PsychologyNow Team

Η «ζώνη άνεσης» είναι ένας αόρατος εχθρός που σου κλέβει τη χαρά τη ζωής

Η «ζώνη άνεσης» είναι ένας αόρατος εχθρός που σου κλέβει τη χαρά τη ζωής

PsychologyNow Team
άνδρας απολαμβάνει την «ζώνη άνεσης» που είναι ένας αόρατος εχθρός που σου κλέβει τη χαρά τη ζωής
Image credit:  Eduardo Flores / unsplash.com

Είναι εύκολο να μένουμε σε καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, όμως αυτή η ασφάλεια μπορεί να γίνει καταστρεπτική για τη ζωή μας.


Η καθημερινότητα είναι γεμάτη εχθρούς όχι απαραίτητα απτούς, οι οποίοι μπορεί να καταρρακώνουν την ψυχή και να φθείρουν το σώμα χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά η ζώνη άνεσης είναι ένα σκοτεινό μέρος, γιατί κάνει τους ανθρώπους να παραιτούνται από τα όνειρα και τους στόχους τους. Να εφησυχάζουν σωματικά και πνευματικά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει κίνδυνο για τις φιλοδοξίες τους.

Η ζώνη άνεσης είναι ένας αόρατος εχθρός γιατί σε ακολουθεί παντού: στην εργασία, στο σχολείο, σε ένα ραντεβού ή σε μια οικογενειακή μάζωξη. Το χειρότερο είναι ότι αποτελεί κομμάτι του εαυτού σου. Είναι σαν μια σκιά που περιμένει να ρίξεις τις άμυνές σου και να σε περικυκλώσει. Ακολουθούν οι βασικές επιπτώσεις του να μένει κανείς στην ασφάλειά του.

Χάνεις σημαντικές εμπειρίες

Μένοντας στο ίδιο μέρος ή κατάσταση, παύεις να ενδιαφέρεσαι για νέες πιθανές εμπειρίες. Ο κόσμος μπορεί να χάνει την ομορφιά του αφού μένεις απαθής σε ό,τι συμβαίνει. Για να το αποφύγεις αυτό, προσπάθησε να παραμείνεις συναισθηματικά και πνευματικά ενεργός. Αναζήτησε καινούριες εμπειρίες είτε μόνος/η είτε με παρέα. Ανακάλυψε νέες επιλογές που μπορεί να προσφέρονται και δεν τις είχες παρατηρήσει.

Γίνεσαι πιο δειλός

Το ενδεχόμενο να αφήσεις πίσω όσα γνωρίζεις σε γεμίζει αγωνία και φόβο, ακόμα κι αν είναι για λίγο. Μπορεί να σκέφτεσαι: Κι αν δεν μου αρέσει το κάτι διαφορετικό; ή Δεν θέλω να περάσω ξανά δύσκολα. Αυτές οι σκέψεις είναι συνηθισμένες δικαιολογίες για να αποφύγει κανείς μια αλλαγή στον τρόπο που ζει, ακόμα και αν δεν του προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντέξεις το βάρος της αλλαγής, ενώ δεν έχεις καν δοκιμάσει.


Διαβάστε σχετικά: Το κόστος του Φόβου


Γίνεσαι κομφορμιστής

Το να είναι κανείς κομφορμιστής είναι σαν να συμμετέχει σε αγώνες ενώ σκέφτεται ότι έχει ήδη χάσει. Η ζώνη άνεσης αφαιρεί το κίνητρο και την αποφασιστικότητα να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Εγκαταλείπεις την ελπίδα, γιατί μοιάζει ευκολότερο από το να καταβάλεις προσπάθεια ή να ρισκάρεις.

Γίνεσαι νωθρός σωματικά και πνευματικά

Αν θεωρείς ότι έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο τότε πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι. Η απάθεια σε ακινητοποιεί και εξαντλεί την ενέργειά σου. Καλό είναι να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, γιατί η ζωή είναι ένας απέραντος ωκεανός με άπειρους θησαυρούς να ανακαλύψουμε. Θες απλά να μείνεις στην ακτή και να τους φαντάζεσαι;

Γίνεσαι ματαιόδοξος

Το χειρότερο πράγμα είναι να σκέφτεσαι πως τα γνωρίζεις ήδη όλα σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου. Πάντα να ψάχνεις τρόπους να γίνεσαι καλύτερος σε αυτά που κάνεις, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολα ή περίπλοκα είναι. Το να σκέφτεσαι ότι ξέρεις τα πάντα σε οδηγεί σε μια υπεροψία που μπορεί να απωθεί τους άλλους.

Δεν εκπλήσσεσαι πλέον με τίποτα

Όποιος φτάνει σε αυτό το σημείο έχει χάσει την ικανότητα να απολαμβάνει τη ζωή. Όταν ζεις έτσι, το μικρότερο εμπόδιο μπορεί να φαντάζει ανυπέρβλητο. Αν δεν έχεις αρκετό κουράγιο να το ξεπεράσεις, είσαι ακόμα λιγότερο ικανός να εκτιμήσεις τις εκπλήξεις που σε περιμένουν στην άλλη πλευρά. Παγιδεύεσαι στη ζώνη ασφαλείας σου όταν τα θεωρείς όλα δεδομένα.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω σε αφορά, τότε ίσως έχει επέλθει κάποια στασιμότητα στη ζωή σου, όμως δεν είναι ποτέ αργά να ανοίξεις τα μάτια και να βγεις από αυτό τον φαύλο κύκλο.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...