Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Αυτογνωσία Μέρος β’ - Βρίσκοντας τον αυθεντικό εαυτό μου…

Αυτογνωσία Μέρος β’ - Βρίσκοντας τον αυθεντικό εαυτό μου…

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
ένας άνθρωπος πάνω σε μια σκάλα προσπαθεί να αγγίξει τον ουρανό

Ο «ψευδής εαυτός» είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας εαυτός που έχει δημιουργηθεί για να ευχαριστεί τους άλλους, ενώ ο αληθινός εαυτός μας είναι αυτός που παίρνει βαθιά ικανοποίηση από τη ζωή.


Οι Ψυχολόγοι θεωρούν ότι η προσωπικότητά μας είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από το συνδυασμό του έμφυτου «προγραμματισμού» που ενυπάρχει μέσα μας και των επιρροών που δεχόμαστε, κυρίως μετά από μια-δυο δεκαετίες, από διάφορες εξωτερικές πηγές.

Ποιοι θεωρούμε εμείς ότι είμαστε;

Ένα μέρος της προσωπικότητάς μας σχετίζεται με τους ρόλους που έχουμε στη ζωή μας. Όλοι μας διαδραματίζουμε καθημερινά πολλούς και διαφορετικούς ρόλους οι οποίοι αλλάζουν, καθώς προχωράμε.

Κάποιοι από αυτούς τους ρόλους είναι αυτός του γιου ή της κόρης, της αδελφής ή του αδελφού, του team-mate, του συμφοιτητή, του φίλου, του υποψήφιου, του εργαζόμενου, του συνάδελφου, του συνεργάτη, του συζύγου, του διευθυντή, του πατέρα ή της μητέρας, της θείας ή του θείου, του νονού, του παππού ή της γιαγιάς... και ο κατάλογος συνεχίζεται! Ακόμη και η ανάγνωση του εν λόγω καταλόγου μπορεί να έφερε κάποιες εικόνες στο μυαλό σας για το τι σημαίνει για εσάς κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους και για το κατά πόσο αυτοί οι ρόλοι σας καθορίζουν ως άτομο.

Τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι ένας «ψευδής εαυτός» στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας εαυτός που έχει δημιουργηθεί για να ευχαριστεί τους άλλους, για να ταιριάζει με την ατζέντα τους, για να καταστεί δυνατή η σχέση με τους γύρω. Στην καλύτερη εκδοχή μας, είναι μάλλον απίθανο να εξελιχθούμε σε έναν ενήλικα χωρίς άχρηστες κι ακούσιες τροποποιήσεις ή, αλλιώς, αυτό που κοινώς ονομάζουμε "προσαρμογή".

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός εαυτός μας;

Ο αυθεντικός εαυτός μας είναι κάτω από όλες τις προσαρμογές που έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ο αληθινός εαυτός μας είναι αυτός που παίρνει βαθιά ικανοποίηση από τη ζωή, όχι απλώς σε θεωρητικό επίπεδο. Για παράδειγμα, σε θεωρητικό επίπεδο η ζωή είναι καλή, επειδή έχουμε την καριέρα, τον σύντροφο, το σπίτι και το αυτοκίνητο. Ωστόσο, μέσα μας ίσως νιώθουμε σα χαμένοι.

Ο πραγματικός μας εαυτός είναι εκείνος που πολλές φορές αισθάνεται απόγνωση διαδραματίζοντας κάποιους από τους παραπάνω ρόλους, ενώ παράλληλα εμείς πιστεύουμε ότι τα «πρέπει» μας έχουν εκπληρωθεί. Ο αυθεντικός εαυτός μας είναι αυτός που λαχταρά να εκφραστεί, είναι το ανεκμετάλλευτο δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας, η μοναδικότητα που άλλοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ως χάρισμα και αυθεντικότητα. Όλα αυτά είναι αρκετά σημαντικά αν σκεφτούμε ότι μονό εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας, βρίσκοντας ποιοι πραγματικά είμαστε.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να ξεκινήσετε αυτήν την ανακάλυψη;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...