Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Γιατί δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια;

Γιατί δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια;

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
μια παρέα ανθρώπων δυσκολεύεται να ζητήσει βοήθεια
Image credit: Dimitri Houtteman / unsplash.com

Για κάποιους το να ζητάνε βοήθεια δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ζητώντας βοήθεια από κάποιον μπορεί να αισθανθείτε ευάλωτος και όχι τόσο δυνατός ώστε να τα βγάλετε πέρα μόνος σας.


Ωστόσο, ζητώ βοήθεια σημαίνει ανοίγομαι προς τους άλλους και εκθέτω τον εαυτό μου με σκοπό την αναζήτηση υποστήριξης από τους άλλους. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να ζητήσουμε βοήθεια.

  • Φόβος απόρριψης

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αποφεύγουμε να ζητάμε βοήθεια όταν το χρειαζόμαστε είναι ο φόβος της απόρριψης. Πώς θα νιώσετε αν εκφράσετε σε κάποιον την ανάγκη σας για υποστήριξη και αυτή δεν έρθει ποτέ; Πιστεύετε ότι θα σας θεωρήσουν ανίκανους και θα σας πουν ότι πρέπει να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας; Πώς θα βρείτε ένα εναλλακτικό σχέδιο, εάν ζητήσατε βοήθεια και απορριφθείτε;

Αυτές οι ανησυχίες είναι συχνά αβάσιμες και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη βοήθειά μας σε κάποιον. Σκεφτείτε άτομα από το κοντινό σας περιβάλλον κι αναρωτηθείτε αν έχουν διάθεση να σας βοηθήσουν όποτε χρειαστείτε κάτι και θα διαπιστώσετε από μόνοι σας ότι οι αρνητικές σκέψεις που κάνετε δεν είναι ρεαλιστικές.

Όλοι - χωρίς εξαίρεση – θα χρειαστούν υποστήριξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι πολύ ευχάριστο να αισθάνεστε ότι έχετε τις ικανότητες ή τον τρόπο να προσφέρετε βοήθεια σε κάποιον και να βλέπετε ότι οι άλλοι σας εμπιστεύονται και απευθύνονται σε εσάς όταν χρειάζονται βοήθεια.


Διαβάστε σχετικά: Ο συναισθηματικός πόνος της απόρριψης


Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί;

Έστω ότι ζητάτε από κάποιον βοήθεια σας λέει όχι. Και τι έγινε; Αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει και σίγουρα δεν σας βοηθάει να το πάρετε προσωπικά. Ίσως αυτό το άτομο δεν αισθάνθηκε ικανό να σας βοηθήσει σε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πιθανότατα να μην έχει να κάνει με εσάς η αρνητική του απάντηση. Να είστε υπερήφανοι που τολμήσατε να ζητήσετε βοήθεια!

  • Ευαλωτότητα

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι από εμάς δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Όλοι θέλουμε να είμαστε ισχυροί και ικανοί και η αναζήτηση βοήθειας είναι μια παραδοχή ότι αυτό δεν γίνεται να συμβαίνει πάντα. Πιστεύετε ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν ότι είστε αδύναμοι γι’ αυτό ζητάτε βοήθεια; Μήπως νιώθετε άσχημα γιατί συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα πάντα μόνοι σας;

Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να αισθάνεστε ευάλωτοι;

Νομίζω ότι το να παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας κι ότι είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια, αποτελεί μια αξιοσημείωτη πράξη δύναμης. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το να ζητάει κάποιος βοήθεια δεν είναι ενδεικτικό της ευαλωτότητάς του, το αντίθετο μάλιστα.

  • Έλλειψη ελέγχου

Ένας κοινός φόβος που μας οδηγεί στην απροθυμία να ζητήσουμε βοήθεια, προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι, ζητώντας βοήθεια, παραδίδουμε αυτόματα τον έλεγχο σε κάποιον άλλον, στερώντας τον από εμάς.

Διατηρώντας τον έλεγχο όταν ζητάτε βοήθεια

Το ειρωνικό είναι ότι όταν οι άνθρωποι προσφέρουν τη βοήθειά τους, σχεδόν πάντα το κάνουν για να βοηθήσουν και μόνο. Πολύ λίγοι άνθρωποι θα το δουν ως ευκαιρία για να ελέγξουν ανθρώπους και καταστάσεις προς όφελός τους. Οι αρνητικές αυτές ερμηνείες είναι δικές σας, αφορούν δικούς σας κανόνες και χρειάζεται να δείτε τι κρύβεται πίσω από την αναγκαιότητα να έχετε εσείς πάντα τον έλεγχο, ή από την πεποίθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί αν δεν έχετε τον έλεγχο μιας κατάστασης και ζητήσετε υποστήριξη από κάποιον.

  • Δείχνοντας ανίκανος

Για να ζητάτε βοήθεια σημαίνει ότι δεν έχετε τις απαντήσεις. Αυτό σας κάνει απαραίτητα ανίκανους και ανήμπορους; Μα και βέβαια όχι. Είναι πιθανό να ανησυχείτε ότι η ανάγκη για βοήθεια δείχνει την έλλειψη εμπειρίας σας, ή σας κάνει να φαίνεστε ανίκανοι. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το αίτημα για βοήθεια αποδεικνύει την εμπιστοσύνη σας στο ότι όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι ο καθένας μόνος του.

Πώς να πάρετε πίσω το θάρρος σας

Να θυμάστε ότι, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, όλα τα έμπειρα στελέχη αναγνωρίζουν την αξία της συνεργασίας. Η αναζήτηση βοήθειας αποδεικνύει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδέες των άλλων και ότι τους εκτιμάτε. Δεν είναι μια παραδοχή ανημπόριας, αλλά μια ώριμη απόφαση ώστε να επιτύχετε την πιο θετική λύση στην πρόκληση που αντιμετωπίζετε.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Υγεία: Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι


Ζητώντας βοήθεια με τον σωστό τρόπο

Ο σημαντικότερος παράγοντας στην αναζήτηση βοήθειας είναι να επιλέγετε προσεκτικά από ποιον ζητάτε υποστήριξη. Οι φίλοι, οι συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειάς σας πιθανότατα δεν θα απορρίψουν ένα αίτημα υποστήριξης και θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σας τις συμβουλές τους.

Ο τρόπος με τον οποίο ζητάτε είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας. Θυμηθείτε ότι αναζητάτε βοήθεια και ακόμα και οι πιο πρόθυμοι φίλοι ίσως δυσκολευτούν να σας δώσουν την υποστήριξη που χρειάζεστε χωρίς να έχουν αρκετές πληροφορίες και ίσως το χρόνο που χρειάζονται για να σκεφτούν το αίτημά σας. Φροντίστε, λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας τους παραπάνω παράγοντες πριν ζητήσετε βοήθεια, έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες για την επιθυμητή ανταπόκριση.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...