PsychologyNow Team

Πώς να περιορίσετε την επαφή με τοξικούς ανθρώπους μέσα στις γιορτές

Πώς να περιορίσετε την επαφή με τοξικούς ανθρώπους μέσα στις γιορτές

PsychologyNow Team
άτομα προσπαθούν να περιορίσουν την επαφή με τοξικούς ανθρώπους μέσα στις γιορτές
Image credit: freepik/ freepik.com

Πώς μπορείτε να περάσετε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε και ταυτόχρονα να μείνετε μακριά από αυτούς που σας προκαλούν πόνο;


Μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια των γιορτών, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο μέλη με τα οποία δεν επιθυμείτε στενές επαφές. Επειδή είναι δύσκολο να μην έχετε καμία επαφή με ένα τοξικό μέλος της οικογένειας, όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εσάς, πώς άραγε μπορείτε να περάσετε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε και ταυτόχρονα να μείνετε μακριά από αυτούς που σας προκαλούν πόνο;

1. Ορίστε ένα χρονικό όριο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Πείτε στον οικοδεσπότη πριν από τη συγκέντρωση ότι θα μπορέσετε να μείνετε μόνο για μία ή δύο ώρες ή για όποιο χρονικό διάστημα σας εξυπηρετεί. Δεν είστε υποχρεωμένοι να εξηγήσετε τον χρονικό περιορισμό της επίσκεψής σας και επίσης δεν αφορά κανέναν.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνο ή το ρολόι σας και όταν λήξει ο χρόνος, αποχαιρετιστείτε τους οικοδεσπότες σας. Αν σας ρωτήσουν: Γιατί φεύγεις τόσο σύντομα;, απλώς πείτε τους ότι είχατε ήδη προγραμματίσει κάτι. Όντως λέτε την αλήθεια, αφού έχετε προγραμματίσει να αφιερώσετε χρόνο για την αυτοφροντίδα σας μόλις φύγετε από τη συγκέντρωση. Μπορείτε επίσης να φύγετε οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ότι η παραμονή σας δεν σας ωφελεί, χωρίς πάλι να είστε υποχρεωμένοι να εξηγήσετε γιατί φεύγετε.

2. Οδηγήστε μόνοι σας ή πάρτε ταξί για να πάτε στη συγκέντρωση

Μην βασίζεστε σε άλλα άτομα για τη μεταφορά σας σε μια οικογενειακή εκδήλωση, εκτός αν το άτομο αυτό βρίσκεται εκεί ειδικά για να λειτουργήσει βοηθητικά για εσάς. Πρέπει να είστε σε θέση να φύγετε όποτε το νιώσετε. Αν βασίζεστε σε κάποιον άλλο για τη μεταφορά σας, αυτό σας αφήνει εκτεθειμένους σε μια ανθυγιεινή ή ακόμη και επικίνδυνη κατάσταση.

Αν επισκέπτεστε συγγενείς σε άλλη πόλη και δεν έχετε αυτοκίνητο, σκεφτείτε ακόμη και να νοικιάσετε ένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Μπορεί να σας κοστίσει επιπλέον χρήματα, αλλά το να μπορείτε να φύγετε από μια τοξική κατάσταση όποτε θέλετε είναι κάτι ανεκτίμητο.

3. Φέρτε μαζί σας έναν έμπιστο φίλο για υποστήριξη

Όταν φέρνετε έναν φίλο σε μια οικογενειακή εκδήλωση, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας «υποστηρικτικός διαμεσολαβητής» μεταξύ εσάς και του τοξικού ατόμου. Ενημερώστε τον για το ιστορικό σχέσης που έχετε με το συγκεκριμένο άτομο και για τα τεχνάσματα που αρέσκεται να κάνει για να γίνει το επίκεντρο της προσοχής και να σας υποβιβάσει στην πορεία.

Πείτε στον φίλο σας ότι αν αυτό το τοξικό άτομο σας πλησιάσει, να του αποσπάσει την προσοχή ώστε να μπορέσετε να απομακρυνθείτε. Ορίστε με τον φίλο σας ένα μη λεκτικό σύνθημα πριν από την αναχώρηση, όπως το ξύσιμο του κεφαλιού σας ή το τράβηγμα του αυτιού σας. Αυτό θα σηματοδοτήσει στο φίλο σας ότι θέλετε να αποχωρήσετε αμέσως από τη συγκέντρωση.


Διαβάστε σχετικά: Γιορτές με τοξικούς συγγενείς - βασικές οδηγίες αν είστε σε ανάκαμψη


4. Προγραμματίστε μια ξεχωριστή συγκέντρωση

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην παρευρεθείτε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου θα βρίσκεται αυτό το τοξικό άτομο. Μια επιλογή είναι να οργανώσετε μια μικρότερη οικογενειακή συγκέντρωση στην οποία δεν θα είναι καλεσμένο. Τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να νιώσουν ανακούφιση που το τοξικό άτομο δεν θα είναι εκεί.

Το να ζητήσετε από την οικογένειά σας να μην αναφέρει στο τοξικό άτομο για τη συγκέντρωση είναι αδύνατο να επιβληθεί. Η εμπλοκή σε μυστικοπάθεια δεν είναι κάτι που θέλετε να τους υποδείξετε ως ένα συναισθηματικά υγιές άτομο. Το τοξικό άτομο μπορεί να μάθει ότι διοργανώσετε μια συγκέντρωση χωρίς εκείνο.

Αν προσπαθήσει να δημιουργήσει σύγκρουση γι' αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη μπλοκάρει τους αριθμούς τηλεφώνου, τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

5. Εκτιμήστε αν τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας είναι συναισθηματικά υγιή

Ενώ τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην εκδηλώνουν τοξική συμπεριφορά, πιθανόν να γνωρίζουν ότι το τοξικό άτομο στην οικογένειά σας έχει τη συνήθεια να στοχοποιεί τους άλλους και να τους υποτιμά και γενικά να καταστρέφει κάθε γιορτή που παρευρίσκεται. Μπορεί να έχετε μοιραστεί με τα μέλη της οικογένειας τους λόγους για τους οποίους δεν θέλετε να έχετε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά παρ’ όλα αυτά να εξακολουθούν να το προσκαλούν στις συγκεντρώσεις τους. Μπορεί να το δικαιολογήσουν λέγοντας:

  • Δεν έχει πουθενά αλλού να πάει.
  • Ίσως να συμπεριφερθεί καλύτερα φέτος.
  • Μεγαλώνει, δεν ξέρουμε πόσες γιορτές ακόμα θα περάσουμε μαζί του / της.
  • Ξέρω ότι έχεις ζήσει άσχημες εμπειρίες μαζί του / της, αλλά θέλω να είμαι ευγενικός / ή με όλους.
  • Θα φροντίσουμε να είναι απασχολημένος / η όση ώρα θα είναι μαζί μας.

Τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να επιτρέπουν τη συμπεριφορά του τοξικού ατόμου, συνεχίζοντας να το προσκαλούν σε συγκεντρώσεις, ακόμη και όταν αυτό έχει επιδείξει ανάρμοστη ή ακόμη και κακοποιητική συμπεριφορά στο παρελθόν. Μερικές φορές η αποδοχή που επιτρέπει την κακοποιητική συμπεριφορά μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με τη συμπεριφορά του τοξικού ατόμου.

Αναρωτηθείτε αν θέλετε πραγματικά να παρευρεθείτε σε μια συγκέντρωση όπου τα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να θεωρούν σκόπιμο να παρευρεθεί το τοξικό άτομο. Έχετε επίγνωση του πότε τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να έχουν προσπαθήσει να σας εκφοβίσουν για τη συμπεριφορά του τοξικού ατόμου λέγοντάς σας ότι δεν είναι τόσο κακός / κακιά όσο νομίζεις, αυτό δεν συνέβη ποτέ ή είσαι υπερβολικά ευαίσθητος / ευαίσθητη.

Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι και άλλα μέλη της οικογένειας είναι επίσης τοξικά, απλώς με πιο ήπιο τρόπο. Ανακαλύπτοντας ότι και άλλα μέλη της οικογένειάς σας δεν σάς κάνουν καλό, μπορεί να είναι ένα σοκ και να σάς είναι δύσκολο να συμφιλιωθείτε με την ιδέα.

6. Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο

Εκτός από το ήδη υπάρχον άγχος των γιορτών, έχετε και ένα τοξικό μέλος της οικογένειάς σας το οποίο θα είναι καλεσμένο στις ίδιες συγκεντρώσεις με εσάς. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να καταστρέφουν τις γιορτές, ειδικά όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους να νιώθουν χαρά και ευτυχία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για το πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά αυτού του ατόμου. Το τοξικό άτομο μπορεί να σας έχει οδηγήσει σε συμπεριφορές που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι συνδέονται με τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται.

Για παράδειγμα, όταν ξέρετε ότι θα δείτε το συγκεκριμένο άτομο σε γιορτινές συγκεντρώσεις, μπορεί να επιδίδεστε σε παλιότερες διατροφικές ατασθαλίες ή να αυξάνετε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ. Ένας ψυχολόγος είναι ένα ουδέτερο πρόσωπο που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε ποιες επιλογές έχετε προκειμένου να ζήσετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...