PsychologyNow Team

Οι γυναίκες έχουν ενσυναίσθηση και οι άνδρες αναλυτικό μυαλό

Οι γυναίκες έχουν ενσυναίσθηση και οι άνδρες αναλυτικό μυαλό

PsychologyNow Team
ψυχολόγος που ερευνά τον ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο

Νέα έρευνα του Cambridge έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που ίσως να είχαμε αντιληφθεί...


Στη μεγαλύτερη μελέτη, που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση, ενώ οι άνδρες είναι πιο αναλυτικοί και πιο λογικοί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge εξέτασαν περισσότερες από 680.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν τι σκέφτεται κάποιο άλλο άτομο διαισθητικά και να ανταποκρίνονται κατάλληλα.

Από την άλλη πλευρά οι άνδρες βλέπουν τον κόσμο μέσα από «συστήματα βασισμένα σε κανόνες», προσπαθώντας να μάθουν πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσω των υποκείμενων τμημάτων τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μπορούν ακόμη να προβλέψουν ποια επαγγέλματα επιλέγουν οι άνθρωποι. Όσοι ασχολούνται με την επιστήμη, την τεχνολογική μηχανική και τα μαθηματικά (Stem) είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και οι άνδρες και οι γυναίκες, που συμμετείχαν στη μελέτη, κλήθηκαν να απαντήσουν σε 20 δηλώσεις, που μέτρησαν το επίπεδο της ενσυναίσθησης και της σκέψης, που είχε συστημικό προσανατολισμό. Οι προτάσεις περιελάμβαναν ότι «με ενδιαφέρει η διαδρομή του ποταμού από την πηγή στη θάλασσα» και «μπορώ εύκολα να καταλάβω για ποιο θέμα θέλει να μιλήσει ένα άλλο άτομο».

Κατά μέσο όρο οι άνδρες σημείωσαν σκορ 9,87 στα 20 για την ενσυναίσθηση ενώ οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν με 10,79. Ομοίως οι άνδρες, που είχαν αναλυτική σκέψη, βαθμολογήθηκαν με 6,73 ενώ οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν με 5,45.

Ο ψυχολόγος Βάρουν Γουάριερ δήλωσε: Αυτές οι διαφορές των φύλων στον τυπικό πληθυσμό είναι πολύ σαφείς. Επιβεβαιώσαμε ότι τα τυπικά θηλυκά έχουν κατά μέσο όρο περισσότερη ενσυναίσθηση και ότι τα τυπικά αρσενικά κατά μέσο όρο είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς την ανάλυση και την κοινή λογική.

Από άλλες, σχετικές μελέτες γνωρίζουμε ότι αυτές οι διαφορές είναι εν μέρει γενετικές και ότι επηρεάζονται εν μέρει από την προγεννητική έκθεσή μας στις ορμόνες και εν μέρει από το περιβάλλον. Πρέπει να διερευνήσουμε τον βαθμό, στον οποίο αυτές οι διαφορές των φύλων οφείλονται σε καθέναν από αυτούς τους παράγοντες και πώς αυτές αλληλεπιδρούν.

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν «αρσενικά» χαρακτηριστικά και να παίρνουν χαμηλή βαθμολογία στην ενσυναίσθηση, ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Extreme Male Brain Theory".


Έρευνα: Testing the Empathizing–Systemizing theory of sex differences and the Extreme Male Brain theory of autism in half a million people

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...