚΑΙ ΜΟΝΟ και μετά να μη σε ξαναδει στα μάτια του. Η γνωριμία γίνεται συνηθέστερα online. Το ότι έχει απέναντι ένα άλλο άτομο που παραμυθιάζεται ότι ψάχνει “σοβαρή σχέση” σε dating apps ενώ αλλάζει πολλαπλούς συντρόφους μέσα στο μήνα, τον οδηγεί να τάξει λαγούς με πετραχήλια για να πετύχει το στοχο του, δηλαδή το sex. Γνωρίζει επίσης ότι αν πει την αλήθεια, δηλαδή θέλω να κάνω σεξ μαζί σου και μόνο απόψε, αυτό δεν πρόκειται να συμβει μια και προσκρούει στην παραμυθένια άποψη του άλλου ατόμου για τον εαυτό του.
Source: 50 φίλοι και γνωστοί που λένε ακριβώς τα ίδια με εμένα, θέλετε κάτι άλλο;

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Αναρωτιέμαι γιατί συνδέεται το ghosting αποκλειστικά με τους άντρες στο άρθρο.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Τελείως άστοχη η γενίκευση Άντρας θύτης-Γυναίκα θύμα. Το ghosting δε γινεται μόνο από το ένα φύλο.

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Ενδιαφερον αρθρο,δεν ηξερα πως εχει γινει τοσο συχνο φαινομενο πλεον,
Νομιζω πως καποιοι θεωρουν περιττο να σου εξηγησουν γιιατι δεν εχεις αξια για κεινους και αυτο ειναι που το κανει επωδυνο,η υπουλη προσσβολη της αξια σου

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Καλό θα ήταν να προσέχουμε ποιες ταμπέλες υιοθετούμε γράφοντας-ελπιζω άθελα- και υπονοώντας ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά που εφαρμόζεται από άντρες προς γυναίκες. Ειδικά από τη συγκεκριμένη θέση και βήμα.

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Τι ωραίο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα άρθρο. Πολύ σχετικό και επίκαιρο- όλοι μας πιστεύω βιώσαμε ή νιώσαμε ανάλογα. Καλό θα ήταν να αναφερθεί και το φαινόμενο των σχέσεων zombie- rollercoaster, όπου και οι δυο μπορεί να συμπεριφέρονται έτσι .