PsychologyNow Team

Η αυτογνωσία επηρεάζει θετικά όλες τις σχέσεις μας

Η αυτογνωσία επηρεάζει θετικά όλες τις σχέσεις μας

PsychologyNow Team

Κοινός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να μάθει κανείς τον εαυτό του, το ποιος είναι δηλαδή στο παρόν (εσωτερικά και εξωτερικά) και το πώς έφτασε στο σημείο αυτό. 


Ωστόσο, το να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του αποτελεί, ενδεχομένως, μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες στις οποίες μπορεί να εμπλακεί. Για πολλούς μάλιστα προκύπτει μια μυριάδα εμποδίων όταν επιχειρούν να μπουν στη διαδικασία αυτή.

Όταν είναι κανείς διανοητικός ή φιλοσοφικός τύπος, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πλήθος ερωτημάτων όπως "Ποιος είναι ο πραγματικός μου εαυτός, αυτός που αξιολογεί τον εαυτό μου;"

Εάν έχει την τάση να είναι συναισθηματικός τύπος, ίσως καταλήξει να τον περιτριγυρίζουν αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το θέμα. Εάν είναι πνευματικός, ερωτήσεις του τύπου "Γιατί είμαι εδώ;” ή “Γιατί δημιουργήθηκα;” μπορεί μερικές φορές να παρακωλύσουν την διαδικασίας αυτογνωσίας του.

Η γνώση του Εαυτού είναι σημαντική σε όλες τις σχέσεις και συμβάλει στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης αίσθησης.

Γονείς και Παιδιά

Οι αποτελεσματικοί γονείς, για παράδειγμα, γνωρίζουν τον εαυτό τους. Το να έχει κανείς αυτογνωσία χωρίς να είναι εγωκεντρικός, αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό σε οποιαδήποτε σχέση και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανατροφή των παιδιών.

Προκειμένου να κατανοήσει κανείς σε βάθος τις ανάγκες του παιδιού, να πιάσει το "νόημα" που εκείνο θέλει να μεταδώσει και να κατανοήσει πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, είναι απαραίτητο να γνωρίζει το ποιος είναι ο ίδιος ο γονιός ως άνθρωπος. Τι είναι αυτό που τον ενθουσιάζει, αυτό που τον εξυψώνει, που τον ρίχνει ή τον αποθαρρύνει. Όταν γνωρίζει κανείς τον εαυτό του και το ποιος είναι, είναι και περισσότερο ανοιχτός στο να δει πέρα από την επιφάνεια στους άλλους.

Προκειμένου να καταλάβει κανείς τον εαυτό του, χρειάζεται να αφιερώσει και τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνει. Μαθαίνοντας έτσι περισσότερα για τον εαυτό του, γνωρίζει καλύτερα το παιδί του καθώς και τη ζωή γενικότερα και έτσι μπορεί να αλληλεπιδρά με τους άλλους περισσότερο αποτελεσματικά και με το παιδί του περισσότερο στοργικά.

Πλαίσιο Εργασίας

Στον εργασιακό χώρο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι είναι αυτό που τον ενθουσιάζει και τον κινητοποιεί. Χρειάζεται επίσης να μπορεί να εκτιμήσει τι ενθουσιάζει και τους άλλους προκειμένου να μπορεί να δημιουργήσει ικανοποιητικές και λειτουργικές σχέσεις στο εργασιακό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να γίνει και σε μια μικρότερη κλίμακα. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τα πάντα για ένα άτομο που βρίσκεται σε διαφορετικό τμήμα από αυτόν και το οποίο βλέπει μόνο μια φορά το μήνα, αλλά έχει ζωτική σημασία να γνωρίζει το άτομο με το οποίο συνεργάζεται.

Οι συνεργάτες βρίσκονται και περνούν χρόνο μετά την εργασία τους, προκειμένου να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν από την πίεση της ημέρας. Αυτή η ώρα εντούτοις μπορεί να είναι η καταλληλότερη προκειμένου να ακούσει κανείς τους άλλους συναδέλφους του και να μάθει περισσότερα για εκείνους. Μπορεί να αντιληφθεί μια αίσθηση του χιούμορ που δεν είχε προσέξει στο παρελθόν ή να μάθει ποια είναι τα πράγματα τα οποία του ασκούν μεγαλύτερη πίεση. Μεταδίδοντας κανείς τις γνώσεις του μέσα από τις εργασιακές του σχέσεις μπορεί να γίνει υποστηρικτικός για τους άλλους καθώς και να μάθει για τα ενδιαφέροντά τους και τα δυνατά τους σημεία.

Φιλία και Προσωπικές Σχέσεις

Μερικές φορές μπορεί να αναπτύξει κανείς μια μικρή εμμονή γύρω από την ικανοποίηση των δικών του αναγκών ενώ άλλες φορές να τις αφήνει στο περιθώριο, σε σημείο που μπορεί να ξεχάσει και το ποιος είναι. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο απαιτεί το να δώσει κανείς προσοχή και να μάθει όλους τους τρόπους αντιμετώπισης, άρνησης ή παρέκκλισης.

Αυτογνωσία δε σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αλλάξει τον εαυτό του. Αντιθέτως, πρέπει να γνωρίζει κανείς αρκετά καλά τον εαυτό του προκειμένου να αντιληφθεί εάν η αλλαγή αυτή που επιθυμεί, θα εμπλουτίσει τις σχέσεις, την συναισθηματική του ευημερία και τη ζωή του γενικότερα.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: Psychcentral

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...