PsychologyNow Team

Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται με τα συναισθήματά τους;

Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται με τα συναισθήματά τους;

PsychologyNow Team
άνδρας δυσκολεύεται με τα συναισθήματά του
Image credit: Joanna Nix-Walkup / unsplash.com

Τα αγόρια ακόμη μαθαίνουν συχνά να αποστασιοποιούνται από τα συναισθήματά τους.


Όπως συμβαίνει σε πολλούς άνδρες, μου ήταν πάντα δύσκολο να ξέρω τί νιώθω. Παρατηρούσα τη συμπεριφορά μου και από αυτήν προσπαθούσα να αποσπάσω τί συμβαίνει μέσα μου. Πιστεύω ότι αυτή η δυσκολία μπορεί να έπαιξε ρόλο στην επιλογή μου να γίνω ψυχοθεραπευτής. Η κλινική εκπαίδευση με έχει διδάξει από πρώτο χέρι πώς να αναγνωρίζω καλύτερα, να κατέχω και να εκφράζω λεκτικά τα συναισθήματά μου.

Τα τελευταία 12 χρόνια ως θεραπευτής ζεύγους, έχω γνωρίσει εκατοντάδες άνδρες που παλεύουν με τα συναισθήματά τους. Επίσης, έχω γνωρίσει τις εκατοντάδες συντρόφους τους που νιώθουν μόνες και απογοητευμένες από τους συναισθηματικά μη διαθέσιμους συντρόφους τους.

Συγκαλυμμένη ανδρική κατάθλιψη

Μια σημαντική πηγή κατανόησης αυτού του φαινομένου είναι ο ψυχοθεραπευτής του Cambridge της Μασαχουσέτης, Terry Real. Το θεμελιώδης βιβλίο του «I Don’t Want to Talk About It: Overcoming the Secret Legacy of Male Depression» περιγράφει πώς τα αγόρια υπομένουν την «απώλεια της σχέσης» - αναγκάζονται να αποστασιοποιηθούν από τα συναισθήματά τους και από τις μητέρες τους, καθώς γίνονται «άνδρες».

Μαθαίνουν να απομακρύνονται από τους πατεράδες τους και τον πόνο τους και να στρέφονται προς τη δουλειά, τα χρήματα, την επιτυχία, το σεξ, τα ναρκωτικά και άλλους περισπασμούς. Βιώνουν κρυφά κατάθλιψη, η οποία εκδηλώνεται κυρίως ως μούδιασμα, πλήξη, απάθεια, περιορισμένο συναισθηματικό εύρος και κυνισμός.

Οι σύντροφοί τους τους βλέπουν ως συναισθηματικά ανάπηρους, στωικούς, ψυχρόκαρδους – και πολλά άλλα. ‘Όταν αρχίζω να μιλάω σε τέτοιους άνδρες για συγκαλυμμένη κατάθλιψη, εκπλήσσονται αρχικά με την ιδέα της κατάθλιψης, αλλά στη συνέχεια αισθάνονται γρήγορα επικυρωμένοι και κατανοητοί.

Τα μάτια του συντρόφου τους φωτίζονται, καθώς ένας νέος ενσυναίσθητος λόγος αρχίζει να διαφαίνεται. Η ομαλοποίηση του συναισθηματικού αγώνα των ανδρών βοηθά τους συντρόφους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να θεραπεύσουν τη συγκαλυμμένη κατάθλιψη.


Διαβάστε σχετικά: Η Τοξική Αρρενωπότητα και πώς οι άντρες σήμερα επιλέγουν έναν πιο εξελιγμένο, δίκαιο ορισμό της αρρενωπότητας


Άδεια για συναίσθημα

Η συνοδεία της συγκαλυμμένης κατάθλιψης είναι άλλο ένα κρίσιμο φαινόμενο – αυτό που επίσημα ονομάζεται «κανονιστική ανδρική αλεξιθυμία». Η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία την ορίζει ως «μια υποκλινική μορφή αλεξιθυμίας που εντοπίζεται σε αγόρια και άνδρες που ανατρέφονται έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τα παραδοσιακά αρσενικά πρότυπα που τονίζουν τη σκληρότητα, την ομαδική εργασία, τη στωικότητα και τον ανταγωνισμό και που αποθαρρύνουν την έκφραση ευάλωτων συναισθημάτων».

Η αδυναμία να αισθανθούν ή να περιγράψουν συναισθήματα – που θεωρείται κανονιστική μεταξύ ανδρών – ήταν αυτό από το οποίο υπέφεραν αυτοί οι άνδρες (και εγώ) όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι είναι κανονιστικό δε σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό ή καλό. Στην πραγματικότητα, τα αγόρια γεννιούνται το ίδιο ευαίσθητα με τα κορίτσια. Αλλά κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης, τα αγόρια χάνουν το δικαίωμα να νιώθουν και αποκόπτονται από τον πυρήνα τους.

Όταν ένας άνδρας υποφέρει από συγκαλυμμένοι κατάθλιψη και κανονιστική ανδρική αλεξιθυμία, στην ουσία δε ζει, αλλά επιβιώνει. Δε βιώνει όλα το φάσμα των συναισθημάτων και επομένως βιώνει τον κόσμο ως σκληρό, μουντό και βαρετό. Καθώς περνάει ο καιρός, η σύντροφός του έχει την εντύπωση ότι είναι στωικός, βαρετός και ότι δεν ενδιαφέρεται. Νιώθοντας μη αγαπητοί και μόνοι, οι σύντροφοι συχνά γίνονται πικρόχολοι και ψάχνουν άλλου για συναισθηματική συντροφικότητα.

Επανασυνδέοντας τους άνδρες με τα συναισθήματά τους, διευρύνοντας το συναισθηματικό εύρος και στη συνέχεια της συναισθηματική τους ευγλωττία, άρχισα να βλέπω αλλαγές στα ζευγάρια. Η ελπίδα και νέα ζωντάνια άρχισαν να εξαπλώνονται στην κλινική μου.

Θέλεις, λοιπόν, να ξανανιώσεις;

Το συναίσθημα είναι φυσικό. Γεννιόμαστε νιώθοντας. Όμως, η αποσύνδεση από τα συναισθήματα επιβάλλεται συχνά στα αγόρια. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες προτάσεις για όσους θέλουν να ξεπεράσουν το επιβαλλόμενο συναισθηματικό μειονέκτημα.

Επιλέξτε να δείτε ότι τα συναισθήματα είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Η μοναδική ανθρώπινη ουσία είναι συναισθηματική. Επομένως, αν θέλετε να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο, πρέπει να τολμήσετε να νιώσετε το καλό, το κακό και το άσχημο.

Διευρύνετε το συναισθηματικό σας εύρος. Όσο πιο μεγάλο το συναισθηματικό σας εύρος, τόσο πιο ζωντανοί θα είστε.

Επιλέξτε να πιστέψετε ότι το κλειδί της χαράς σας βρίσκεται στον πόνο σας, για αυτό αποδεχτείτε τις πιο σκοτεινές αποχρώσεις των συναισθημάτων σας, καθώς και τις πιο ανοιχτόχρωμες.

Κατανοήστε ότι η χαρά είναι ένα ρήμα και επομένως πρέπει να εξασκηθεί συνειδητά για να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας και να εγγραφείτε στην ίδια σας τη ζωή.

Αν τα κάνετε όλα αυτά, θα νιώσετε ελεύθεροι στις σχέσεις σας, γιατί στην τελική, αγάπη σημαίνει να νιώθεις ελεύθερος.

Καθώς εφαρμόζω αυτές τις διαδικασίες στους άνδρες, αρχίζουν να ανοίγονται και να μοιράζονται τους φόβους, τα τρωτά σημεία και τις δυσκολίες τους με τους συντρόφους τους. Θαρραλέα σταματούν να φεύγουν τρέχοντας και αντιμετωπίζουν το παρελθόν τους, τον πόνο τους και τα θέλω τους. Οι άνδρες επιστρέφουν στον πραγματικό τους εαυτό και οι σχέσεις τους αρχίζουν να ανθίζουν.


Sof and2
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...