PsychologyNow Team

Προτιμούμε να μη γνωρίζουμε για να μη χαλάσουμε την επιθυμία μας

Προτιμούμε να μη γνωρίζουμε για να μη χαλάσουμε την επιθυμία μας

PsychologyNow Team
κέικ σοκολάτας με πολλές θερμίδες

Tι είναι προτιμότερο; Να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου ή μιας δραστηριότητας ή όχι;


Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην γνωρίζουν πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις θερμίδες που έχει ένα φαγητό, οι οποίες θα μπορούσαν να τους κάνουν να αντισταθούν ενάντια στις διαισθητικές επιθυμίες και προτιμήσεις τους. Αυτό βρίσκει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας, οι ψυχολόγοι ζήτησαν από 300 συμμετέχοντες να φανταστούν ότι επιλέγουν να παραγγείλουν ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας. Το 60% δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να μάθει πόσες θερμίδες ήταν το επιδόρπιο. Στο επόμενο μέρος της έρευνας, οι ψυχολόγοι έδωσαν στους 150 συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν είτε μία διασκεδαστική εργασία (να διαβάσουν αστείες ιστορίες από ένα βιβλίο) είτε μία βαρετή εργασία (να διαβάσουν ένα ξεπερασμένο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο).

Οι ψυχολόγοι είπαν στους συμμετέχοντες ότι θα πληρώνονταν ένα μικρό ποσό αν επέλεγαν τη βαρετή άσκηση και ρώτησαν αν ήθελαν να μάθουν πόσο θα τους πλήρωναν. Και πάλι, το 63% των συμμετεχόντων επέλεξε να μην μάθει πόσο θα μπορούσαν να κερδίσουν για τη βαρετή άσκηση.


Πηγή: Μοnitor on Psychology
Έρευνα: Closing your eyes to follow your heart: Avoiding information to protect a strong intuitive preference.
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...