psychologist-banner-2
thumb

Πώς τα τωρινά συναισθήματά μας επηρεάζουν τις ευτυχισμένες αναμνήσεις του παρελθόντος

- Προσωπικότητα
30 Νοεμβρίου 2022

Έρευνες δείχνουν ότι ένας λόγος που η ευτυχία φαίνεται τόσο δύσκολη, είναι ότι τα τωρινά συναισθήματά μας μπορεί να επηρεάσουν τις ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος μας.


Πολλοί από εμάς περνάμε τη ζωή μας κυνηγώντας την «ευτυχία», μια αίσθηση ικανοποίησης που για κάποιους είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science υποδηλώνει ότι ένας λόγος που η ευτυχία μπορεί να φαίνεται τόσο άπιαστη είναι ότι τα συναισθήματά μας στο παρόν μπορεί να διαταράσσουν τις ευτυχισμένες αναμνήσεις του παρελθόντος μας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τη βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι δυστυχισμένοι τείνουν να υπερπροβάλλουν την επιδείνωση του επιπέδου ευτυχίας τους. Αυτό υποδηλώνει μια κάποια σύγχυση μεταξύ του αισθήματος ευτυχίας και του αισθήματος βελτίωσης, εξηγούν σε συνέντευξή τους οι συγγραφείς της έρευνας Αλμπέρτο Πράτι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Κλαούντια Σένικ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

banner1

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από τέσσερις διαχρονικές έρευνες για να διερευνήσουν πώς τα τωρινά συναισθήματά μας επηρεάζουν τις ευτυχισμένες αναμνήσεις μας από το παρελθόν.

Αρχικά, οι Πράτι και Σένικ ανέλυσαν υπάρχοντα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη έρευνα του Γερμανικού Κοινωνικοοικονομικού Πάνελ για την ευημερία των Γερμανών πολιτών, εστιάζοντας στις απαντήσεις 11.056 συμμετεχόντων μεταξύ των ετών 2006 και 2016.

Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Το 2016, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να επιλέξουν ένα από τα εννέα γραμμικά διαγράμματα που αντικατόπτριζαν καλύτερα την πορεία της ικανοποίησης από τη ζωή τους κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι επιλογές των διαγραμμάτων των συμμετεχόντων, σε γενικές γραμμές, αντικατόπτριζαν τις προηγούμενες απαντήσεις τους, σύμφωνα με τους μελετητές. Τα άτομα που ανέφεραν υψηλότερη τωρινή ικανοποίηση από τη ζωή τους ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα γράφημα που απεικόνιζε συνεχή βελτίωση.

Τα άτομα με μέτρια ικανοποίηση ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα διάγραμμα που απεικόνιζε ελαφρά βελτίωση ενώ τα άτομα που ανέφεραν χαμηλότερη τωρινή ικανοποίηση από τη ζωή ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα διάγραμμα που απεικόνιζε πτώση της ευημερίας τους.


Διαβάστε σχετικά: Πώς διαμορφώνονται οι αναμνήσεις μας;


Οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το πώς αισθάνονταν κάποτε για τη ζωή τους, αλλά έτειναν επίσης να συγχέουν αυτή τη μνήμη με τον τρόπο που αισθάνονται σήμερα, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διερεύνησαν διεξοδικότερα αυτή την τάση χρησιμοποιώντας δεδομένα από 20.269 συμμετέχοντες της Βρετανικής έρευνας για τα νοικοκυριά, η οποία διεξήχθη από το 1997 έως το 2009. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, οι ερωτηθέντες είχαν δηλώσει την τρέχουσα ικανοποίηση από τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, καθώς και το αν αισθάνονταν περισσότερο, λιγότερο ή εξίσου ικανοποιημένοι με την ικανοποίηση που θυμούνταν να είχαν βιώσει το προηγούμενο έτος.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανακάλεσαν με ακρίβεια την τωρινή ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σύγκριση με αυτή του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, όπως και με τα δεδομένα της γερμανικής έρευνας, οι εσφαλμένες αναμνήσεις φάνηκε να επηρεάζονται από την τωρινή ικανοποίηση που βίωναν.

Τα αποτελέσματα αυτά επικράτησαν και σε συνολικό επίπεδο. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν 18.589 τριμηνιαίες απαντήσεις της έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών, διαπίστωσαν ότι οι Γάλλοι συμμετέχοντες θυμήθηκαν, κατά μέσο όρο, ότι ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι πριν από ένα χρόνο από ό,τι στο παρόν.

Οι Αμερικανοί που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του 1971, 1976, 2001 και 2006 εκδήλωσαν την ίδια τάση, δηλαδή να υποτιμούν την παρελθοντική ευτυχία τους, με τον μέσο όρο απαντήσεων 4.000 συμμετεχόντων να υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί θυμόντουσαν ότι ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι πριν από 5 χρόνια από ό,τι στο παρόν.

Φαίνεται λοιπόν ότι το να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος σήμερα, συνεπάγεται ότι αισθάνεται καλύτερα από χθες, έγραψαν οι ερευνητές. Αυτή η μορφή ανάκλησης έχει επιπτώσεις στην κατευθυνόμενη μνήμη και μάθηση και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους ως χαμηλού ρίσκου και είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Στη μελλοντική τους έρευνα, οι συγγραφείς σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς οι προκατειλημμένες αναμνήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της προθυμίας των ανθρώπων να αναλάβουν κινδύνους, να εμπλακούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.


Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια