psychologist-banner-2
thumb

Γιατί ο χρόνος φαίνεται να «τρέχει» καθώς μεγαλώνουμε;

- Προσωπικότητα
17 Νοεμβρίου 2024

Μπορούμε άραγε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να διευρύνουμε την αντίληψη του χρόνου όσο μεγαλώνουμε; Η απάντηση είναι πως ναι, μπορούμε.


Τι καθορίζει την εμπειρία του χρόνου; Γιατί ο χρόνος φαίνεται να επιταχύνεται σε ορισμένες καταστάσεις και να επιβραδύνεται σε άλλες;

Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της αντίληψης του χρόνου και της επεξεργασίας πληροφοριών. Όσο περισσότερες πληροφορίες επεξεργάζεται το μυαλό μας, τόσο πιο αργά φαίνεται να περνάει ο χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα συνέδριο που συμμετείχα, μου φάνηκε να διαρκεί τόσο πολύ εξαιτίας του μεγάλου όγκου πληροφοριών που επεξεργάστηκε το μυαλό μου, όχι μόνο από τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, αλλά και από τους ανθρώπους που συνάντησα, καθώς και από το άγνωστο περιβάλλον της Οξφόρδης (την οποία δεν είχα επισκεφθεί ποτέ πριν). Αντίθετα, όταν παραμένουμε στο οικείο μας περιβάλλον, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες γνώριμες εμπειρίες με τους ίδιους ανθρώπους, ο χρόνος τείνει να κυλάει γρήγορα.

Με έναν πιο έμμεσο τρόπο, η επεξεργασία των πληροφοριών βοηθά να εξηγήσουμε γιατί ο χρόνος επιταχύνεται στην περίπτωση αφομοίωσης νέων πληροφοριών και επιβραδύνεται όταν πλήττουμε. Στην αφομοίωση, επεξεργαζόμαστε συγκριτικά λίγες πληροφορίες. Προφανώς επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από τη δραστηριότητα που απασχολεί την προσοχή μας (για παράδειγμα, μια διασκεδαστική διάλεξη, ένα βιβλίο ή μια ταινία), αλλά αυτή η ποσότητα είναι αρκετά μικρή σε σύγκριση με άλλες λειτουργίες του νου.

Περιορίζουμε την προσοχή μας σε μια μικρή εστίαση και αποκλείουμε όλες τις άλλες πιθανές πηγές πληροφοριών στο περιβάλλον μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι το μυαλό μας ηρεμεί – σε μεγάλο βαθμό είναι ελεύθερο από σκέψεις – έτσι ώστε να επεξεργαζόμαστε λίγες γνωστικές πληροφορίες.

Ωστόσο, όταν η προσοχή μας είναι μη εστιασμένη – σε καταστάσεις όπως η πλήξη, η ανυπομονησία ή το άγχος – ένας τεράστιος όγκος γνωστικών πληροφοριών ρέει μέσα στο μυαλό μας. Όπως διαπίστωσα κατά τη διάρκεια ορισμένων διαλέξεων στο συνέδριο, όταν τα ευρήματά μας δεν είναι συγκεντρωμένα, μας γεμίζουν με αυτό που ονομάζω «φλυαρία σκέψεων» – σκέψεις για το μέλλον ή το παρελθόν, αποσπάσματα συνομιλιών ή τραγουδιών, σκέψεις για την πολιτική ή τις διασημότητες και ούτω καθεξής. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τέτοιες σκέψεις μπορεί να περάσουν από το μυαλό μας μέσα σε λίγα λεπτά. Και όλες αυτές οι γνωστικές πληροφορίες επιταχύνουν τον χρόνο.

Γιατί ο χρόνος επιταχύνεται καθώς μεγαλώνουμε;

Αν και μπορεί να μην φαίνεται να σχετίζεται άμεσα, η επεξεργασία πληροφοριών βοηθά επίσης να εξηγήσουμε γιατί ο χρόνος φαίνεται να επιταχύνεται καθώς μεγαλώνουμε. Σε μια πρόσφατη μελέτη 918 ενηλίκων με επικεφαλής την ψυχολόγο Ruth Ogden, το 77% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι τα Χριστούγεννα φαίνεται να έρχονται κάθε χρόνο πιο γρήγορα. (Το 14% ήταν ουδέτερο σε αυτό το θέμα, ενώ μόνο το 9% διαφώνησε.) Είναι ενδιαφέρον ότι οι συνεργάτες της Ogden έκαναν σε ένα ιρακινό δείγμα την ίδια ερώτηση για το Ραμαζάνι και έλαβαν πολύ παρόμοιες απαντήσεις.

banner1

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να αναφέρουν ένα αργό πέρασμα του χρόνου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους. Έχω μια σαφή ανάμνηση ότι τελείωσα το δημοτικό σχολείο σε ηλικία 11 ετών, γνωρίζοντας ότι θα ξεκινούσα το γυμνάσιο σε έξι εβδομάδες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Άρχισα να προβληματίζομαι για το γυμνάσιο, αναρωτιόμουν πώς θα ήταν και αν θα έπρεπε να ανησυχώ γι’ αυτό. Αλλά στη συνέχεια είπα στον εαυτό μου: «Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτομαι, καθώς είναι τόσο μακριά στο μέλλον». Η περίοδος των έξι εβδομάδων που απλωνόταν μπροστά μου φαινόταν τόσο εκτεταμένη που πιθανώς να ισοδυναμούσε με έξι μήνες της ενήλικης ζωής μου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ως παιδιά βιώνουμε τόσες πολλές νέες εμπειρίες και έτσι επεξεργαζόμαστε τεράστιο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών. Τα παιδιά έχουν επίσης μια αδιαμόρφωτη και έντονη αντίληψη του κόσμου, γεγονός που κάνει το περιβάλλον τους να φαίνεται πιο ζωντανό. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε προοδευτικά λιγότερες νέες εμπειρίες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αντίληψή μας για τον κόσμο γίνεται πιο αυτόματη. Σταδιακά απενοχοποιούμαστε από το περιβάλλον μας. Ως αποτέλεσμα, απορροφούμε σταδιακά λιγότερες πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.

Πώς μπορούμε να επεκτείνουμε την αντίληψη του χρόνου;

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθούμε στη διαδικασία της επιτάχυνσης του χρόνου. Το πιο προφανές είναι να συνεχίσουμε να εισάγουμε το καινούργιο στη ζωή μας – για παράδειγμα, ταξιδεύοντας σε νέα μέρη, μαθαίνοντας νέα χόμπι και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους.

Εναλλακτικά – και ίσως πιο αποτελεσματικά – μπορούμε επίσης να επιβραδύνουμε τον χρόνο ζώντας με επίγνωση, δίνοντας συνειδητή προσοχή στις καθημερινές μας εμπειρίες, βλέποντας, ακούγοντας, νιώθοντας κ.ο.κ. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη συνειδητή επίγνωση μέσω διαλογιστικών πρακτικών που ηρεμούν τη φλυαρία του μυαλού μας.

Οι δύο παραπάνω μέθοδοι αυξάνουν τον όγκο των πληροφοριών που επεξεργάζεται το μυαλό μας και έτσι να παρατείνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο.


Με πληροφορίες από το Psychology Today

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια