PsychologyNow Team

Πόσο ακριβή και έγκυρα είναι τα online ψυχολογικά τεστ;

Πόσο ακριβή και έγκυρα είναι τα online ψυχολογικά τεστ;

PsychologyNow Team
γυναίκες που κάθονται μπροστά από ένα λαπτοπ και δείχνουν στην οθόνη του με τα χέρια τους

Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε όταν συμπληρώνετε online ψυχολογικά τεστ.


Τα τεστ ψυχικής υγείας, που προσφέρουν διαγνώσεις μέσω του διαδικτύου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αυτά τα τεστ "υπόσχονται" να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις ψυχολογικές τους ανάγκες και να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως ως εφαλτήριο για συζήτηση με έναν ψυχολόγο ή φορέα ψυχικής υγείας. Παρέχουν, όμως, αυτές οι διαδικτυακές αξιολογήσεις ψυχικής υγείας μια ακριβή διάγνωση; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Διάγνωση ψυχικής υγείας ή διασκεδαστικό quiz; Γνωρίστε τη διάφορα

Αν ψάξετε λίγο στο facebook θα βρείτε πολύ γρήγορα δεκάδες ερωτηματολόγια. Απαντήστε σε μερικές ερωτήσεις και ανακαλύψτε με ποιόν δικτάτορα σχετίζεστε, τι χρώμα έχει η ψυχή σας ή πόσα κατοικίδια θα έπρεπε να έχετε.

Μπορεί, επίσης, να βρείτε διάσπαρτα ερωτηματολόγια, που υπόσχονται να διαγνώσουν θέματα υγείας, ανάμεσα σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό ερωτηματολογίων. Αυτά τα ερωτηματολόγια υπόσχονται να διαγνώσουν ποια διαταραχή προσωπικότητας έχεις, πόσο ΙΨΔ έχεις ή ποιο είναι το βασικό σου ψυχολογικό πρόβλημα.

Αυτά τα τεστ συχνά συγχωνεύουν κλινικά επικυρωμένες διαγνώσεις ψυχικής υγείας με χαρακτηριστικά ή ιδιορρυθμίες της προσωπικότητας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που προτιμά την παρέα των άλλων ή δε διαχειρίζεται καλά το χωρισμό, αποκτά την ετικέτα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, ενώ ένα άτομο που αγαπά την οργάνωση ή που διατηρεί ένα τακτοποιημένο σπίτι χαρακτηρίζεται από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα τεστ που χρησιμοποιούν τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας ως ετικέτες ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν είναι αξιόπιστα. Επιπλέον, συχνά στιγματίζουν τις ίδιες τις συνθήκες που ισχυρίζονται ότι διαγιγνώσκουν.

Επιπλέον, συχνά στιγματίζουν τις ίδιες τις συνθήκες που ισχυρίζονται ότι διαγιγνώσκουν. Κάποιες ενδείξεις ότι συμπληρώνετε ένα από αυτά τα τεστ ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

  • Οποιοσδήποτε συμπληρώνει το τεστ μπορεί να λαμβάνει διάγνωση.
  • Το τεστ δεν αποκαλύπτει πως έφτασε στην διάγνωση.
  • Το τεστ είναι σύντομο.
  • Το τεστ περιέχει αστείες ερωτήσεις.

Πώς λειτουργούν οι διαδικτυακές αυτοαξιολογήσεις;

Η διάγνωση ενός ατόμου για μία ψυχική διαταραχή ή κατάσταση είναι εξαντλητική. Ακόμη και σήμερα οι ειδικοί συζητούν για το ποια κριτήρια δικαιολογούν μια διάγνωση. Τα σωστά διαγνωστικά κριτήρια είναι τόσο σημαντικά, που η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) ενημερώνει συστηματικά το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το διαγνωστικό οδηγό της.

Είναι αδύνατο για ένα τεστ που περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό ερωτήσεων, να προσφέρει μια σαφή διάγνωση. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διάφορα κλινικώς επικυρωμένα εργαλεία αξιολόγησης. Αυτά τα εργαλεία είναι αρκετά ικανά να ανιχνεύουν ενδείξεις για μια πληθώρα ψυχικών ασθενειών. Η λειτουργία τους έγκειται στη συγκέντρωση των συμπτωμάτων διαφόρων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος και δημιουργούν ερωτήσεις με βάση αυτά τα συμπτώματα. Τα ψυχομετρικά εργαλεία που χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους ποιότητα κάνουν την ίδια ερώτηση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να εξασφαλίσουν ένα ακριβές αποτέλεσμα.

Μερικές διαδικτυακές αξιολογήσεις ψυχικής υγείας βασίζονται σε κλινικώς επικυρωμένα διαγνωστικά εργαλεία, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Μερικά κλινικώς έγκυρα διαγνωστικά εργαλεία είναι τόσο αξιόπιστα όσο ο ιατρικές εξετάσεις, όπως οι τεχνικές απεικόνισης ή οι εξετάσεις αίματος.

Μπορείς να έχεις μια διάγνωση ψυχικής υγείας από μια διαδικτυακή αξιολόγηση;

Μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας, κυρίως ψυχίατρος, μπορεί να προσφέρει μια ακριβή διάγνωση ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα διαδικτυακά τεστ ως εργαλεία αυτοβοήθειας και όχι ως ένα μέσο διάγνωσης. Αυτά τα τεστ μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους για την αναζήτηση μιας συμβουλευτικής θεραπείας ή να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για τη συνεδρία της ψυχοθεραπείας.

Οι διαδικτυακές αυτοαξιολογήσεις συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε δύο σημεία:

  • Αξιοπιστία του τεστ: Αυτός είναι ένας τρόπος μέτρησης για το πόσο καλά αυτά τα εργαλεία ανιχνεύουν ζητήματα ψυχικής υγείας και πόσο συχνά διαγιγνώσκουν ένα ζήτημα ψυχικής υγείας σε κάποιον, που στην πραγματικότητα δεν έχει διάγνωση. Τα ψυχομετρικά εργαλεία που έχουν επικυρωθεί σε μελέτες αξιολογημένες από ομότιμους, χαρακτηρίζονται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους. Όσο περισσότερο έχει μελετηθεί μια δοκιμασία, τόσο πιο αξιόπιστη είναι πιθανό να είναι. Ακόμα και οι καλύτερες δοκιμασίες, ωστόσο, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επαγγελματική κρίση ενός ειδικού.
  • Αξιοπιστία Αυτοαναφοράς: Τα διαδικτυακά διαγνωστικά εργαλεία βασίζονται σε αναφορές αυτοαξιολόγησης. Μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τον εαυτό σου με ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μην θέλει να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα να δημιουργεί φίλους, ότι ξοδεύει υπερβολικά χρήματα ή ότι δυσκολεύεται με τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Επομένως, μερικές δοκιμασίες μπορεί να καταλήξουν να είναι ένα μέτρο για το πως το άτομο θέλει να φαίνεται - ή τι θέλει να σκέφτεται για τον εαυτό του - και όχι για το πόσο καλά λειτουργεί. Οι δοκιμασίες υψηλότερης ποιότητας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με καλά διατυπωμένες ερωτήσεις.

Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει κάποια αρνητική συνέπεια όταν συμπληρώνουν ένα διαδικτυακό ψυχολογικό τεστ. Ενδεχομένως να τους επιστήσει την προσοχή σε κοινά θέματα ψυχικής υγείας και ίσως να μειώσουν το στίγμα. Αλλά όταν αυτά τα τεστ μετατρέπουν την ψυχική υγεία σε κάτι διασκεδαστικό ή αστείο, μπορούν πραγματικά να αυξήσουν το στίγμα, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από την πιθανότητα να αναζητήσουν θεραπεία.

Τα άτομα πρέπει, επίσης, να είναι προσεκτικά με τα προσωπικά δεδομένα. Κάποια φαινομενικά αστεία τεστ είναι στην πραγματικότητα έξυπνα τεχνάσματα για να συγκεντρώσουν προσωπικές πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να πωληθούν σε διάφορους τρίτους ή ακόμα να χρησιμοποιηθούν για να μαντέψουν τον κωδικό πρόσβασης σας. Ελέγξτε την προέλευση του τεστ και εξετάστε προσεκτικά τις δηλώσεις γνωστοποίησης πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε online δοκιμασία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την online αξιολόγηση;

Ένα λάβετε μια αξιολόγηση από ένα διαδικτυακό τεστ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μια διάγνωση ή ότι αυτή που λάβατε είναι η σωστή. Δοκιμάστε να επαναλάβετε την δοκιμασία μια άλλη μέρα. Μερικές φορές οι δοκιμασίες καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται κάποιος την δεδομένη στιγμή και όχι το συνολικό επίπεδο ευεξίας.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία πρέπει να μιλήσουν σ’ έναν ψυχολόγο. Τα αποτελέσματα του online τεστ μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Προσπαθήστε να ανακαλέσετε τα ευρήματα της αξιολόγησης ή μοιραστείτε τις απαντήσεις σε μερικές από τις ερωτήσεις του τεστ.

Είναι, επίσης, σημαντικό να επικεντρώνεστε όχι μόνο στο τι λέει το τεστ, αλλά και στο τι σας απασχολεί στο παρόν. Αισθάνεστε αγχωμένοι; Θυμωμένοι; Λυπημένοι; Μόνοι; Αυτό μπορεί να βοηθήσει το ψυχολόγο σας να στοχοθετήσει την ψυχολογική σας κατάσταση και να αποφασίσει ποια θεραπεία, εάν υπάρχει, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Ενδείξεις των ζητημάτων ψυχικής υγείας

Ο καθένας αντιμετωπίζει στρες, άγχος και λύπη κατά περιόδους. Τα δύσκολα συναισθήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένας άνθρωπος έχει μία ψυχική ασθένεια. Επειδή υπάρχουν δεκάδες ψυχικές διαταραχές ή προβλήματα, τα κριτήρια των οποίων αλληλοκαλύπτονται, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αν ένα άτομο έχει μια διάγνωση βασισμένη σε μία μόνο λίστα συμπτωμάτων.

Αντιθέτως είναι χρήσιμο να προσδιορίσετε τη λειτουργικότητά σας. Μήπως προβλήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη σας προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις ή παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα σας; Αισθάνεστε ότι χειροτερεύετε ή ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε ή να ελέγξετε τις σκέψεις σας; Αν ναι, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Ακόμη και όταν ένα άτομο δεν έχει ένα πρόβλημα που μπορεί να διαγνωστεί, η θεραπεία μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους να διερευνήσουν τα επώδυνα συναισθήματά τους, τον επαναπροσδιορισμό των δυσλειτουργικών σχέσεων και τον καθορισμό εφικτών στόχων.


ViolGeorg

 

Πηγή: goodtherapy.org
Aπόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...