PsychologyNow Team

Η διαφορά της αυτοφροντίδας από τον εγωϊσμό

Η διαφορά της αυτοφροντίδας από τον εγωϊσμό

PsychologyNow Team
γυναίκα χαρούμενη που γνωρίζει την διαφορά της αυτοφροντίδας από τον εγωϊσμό
Image credit: Adam Winger / unsplash.com

Η αυτοφροντίδα σας δεν σημαίνει πρώτα εγώ, σημαίνει κι εγώ επίσης. ~ L.R. Knost 


Αν φοβάστε ότι η φροντίδα του εαυτού σας σημαίνει ότι είστε εγωιστές, δεν είστε οι μόνοι. Αυτή είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη παρανόηση που μπορεί να σας εμποδίσει να φροντίσετε τις σωματικές, συναισθηματικές, ψυχικές και πνευματικές σας ανάγκες. Άλλωστε, ειδικά τη σημερινή εποχή γίνεται πολύς λόγος για τη ναρκισσιστική συμπεριφορά και οι περισσότεροι από εμάς δεν θα θέλαμε να ανήκουμε σ’ αυτήν την κατηγορία.

Ωστόσο, υπάρχουν καίριες διαφορές ανάμεσα στην προσωπική φροντίδα και τον εγωισμό.

Πρώτον, η φροντίδα του εαυτού σας ωφελεί όχι μόνο εσάς αλλά και τους γύρω σας. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας, αυτό έχει αντίκτυπο σε όλες τις σχέσεις σας με θετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, κοιμάστε καλά και το πρωί που οδηγείτε για να πάτε τα παιδιά σας στο σχολείο, δεν αποτελείτε κίνδυνο στο δρόμο.

Αναγνωρίζετε ότι κάποιες νύχτες μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο και προσαρμόζεστε ανάλογα, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στα άτομα που είναι σημαντικά για εσάς καθώς και απέναντι στον εαυτό σας. Δεν χουζουρεύετε στο κρεβάτι (εκτός από τις ώρες χαλάρωσης ή όταν είστε άρρωστοι) ενώ η οικογένειά σας μένει νηστική, ούτε αφήνετε τις δουλειές σας.

Δεύτερον, η φροντίδα του εαυτού μας δεν γίνεται με την πρόθεση να πληγώσει τους άλλους. Αν πρέπει να πείτε «όχι» σε ένα γεύμα με ένα φίλο επειδή αρρωστήσατε ή είχατε κάποιο ατύχημα, την ακυρώνετε προκειμένου να ξεκουραστείτε, να αναρρώσετε και θα δείτε αυτόν τον φίλο όταν θα είστε σε καλύτερη σωματική κατάσταση. Δεν ακυρώνετε τακτικά τα σχέδια σας με φίλους επειδή προέκυψε κάτι «καλύτερο» ή επειδή παθητικά-επιθετικά προσπαθείτε να δείξετε στον άλλον ότι δεν είναι τόσο σημαντικός για σας. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι το κάνουν αυτό.

Επιπλέον, η φροντίδα του εαυτού σας ενισχύει την εσωτερική σας δύναμη και αυτοεκτίμηση. Η καλή προσωπική φροντίδα προέρχεται από τη γνώση ότι δεν είστε ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι από κάποιον άλλον και ότι όλοι μας έχουμε αξία. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας γνωρίζουμε ποια είναι τα όριά μας, ώστε να μην το παρακάνουμε, όπως να χρεώνουμε υπέρογκα ποσά στην πιστωτική μας κάρτα για εκείνα τα παπούτσια που απλά «πρέπει να αποκτήσουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο εγωισμός συχνά είναι ένδειξη ότι βαθιά μέσα σας υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και μια αίσθηση ότι χρειάζεστε «περισσότερα» για να καλύψετε τις ελλείψεις που πιστεύετε ότι έχετε. Κατά συνέπεια, οι επακόλουθες πράξεις σας δεν ενισχύουν μια αυθεντική αυτο-εικόνα και μπορεί μετά από μια πιθανή έκρηξη αδρεναλίνης να αισθάνεστε ακόμη πιο άβολα με τον εαυτό σας αν η συνείδησή σας υποφέρει από τις επιλογές σας.


Διαβάστε σχετικά: Φροντίζοντας τον εαυτό: από την αυτοφροντίδα στις σχέσεις φροντίδας


Ακολουθούν μερικά ρητά που θα σας ενθαρρύνουν να φροντίζετε τον εαυτό σας και θα σας υπενθυμίσουν γιατί είναι σημαντική η φροντίδα του εαυτού μας:

  • Όταν έχουμε έναν καλό αυτοέλεγχο είμαστε περισσότερο ικανοί να χειριστούμε την τροχιά της συναισθηματικής μας ζωής και τις επακόλουθες πράξεις μας που βασίζονται στις αξίες μας και την αίσθηση σκοπού μας. (Έιμι Λη Μέρκρι)
  • Είναι πολύ καλή άσκηση να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. (Σίγκμουντ Φρόϋντ)
  • Είναι καλό να κάνουμε πράγματα που μας ξεβολεύουν. Είναι σαν ψυχολογική άρση βαρών. (Αν Λαμοτ)
  • Η αυτοσυμπόνια είναι απλώς η προσφορά της ίδιας καλοσύνης προς τον εαυτό μας που θα δίναμε και στους άλλους. (Κρίστοφερ Γκέρμερ)
  • Αν η συμπόνια σας δεν περιλαμβάνει τον εαυτό σας, είναι ατελής. (Τζακ Κόρνφιλντ)
  • Οι άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους δείχνουν πιο γενναιόδωροι, ευγενικοί και γεμάτοι αγάπη και εκφράζουν την αυτοπεποίθησή τους μέσω της ταπεινότητας, της συγχώρεσης και της αποδοχής. (Σανάγια Ρόμαν)
  • Η ικανότητα να είμαστε μοναχικοί είναι κεντρική στην τέχνη της αγάπης. Όταν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας, μπορούμε να είμαστε και μαζί με άλλους χωρίς να τους χρησιμοποιούμε σαν μέσο απόδρασης. (Μπελ Χουκς)
  • Σχεδόν τα πάντα θα λειτουργήσουν ξανά αν τα αποσυνδέσετε από το ρεύμα για λίγα λεπτά, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. (Αν Λαμοτ)
  • Η πιο δυνατή σχέση που θα έχετε ποτέ είναι με τον εαυτό σας. (Στηβ Μαραμπόλι)
  • Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε κάποιον που αγαπάτε. (Μπρενε Μπράουν)
  • Η αγάπη και η προσοχή που πάντα νομίζατε ότι θέλατε από κάποιον άλλο είναι η αγάπη και η προσοχή που πρώτα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας. (Μπράιαντ ΜκΓκιλνς)
  • Η αυτοπειθαρχία είναι η αυτοφροντίδα. (Μ.Σκοτ Πεκ)
  • Η αυτοφροντίδα σας δεν σημαίνει πρώτα εγώ, σημαίνει κι εγώ επίσης. (Λ.Ρ.Νοστ)
  • Με κάθε πράξη αυτοφροντίδας, ο αυθεντικός εαυτός σας δυναμώνει και το επικριτικό, φοβισμένο μυαλό αποδυναμώνεται. Κάθε πράξη αυτοφροντίδας είναι μια ισχυρή δήλωση: Στηρίζω τον εαυτό μου, κάθε μέρα στηρίζω όλο και περισσότερο τον εαυτό μου. (Σούζαν Βάις Μπέρι)
  • Κάθε φορά που ακούμε τον πραγματικό μας εαυτό και του προσφέρουμε τη φροντίδα που χρειάζεται, το κάνουμε όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για όλους εκείνους που είναι σημαντικοί για εμάς. (Πάρκερ Τζ. Πάλμερ)
  • Η ανάπαυση και η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντικές. Όταν βρίσκετε χρόνο για να αναζωογονήσετε το πνεύμα σας, αυτό σας επιτρέπει να φροντίσετε και τους άλλους από το περίσσευμα. Δεν μπορείτε να προσφέρετε φροντίδα από ένα άδειο δοχείο. (Έλινορ Μπράουν)
  • Καθώς μεγαλώνετε, θα ανακαλύψετε ότι έχετε δύο χέρια, ένα για να φροντίζετε τον εαυτό σας και το άλλο για να φροντίζετε τους άλλους. (Μάγια Αγγέλου)

Η αυτοφροντίδα τιμά το παιδί μέσα σας που χρειάζεται εσωτερική επιβεβαίωση. Κατά συνέπεια, φροντίζετε να καλύπτετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες ώστε να απαλλαγείτε από την υπερβολική αυτοκριτική, να σταματήσετε να είστε συναισθηματικά απαιτητικοί στις σχέσεις σας και να στρέψετε την προσοχή σας στην προσπάθεια να γίνετε το άτομο που επιθυμείτε.


EFH MES 3N

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...