PsychologyNow Team

Οι γυναίκες δείχνουν πράγματι τα συναισθήματά τους περισσότερο από τους άντρες;

Οι γυναίκες δείχνουν πράγματι τα συναισθήματά τους περισσότερο από τους άντρες;

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιασμένο με τη γυναίκα να δείχνει απαθής

Οι νέες μελέτες ερευνούν τα φυλετικά στερεότυπα και φτάνουν σε νέες αποκαλύψεις για την συναισθηματική εκφραστικότητα των δύο φύλων.


Παρ’ όλο που τα προγενέστερα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πραγματικά χαμογελούν πιο συχνά, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOSOne1, έλαβε υπόψη της μια μεγαλύτερη ποικιλία εκφράσεων του προσώπου και διαπίστωσε ότι το φυλετικό μοτίβο είναι πιο σύνθετο, με μερικά συναισθήματα να εκφράζονται περισσότερο από τους άνδρες παρά από τις γυναίκες. Αναμφισβήτητα, αυτή η μελέτη βοηθά να αποκαλυφθούν όχι μόνο οι διαφορές στα συναισθηματικά σήματα που στέλνουν οι άνδρες και οι γυναίκες στους γύρω τους, αλλά και τις διαφορές στον τρόπο που αισθανόμαστε τα συναισθήματα.

Ο Ντάνιελ ΜακΝταφ και η ομάδα του,  χρησιμοποίησαν μια νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία κωδικοποίησης προσώπου για να αναλύσουν τις εκφράσεις 2.106 ατόμων, καθώς παρακολουθούσαν μια σειρά από δέκα τηλεοπτικές διαφημίσεις στο σπίτι τους.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ παρακολουθούσαν διαφημίσεις για τα πάντακαι από τις δικές τους χώρες, από είδη ζαχαροπλαστικής ως και αυτοκίνητα, οι κάμερες των υπολογιστών τους, μετέφεραν τις εικόνες των προσώπων τους σε έναν απομακρυσμένο σέρβερ.

Οι γυναίκες χαμογελούσαν περισσότερο από τους άνδρες, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Παρουσίασαν επίσης περισσότερο «έντονο σήκωμα των φρυδιών τους», μια έκφραση που θεωρείται ότι υποδεικνύει φόβο ή θλίψη. Αλλά οι άνδρες συνοφρυώνονταν περισσότερο. Το συνοφρύωμα θεωρείται συνήθως ως ένδειξη θυμού, αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε αυτή τη μελέτη, ίσως αντανακλούσε μεγαλύτερη συγκέντρωση ή σύγχυση. Δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά σε κάποιες άλλες εκφράσεις.

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη «διαμάχη» στο χώρο της ψυχολογίας σχετικά με το βαθμό που οι εκφράσεις του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των χαμόγελων και των συνοφρυωμάτων, αντανακλούν και αντιστοιχούν πραγματικά στα συναισθήματα που αισθανόμαστε. Όταν χαμογελάτε, είναι πάντα επειδή αισθάνεστε χαρούμενοι; Ή τυχαίνει να χαμογελάτε μερικές φορές όταν είσαι ανήσυχοι; Και επειδή συνοφρυώνετε, σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι θυμωμένοι ή απλά θέλετε κάποιος να πιστεύει ότι είστε;

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μελέτες υποδηλώνουν στενή συσχέτιση μεταξύ των συναισθημάτων και των εκφράσεων του προσώπου, τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να νιώθουν πιο ευτυχισμένες και επίσης να είναι πιο αγχωμένες (ή τουλάχιστον είναι πιο διατεθειμένες να δείξουν αυτά τα συναισθήματα) και ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται θυμωμένοι (ή πιο συγκεχυμένοι ...), που θέτει το ερώτημα: γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Ο ΜακΝταφ και η ομάδα του, υποστήριξαν ότι τουλάχιστον ένα μέρος της εξήγησης θα μπορούσε να οφείλεται στις διαφορετικές κοινωνικές προσδοκίες και πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία ότι σε πολλές χώρες, η ευτυχία θεωρείται πιο επιθυμητή για τα κορίτσια από ό,τι για τα αγόρια.

Μία τέτοια άποψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το μέγεθος των παρατηρουμένων διαφορών των δύο φύλων ποικίλλει σε όλο τον κόσμο, που συνάδει με την ιδέα ότι οι κοινωνικές προσδοκίες που συνδέονται με το φύλο είναι λιγότερο έντονες σε ορισμένες χώρες σε σχέση με κάποιες άλλες.

Υπήρξαν και κάποιες άλλες γεωγραφικές διαφορές: οι γυναίκες στις ΗΠΑ ήταν οι πιο χαμογελαστές, ενώ οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία συνοφρυώνονταν λιγότερο. Όμως, τα γενικά μοτίβα με βάση τα δεδομένα, ήταν τα ίδια σε κάθε μία από τις πέντε χώρες.

Ένας περιορισμός αυτής της μελέτης, υπήρξε το γεγονός ότι οι εθελοντές ήξεραν ότι τους βιντεοσκοπούσαν, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις αντιδράσεις τους. Αλλά ένα σημαντικό πλεονέκτημα ήταν η χρήση της ταχείας αυτοματοποιημένης τεχνολογίας κωδικοποίησης. Αυτό επέτρεψε να πάρουν μέρος πολλοί περισσότεροι συμμετέχοντες από ό,τι θα ήταν κανονικά εύλογο σε μία έρευνα για τις εκφράσεις του προσώπου, οι οποίες συνήθως αποκωδικοποιούνται από έναν ερευνητή.

Η συγκέντρωση εθελοντών μέσα από το διαδίκτυο και η χρήση της τεχνολογίας της αποκωδικοποίησης, μέσω του υπολογιστή, όπως στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πολλές ακόμη μαζικές μελέτες για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.


Πηγή: digest.bps.org.uk
Έρευνα: 1. A large-scale analysis of sex differences in facial expressions
Image credit: Vivre sa vie – Jean-Luc Godard

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...