PsychologyNow Team

Αν προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες, δεν θα βρείτε ποτέ αυτό που ψάχνετε

Αν προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες, δεν θα βρείτε ποτέ αυτό που ψάχνετε

PsychologyNow Team
γυναίκα κοιτάζει τον ουρανό και προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες
Image credit: Jarle Johansen / unsplash.com

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί όταν νιώθουμε μοναξιά είναι να καταλήξουμε σε μία σχέση που επιλέγουμε από φόβο, όχι από επιθυμία.


Η προσπάθεια ικανοποίησης των πάντων έχει υψηλό κόστος. Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες είναι επειδή φοβάστε ότι θα καταλήξετε μόνοι, είτε είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους είτε όχι. Μιλάμε πραγματικά για τον φόβο να είσαι μόνος ακόμα και όταν είσαι με ανθρώπους. Είναι η μοναξιά που υπάρχει παρά το αντίδοτό της: την παρέα των άλλων.

Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις είναι απαραίτητες. Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι υπέροχες όταν είναι υψηλής ποιότητας και οικείες. Σκεφτείτε το γεγονός ότι στους περισσότερους από εμάς αρέσει να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που έχουν παρόμοιες αξίες. Δεδομένου αυτού του πλαισίου, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι να καταλήξουμε σε περιβάλλον που επιλέγουμε από φόβο, όχι από επιθυμία.

Σχέσεις που γεννιούνται από φόβο

Πολλές σχέσεις γεννιούνται από το φόβο. Στην πραγματικότητα, οι πιο ικανοποιητικές γεννιούνται από την άνευ όρων επιθυμία να είσαι με κάποιον άλλο. Ίσως φοβάστε τη μοναξιά ή την πλήξη ή έχετε την ανάγκη να έχετε πάντα παρέα. Αυτά τα πράγματα μας ωθούν να αποδεχτούμε συνθήκες που διαφορετικά θα απορρίπταμε. Ένας από αυτούς τους όρους είναι αν προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες.

Μερικές φορές, ακόμα και όταν βρίσκεστε σε μια σχέση που θέλετε να είστε, οι φόβοι σας μετατρέπουν αυτή την επιθυμία σε ανάγκη. Τη στιγμή που η διεκδικητικότητά σας δίνει τη θέση της στο φόβο, στην αίσθηση υποχρέωσης ή στην ενοχή, καταλήγετε παγιδευμένοι στη σχέση. Αυτό καθιστά αδύνατο να την απολαύσετε.

Στο πλαίσιο των σχέσεων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε ότι πρέπει να ικανοποιείτε τους πάντες. Το θέμα είναι να απολαμβάνετε τις σχέσεις που σας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν υπάρχει φόβος.

Σκεφτείτε το. Πόσες φορές έχετε δεχτεί προσκλήσεις για πράγματα που δεν σας ενδιέφεραν; Πόσο συχνά έχετε ανεχτεί την κακή συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων; Σκεφτείτε όλες τις φορές που προσπαθήσατε να ικανοποιήσετε τους πάντες, ακόμη και εις βάρος της δικής σας ευτυχίας. Πιθανώς πολλές φορές. Πιθανόν πάρα πολλές φορές.

Το να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον ανασφαλή τρόπο μόνο και μόνο για να προσπαθήσετε να ευχαριστήσετε τους άλλους προέρχεται από το φόβο της απόρριψης ή της μοναξιάς. Αυτό είναι αλήθεια, ακόμη κι αν σας προκαλεί κακό. Η αυτοπεποίθηση και η πρόοδος δεν προέρχονται ποτέ από το φόβο, παρά μόνο από τη στασιμότητα.

Καταλήγετε στο ίδιο σημείο εκκίνησης ξανά και ξανά. Γύρω σας υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα είχατε επιλέξει ποτέ διαφορετικά και που δεν εμπλουτίζουν τη ζωή σας.


Διαβάστε σχετικά: Πρέπει να «δίνω» για να με αγαπούν


Η αυτοπεποίθηση γεννιέται από τη διεκδικητικότητα

Αν δουλέψετε πάνω στη διεκδικητικότητά σας, θα βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεών σας και θα τις απολαμβάνετε περισσότερο. Θα είστε σε θέση να αποφύγετε να βρίσκεστε με ανθρώπους που δεν δέχονται το όχι για απάντηση, για παράδειγμα. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ανθρώπους που δεν σας δείχνουν ενσυναίσθηση.

Ένα "όχι" σε ένα πράγμα μπορεί να είναι ένα "ναι" σε κάτι άλλο. Μερικές φορές ένα "όχι" στο σχέδιο ενός φίλου που δεν σας αρέσει, είναι ένα "ναι" σε άλλα πράγματα που σας ενθουσιάζουν. Μερικές φορές ένα "όχι" επειδή έχετε άλλα πράγματα να κάνετε, είναι ένας τρόπος να τιμήσετε κάτι άλλο. Ένα "δεν έχω όρεξη" ή "δεν μου αρέσει όταν μιλάς έτσι" είναι το κλειδί για να βεβαιωθούμε ότι αυτό που μας ενοχλεί δεν θα ξανασυμβεί.

Αν θέσετε σωστά όρια, οι άλλοι θα αντιδράσουν και θα αναλογιστούν τη συμπεριφορά τους. Η ζωή σας θα βελτιωθεί επίσης.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι η βελτίωση της διεκδικητικότητάς σας στις σχέσεις δεν θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους. Το θετικό είναι ότι η επιλογή που συμβαίνει όταν είστε διεκδικητικοί σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε βαθύτερες και μακροβιότερες σχέσεις. Το να απαλλαγείτε από την πίεση να ικανοποιείτε τους πάντες θα σας κάνει να νιώσετε απίστευτα ελεύθεροι. Και αυτό δεν έχει σημασία αν είστε μόνοι ή με άλλους ανθρώπους.

Το να ξέρετε πώς να λέτε "όχι" ανοίγει την πόρτα σε σχέδια που σας ενθουσιάζουν πραγματικά, σε σχέσεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη γνώμη σας και σε φίλους που σας εμπιστεύονται. Το να ξέρετε πώς να λέτε "όχι" ή να μιλάτε για όσα δεν σας αρέσουν θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας και θα σας επιτρέψει να κάνετε λάθη.

Το να λέτε "όχι" συνεπάγεται πάντα ένα ρίσκο. Μπορεί στην αρχή να συναντήσετε δυστυχισμένα πρόσωπα, αλλά μακροπρόθεσμα θα δυναμώσετε τις σχέσεις σας.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...