Υβόνη Κωνσταντίνου

Σκέψεις Χριστουγέννων: Μελαγχολία, κατάθλιψη.. ή να το πάρω αλλιώς;

Σκέψεις Χριστουγέννων: Μελαγχολία, κατάθλιψη.. ή να το πάρω αλλιώς;

Υβόνη Κωνσταντίνου
Σκέψεις Χριστουγέννων: Μελαγχολία, κατάθλιψη.. ή να το πάρω αλλιώς;
Image credit: freestocks / unsplash.com

Δευτέρα πρωί, στο ίντερνετ άρθρο αναφέρεται στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων. Τρίτη, εικόνα στο Facebook αναφέρεται σε σημάδια μελαγχολίας των γιορτών. Τετάρτη, ένα άρθρο αναφέρεται στη θλίψη που φέρνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Και κάπου εκεί, αρχίζω να αναρωτιέμαι: Υπάρχει κανείς άνθρωπος που θα διαβάσει, θα δει τέτοια άρθρα και θα διατηρήσει τη ψυχολογία του, τη σκέψη και τα συναισθήματά του ανεπηρέαστα;


Όταν κάποιος τείνει να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, τότε το κάνει γενικότερα στη ζωή του, όχι μόνο στις γιορτές. Ξέρετε τί αλλάζει στις γιορτές, όμως; Η ατμόσφαιρα των γιορτών, οι στολισμένοι δρόμοι, η ελκυστική διακόσμηση των καταστημάτων, οι μυρωδιές των φούρνων παρασέρνουν πολλούς από εμάς με αποτέλεσμα να χάνεται το πραγματικό νόημα.

Περιμένουμε πως και πως να έρθουν τα Χριστούγεννα για να αυξηθεί ο μισθός μας, να πάρουμε δώρα από συγγενείς-φίλους, να διακόψουμε τη δίαιτά μας και να φάμε όσα γλυκά θέλουμε και που στερηθήκαμε τους προηγούμενους μήνες, να κερδίσουμε το φλουρί της βασιλόπιτας για να πειστούμε ότι θα έχουμε μια τυχερή χρονιά, να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, και διάφορα άλλα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι σκέφτονται πώς τα χρήματά τους δεν φτάνουν για να αγοράσουν δώρα ή ρούχα, πως ο μισθός τους μειώνεται αντί να αυξάνεται, βρίσκονται σε μία συναισθηματική ένταση που όλα τους φταίνε, θυμώνουν με τα ζαχαροπλαστεία που καθημερινά έχουν νέα νόστιμα γλυκά και δεν μπορούν να αντισταθούν, ότι βαριούνται κάθε οικογενειακή συνάντηση που θα θυμάται ο καθένας τα δικά του, και διάφορα άλλα.

Δε σημαίνει όμως ότι επειδή είναι Χριστούγεννα και οι δρόμοι μυρίζουν ντόνατς και τα καταστήματα είναι γεμάτο από κόσμο, ότι όλα είναι τέλεια! Αυτό ενέχει τον κίνδυνο στο να περιμένεις τα πάντα να είναι τέλεια σε εσένα, να νιώσεις τέλεια για να περάσεις καλά. Όμως, η αλήθεια είναι πως καμία κατάσταση δεν είναι αμιγώς θετική. Ακόμη και η πιο τέλεια κατάσταση, έχει κάτι μη τέλειο, κι έτσι παντού και σε όλα υπάρχουν αντιφατικά συναισθήματα.

Βάσει των πιο πάνω, είναι λογική η άποψη των Backer και Schanzel, ιδίως για οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι ανέφεραν πως οι περίοδοι των διακοπών αυξάνουν αντί να μειώνουν την ένταση και το άγχος. Φέτος επομένως, καθίστε κάπου ήσυχα και σκεφτείτε ποιο πραγματικά είναι το νόημα των Χριστουγέννων. Τί γιορτάζετε τα Χριστούγεννα;


Διαβάστε σχετικά: Χριστούγεννα…μία εσωτερική όψη….


Σκεφτείτε για λίγο, ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ύπαρξης διαφόρων εθίμων; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν υπάρχει κάποιο νόημα πίσω από το φαγοπότι και τα δώρα των γιορτών; Τα ήθη και τα έθιμα δεν υπάρχουν τυχαία στις ζωές μας. Αυτά οργανώνουν, προετοιμάζουν, προσαρμόζουν, βοηθούν στην έκφραση συναισθημάτων.

Ίσως αν βρείτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε την αξία αυτών, να μην σας πειράζει τόσο πολύ που δεν μπορείτε να φάτε 10 μελομακάρονα και αρκείστε με αυτό που σας κέρασαν τις προάλλες, ή που δεν μπορείτε να αγοράσετε νέα ρούχα, αλλά έχετε μια ζεστή φωλιά να μείνετε. Κι όσο για τη ζεστή φωλιά: όσο κι αν ανεβάζεις τη θέρμανση, όσο κι αν προσκαλείς φίλους και συγγενείς στο σπίτι, αν εσύ δεν τα βρεις με τον εαυτό σου, τότε θα συνεχίζεις να νιώθεις παγωμένη τη δική σου γωνιά.

Όταν λέω να τα βρεις με τον εαυτό σου, δεν εννοώ ακριβώς το να είσαι με το χαμόγελο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όμως, να έχεις την ικανότητα να συνειδητοποιήσεις ότι σε στεναχωρεί και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να κλάψει αν αυτό έχει ανάγκη, να αναγνωρίσεις και τις υπόλοιπες πλευρές της μέρας που μπορεί να σου στέλνουν διάφορα άλλα μηνύματα, να ζητήσεις βοήθεια αν την χρειάζεσαι από τον γείτονα ή κάποιον άλλον.

Ας αρχίσουμε να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς για εμάς στόχους και ας αφήσουμε τον εαυτό μας λίγο πιο ελεύθερο να νιώσουμε τα ποικίλα συναισθήματα που υπάρχουν γύρω μας!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...