Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Γιατί μία Γυναίκα μπορεί!

Γιατί μία Γυναίκα μπορεί!

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
γυναίκα χαμογελάει και μπορεί
Image credit: Michael Dam / unsplash.com

Η 8η Μαρτίου, είναι η Ημέρα της Γυναίκας. Η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο μια αφορμή για να θυμίζει τα δεινά και το "σκοτάδι" απ' όπου προσπαθούμε να βγούμε ακόμα, αλλά μία ευκαιρία για να διαφανούν οι ηλιαχτίδες των σιωπηλών ηρωίδων του παρόντος.


Με σεβασμό απέναντι στη σπουδαία σημασία της συμβολικής ημέρας/επετείου 8 Μαρτίου – και με την πεποίθηση ότι παραπέμπει στο πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα – όπως καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, για χειραφέτηση, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους, έγραψαν ιστορία.

Το έναυσμα, είχε δοθεί βέβαια, αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Η «Ημέρα της Γυναίκας» δε είναι απλά άλλη μια επετειακή ημέρα, που επιτάσσει μια προβλεπόμενη ευχή σε κάθε εκπρόσωπο του ωραίου μισού του πληθυσμού του πλανήτη. Είναι ένα καμπανάκι πως ο κόσμος παραμένει στρεβλός. Είναι μία υπενθύμιση, για τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που συνεχίζεται ακόμα, σε όλη την υφήλιο, σε χώρους εργασίας και κοινοβούλια, σε ανήλιαγα υπόγεια και πίσω από τις κουρτίνες.

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2016, γίνεται αμέσως φανερό ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη χώρα μας κι αυτό διότι από τα συνολικά 144 κράτη που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση της λίστας όσον αφορά στην ισότητα των φύλων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της πολιτικής.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ της Ουρουγουάης και του Τατζικιστάν και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φόρουμ, θα χρειαστούν συνολικά 199 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα!

Η 8η Μαρτίου όμως, δεν είναι μια ημέρα για να θυμίζει μόνο δεινά και το σκοτάδι απ’ όπου προσπαθούμε να βγούμε ακόμα, αλλά και για να φανούν σαν ηλιαχτίδες οι σιωπηλές ηρωίδες του παρόντος, όπως μνημονεύονται σε αγαπημένα τραγούδια καταξιωμένων ερμηνευτών:
Μια γυναίκα μπορεί – Ελένη Βιτάλη (στίχοι: Βασίλης Παπαδόπουλος & Βαγγέλης Ξύδης, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος)
Μη φοβάσαι και προχώρα είμαι εγώ στο πλάι σου, στη ζωή, στην ανηφόρα και στο προσκεφάλι σου. Μια γυναίκα μπορεί τη ζωή σου να αλλάξει μπορεί... Αρωγός, ευαισθητοποιημένη, δυναμική και αποφασισμένη. Γιατί μία γυναίκα έχει πάντα τον τρόπο να κάνει!

Στο site Oneman, οι γενναίοι ωραίοι άνδρες αναφέρουν:

Γιατί οι γυναίκες μας κάνουν καλύτερους άντρες! Βασικά είναι ο μοναδικός λόγος που μπαίνουμε (έστω στα λόγια) στο τριπάκι της αυτοβελτίωσης!

Μας κάνουν το μεγαλύτερο δώρο από όλα, τη δυνατότητα να αγαπήσουμε έναν άλλο άνθρωπο (δηλαδή το παιδί μας) περισσότερο από τον εαυτό μας!

Περνάμε μέσα τους, τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας. Με διαφορά τους πιο ξέγνοιαστους!

Γιατί μια ζωή προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον έρωτά μας για μια γυναίκα (βλ. μάνα) μπας και καταφέρουμε να ερωτευθούμε κάποια άλλη.

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου μπορεί…

Ωστόσο η ψυχολογία της είναι συνυφασμένη πολύπλοκα. Ο ίδιος ο Φρόυντ είπε μια μέρα στην Μαρία Βοναπάρτη: Η μεγάλη ερώτηση που ποτέ δεν έχει απαντηθεί και την οποία δεν έχω καταφέρει ν’ απαντήσω, παρά τα 30 χρόνια έρευνάς μου πάνω στη γυναικεία ψυχή, είναι: Τι θέλει μια γυναίκα;

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!!

Αν θέλουμε ως κοινωνίες να κερδίσουμε κάτι από αυτήν την επέτειο, πρέπει να ρίξουμε ένα βλέμμα πίσω κι ένα βλέμμα μπροστά.

Πίσω, για να θυμηθούμε τα αγωνιστικά κελεύσματα περί ισότητας, για τα οποία αγωνίστηκαν σπουδαίες επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες, ώστε να θεωρούμε σήμερα αυτονόητα πολλά από τα δικαιώματά μας.

Και μπροστά, αναγνωρίζοντας πως η πόλωση ανδρικού και γυναικείου φύλου χρησιμεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της δημόσιας συζήτησης από το ουσιαστικό ζητούμενο: την αναγκαία ισότιμη σχέση των δύο φύλων.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...