Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Christmas effect! Τα blues των γιορτών

Christmas effect! Τα blues των γιορτών

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
Christmas effect! Τα blues των γιορτών
Image credit: Brooke Cagle / unsplash.com

Η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολη εποχή του χρόνου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που προσθέτουν άγχος και δύσκολα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Κώδικας κοινωνικών απαιτήσεων

Μία από τις προσδοκίες των εορτών ή διακοπών, είναι ότι οι άνθρωποι, σε τέτοιες περιόδους, είναι ή πρέπει να είναι «ευτυχισμένοι» και να διέπονται από αισθήματα χαράς, πληθωρικότητας και γενναιοδωρίας.

Έτσι συγκρίνοντας κάποιοι τα συναισθήματά τους με αυτό που υποθέτουν ότι οι άλλοι ως πλειοψηφία βιώνουν, διαπιστώνουν ότι των ίδιων η ψυχολογία διαφέρει. Αντιθέτως οι ίδιοι μπορεί να αισθάνονται ξένοι με αυτά τα συναισθήματα, με κύρια στη δική τους πραγματικότητα την εσωστρέφεια, τη θλίψη ή και την κατάθλιψη.

Είναι σα να μην υπάρχει περιθώριο για αποδεκτή απόκλιση στη διάθεση, μία απαίτηση η οποία αποτελεί μία μορφή κοινωνικής πίεσης, καθώς βλέπουν άλλους να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με την έκφραση «Καλά Χριστούγεννα!». Αυτό το βιώνουν ως μία προσδοκία που δεν μπορούν οι ίδιοι να «συναντήσουν». Έτσι ο κώδικας των κοινωνικών επιταγών αποτελεί πηγή στρες για πολλούς που ίσως δεν αισθάνονται χαρούμενοι.

Μοναξιά

Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, ζουν μόνοι τους. Όταν οι άλλοι είναι με τις οικογένειές τους, μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό για όσους είναι μόνοι. Αν εξετάσουμε δε, το ποσοστό των μόνων ανθρώπων άνω των 65 ετών, όπου η υγεία, η κινητικότητα είναι πιο εύθραυστα και το αίσθημα ότι έχουν ζήσει περισσότερο από το μισό της ζωής τους βαδίζοντας προς τη δύση, μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την περίοδο αυτή.


Διαβάστε σχετικά: Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων


Θλίψη / Κατάθλιψη

Λείπει ένας αγαπημένος από θάνατο. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει την απώλεια ή οι ηλικιωμένοι, έχουν περισσότερους λόγους να θρηνούν σε τέτοιες περιόδους. Κάποιοι μπορεί να φλερτάρουν με την κατάθλιψη, ή την αίσθηση του κενού να μεγαλώνει μέσα τους, άλλοι να διακρίνονται από μία ανηδονία, δηλαδή από την απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες, ή μία αδυναμία να βιώσουν τη χαρά και την ευχαρίστηση.

Λόγω της αύξησης των αγχωτικών απαιτήσεων, της ανικανότητας να παρακάμπτουν τα οικογενειακά ζητήματα και της δυσκολίας διαχείρισης των προσδοκιών, οι διακοπές μπορούν να αφήσουν ένα άτομο με κατάθλιψη με αυξημένα αισθήματα ενοχής, ανεπάρκειας, ευερεθιστότητας, συντριβής, κόπωσης, αλλοτρίωσης και αναξιότητας.

Διαζύγιο

Εάν είστε νέο-διαζευγμένος, οι διακοπές μπορεί να σας υπενθυμίσουν πιο ευτυχισμένους χρόνους και να τονίσουν τη θλίψη σας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά διαζευγμένων που πρέπει να εξισορροπήσουν βλέποντας και τους δύο γονείς χωριστά.

Άγχος για το μέλλον και αποφάσεις εν όψει της νέας χρονιάς

Το να ευχαριστείτε τους άλλους εξακολουθητικά

Προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τους πάντες μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ένοχος, γεγονός που οδηγεί στην κατάθλιψη.

SAD – Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder)

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν λίγο τις «μαύρες» τους όταν ο καιρός είναι μουντός – λόγω σταδιακής μείωσης της ηλιοφάνειας που επηρεάζει το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που παράγει περισσότερη μελατονίνη – μια ορμόνη που φέρνει υπνηλία και της σεροτονίνης μιας άλλης ορμόνης, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με την κατάθλιψη.

Επίσης η μείωση ηλιακού φωτός, διαταράσσει τον «κιρκάδιο ρυθμό» δηλαδή το εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που επιτρέπει σε όλες τις μορφές ζωής να γνωρίζουν τις εναλλαγές ημέρας-νύχτας και να δρουν αναλόγως.

Το αποτέλεσμα είναι τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης. Συνήθη συμπτώματα είναι μόνιμα μουντή διάθεση, έντονη κούραση, απώλεια ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, ευερεθιστότητα – κοινώς τεντωμένα νεύρα, υπνηλία που καταλήγει σε λήθαργο, μεγάλη όρεξη για υδατάνθρακες και αύξηση βάρους.

Υπερφόρτωση ευθυνών

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, καθώς μεγάλο μέρος του σχεδιασμού των αγορών, προετοιμασιών π.χ. μαγειρέματος, στολισμού, κτλ. γίνεται από τις γυναίκες, συνεπώς φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στην προετοιμασία για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η σωματική κόπωση και το άγχος να πάνε όλα καλά κάνουν τις γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης σε σχέση με τους άνδρες.

Κακομεταχείριση ή κακοποίηση

H συναισθηματική στέρηση, χειραγώγηση, ή οι καταστάσεις οικογενειακής βίας (σε λεκτικό, ψυχολογικό, σωματικό/σεξουαλικό επίπεδο) κατά την παιδική ηλικία, συνήθως αναβιώνουν στη διάρκεια των γιορτών, είτε ήταν το ίδιο το άτομο θύμα, ή ήταν μάρτυρας τέτοιων σκηνών σε μέλη της οικογενείας του.

Τέτοιες τραγικές αναμνήσεις ακολουθούν το άτομο σε όλη του τη ζωή, ιδιαίτερα μάλιστα τις μέρες των γιορτών, που δίνεται μεγάλη έμφαση στην οικογένεια. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι γιορτές αναβιώνουν δυστυχισμένες μέρες και ξυπνάνε φοβερές αναμνήσεις τις οποίες κρατούν κοιμισμένες τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθώντας να απωθήσουν.


Διαβάστε σχετικά: Διακοπές: Πρόσκληση ή Πρόκληση για να περάσουμε ευχάριστα


Τι μπορεί να βοηθήσει

Ορισμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τα blues ή την κατάθλιψη των γιορτών, περιλαμβάνουν:

Μην αγοράζετε πράγματα πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων σας. Η ντροπή εμποδίζει τους ανθρώπους να είναι ανοιχτοί στο θέμα «κάνω δώρο» όταν διανύουν περίοδο δύσκολων οικονομικών. Αντί να αγωνίζεστε να αγοράσετε ένα δώρο, αφήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να μάθουν πόσο στη σκέψη σας είναι, αλλά ότι αδυνατείτε οικονομικά. Αυτή η οικεία στιγμή θα ανακουφίσει το άγχος σας και θα σας θρέψει και τους δυο σας.

Μην επιτρέπετε στην τελειομανία να σας εξουθενώσει. Θυμηθείτε ότι είναι «το μαζί» και η καλή πρόθεση που μετράει.

Single μαμάδες, ενωθείτε!

Αν είστε single μαμά, είναι πιθανό να γνωρίζεστε με άλλες μαμάδες στην ίδια κατάσταση. Πάρτε την πρωτοβουλία να κανονίσετε μια ξεχωριστή έξοδο ή να τις καλέσετε στο σπίτι και να περάσετε όλες μαζί και μαζί με τα παιδιά σας τις γιορτές.

Νιώστε ευγνώμονες ακόμα και για το πιο ασήμαντο πράγμα

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μοιράζονται μια κοινή στάση ζωής: Κάθε μέρα είναι ευγνώμονες για κάτι ή κάποια πράγματα. Αυτά τα Χριστούγεννα αντί να επικεντρωθείτε στο σύντροφο που δεν έχετε, δώστε έμφαση σε όλα όσα έχετε. Κάνετε μια λίστα και θα διαπιστώσετε πως είναι περισσότερα από όσα φανταζόσασταν και φροντίστε να την εμπλουτίζετε ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν νιώθετε τη ψυχολογία σας να βαίνει στα τάρταρα..!

Αφιερώστε χρόνο στους φίλους σας

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι κυρίως οικογενειακή γιορτή, αλλά επειδή οι φίλοι είναι η οικογένεια της επιλογής μας, αξίζουν τον ίδιο, ίσως και περισσότερο χρόνο με τη θεία Αθανασία. Για την ακρίβεια, τη θεία Αθανασία θα τη δείτε και στη γιορτή της, οπότε φροντίστε να περάσετε χρόνο και με τους αγαπημένους σας φίλους κατά τη διάρκεια των εορτών και αν έχετε φίλους που είναι single, χωρίς οικογένεια ή μακριά από την οικογένεια τους, καλέστε τους σπίτι σας να φάτε όλοι μαζί.

Χρόνια πολλά! Με πολύ Αυτοεκτίμηση!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...