PsychologyNow Team

Τρία σημάδια που δείχνουν πως η προσωπικότητά σας προτιμά τη μοναχικότητα

Τρία σημάδια που δείχνουν πως η προσωπικότητά σας προτιμά τη μοναχικότητα

PsychologyNow Team
γυναίκα αναγνωρίζει τρία σημάδια που δείχνουν πως η προσωπικότητά σας προτιμά τη μοναχικότητα
Image credit: Anna Alexes / pexels.com

Τα κοινωνικά πρότυπα μερικές φορές κάνουν τους μοναχικούς ανθρώπους να νιώθουν στο περιθώριο. Πώς μπορούν να αντέξουν την κοινωνική πίεση των στερεοτύπων;


Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί να σε κεντρίζουν με ερωτήσεις όπως: «Βγαίνεις με κάποιον;» «Πότε θα τακτοποιηθείς;» «Δεν θέλω να είσαι μόνος/η για το υπόλοιπο της ζωής σου». Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι για τους οποίους η μοναχικότητα είναι συνειδητή επιλογή. Λειτουργεί καλύτερα για αυτούς, όπως ο γάμος λειτουργεί καλύτερα για άλλους. Ως κοινωνία, θα πρέπει να σεβόμαστε και να είμαστε ανεκτικοί με τους ανθρώπους που επιλέγουν να ζουν διαφορετικά.

Έρευνες υποδηλώνουν ότι η προτίμηση για μοναχικότητα είναι πιο κοινή από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου οι μισοί από τους ενήλικες δυσκολεύονται να είναι σε μακροχρόνιες στενές σχέσεις με αποτέλεσμα να περνούν σημαντικό χρόνο ως μόνοι. Και αυτό δείχνει να είναι φυσιολογικό αν και διαφορετικό.

Πώς ξέρετε αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Ακολουθούν τρία σημάδια ότι μπορεί να προτιμάτε τη μοναχική ζωή από τις πιο παραδοσιακές επιλογές.

Η απόκτηση παιδιών δεν είναι προτεραιότητα για εσάς

Οι βιολογικές δυνάμεις υπαγορεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν την ορμή για αναπαραγωγή και δημιουργία οικογένειας. Αλλά η βιολογία και η εξέλιξη δεν είναι οι μόνοι παράγοντες στο παιχνίδι. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αφιερώσουν τη ζωή τους σε άλλα πράγματα εκτός από το να κάνουν παιδιά. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το σημαντικό είναι να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες αποφάσεις όπως το αν θα κάνετε οικογένεια ή όχι, βεβαιωθείτε ότι προέρχεστε από τη σωστή πλευρά: «Είναι αυτό που θέλω εγώ να κάνω;» και όχι από τη λάθος: «Αυτό θέλει η κοινωνία και οι άλλοι από μένα;»

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με επιρροή που αποφάσισαν να μην κάνουν παιδιά (και σίγουρα όχι εξαιτίας της έλλειψης πόρων) όπως η Oprah Winfrey, η Condoleezza Rice, ο Jon Hamm, ο Ricky Gervais και η Gloria Steinem.

Τι λέει η έρευνα για τα επίπεδα ευτυχίας των γονέων έναντι των μη γονέων;

Είναι αυτό που μπορεί να αναμένατε. Οι μη γονείς βιώνουν υψηλότερο βαθμό στιγμιαίας ευτυχίας, ενώ οι γονείς βιώνουν περισσότερο αντανακλαστική (που αντανακλάται σε περισσότερους τομείς ή πιο διαχρονική και ευρεία) ευτυχία ή μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης της ζωής. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι, το να έχεις δουλειά είναι πιο σημαντικό για την ικανοποίηση από τη ζωή από το να έχεις σχέση ή να είσαι παντρεμένος.

Επιπλέον, δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο ένας τύπος ευτυχίας είναι καλύτερος από τον άλλο - εξαρτάται πραγματικά από εσάς και τους στόχους σας. Εάν οι στόχοι σας είναι να αισθάνεστε καλύτερα στο παρόν και ανησυχείτε λιγότερο για τον απολογισμό της ζωής σας στο σύνολό της, τότε το να έχετε παιδιά ή ακόμα και να είστε σε μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί να μην είναι το σωστό για εσάς, τουλάχιστον όχι σε αυτό το σημείο της ζωής σας.

Συμπληρωματικά, δεν είναι καλή ιδέα να αγνοήσετε τις βιολογικές πραγματικότητες υπέρ κάποιου διαμορφωμένου με συγκεκριμένο τρόπο οράματος για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η ζωή σας.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η ανθρώπινη φύση έχει διαμορφωθεί για να αναζητά και να διατηρεί μακροχρόνιες στενές σχέσεις και ότι το να μην βρίσκεται σε μία τέτοια σχέση μπορεί, για μερικούς ανθρώπους, να πυροδοτήσει έναν κυκεώνα αρνητικών συναισθημάτων. Αν οι άνθρωποι επιλέξουν να μείνουν μόνοι και να μην κάνουν οικογένεια, μπορεί συχνά να βιώσουν μοναξιά, έλλειψη σκοπού, θλίψη και ούτω καθεξής.


Διαβάστε σχετικά: Η σύνδεση της μοναχικότητας με την ανάγκη μας για πιο αυθεντικές σχέσεις


Εάν είστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στην καριέρα

Η Κάθριν Χέπμπορν είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν απαίσια μητέρα γιατί είμαι βασικά ένα πολύ εγωιστικό ανθρώπινο πλάσμα». Μιλώντας για ριζοσπαστική ειλικρίνεια.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να εστιάζετε σε εσάς. Όλοι είμαστε εγωιστές με τον δικό μας τρόπο και είναι λογικό να είναι κανείς επικεντρωμένος στην καριέρα του σε σημείο που να μην ενδιαφέρεται πραγματικά για την αγάπη ή τις σχέσεις.

Αυτό που θα ήταν λάθος είναι, αν είστε ιδιαίτερα προσανατολισμένοι στην καριέρα, αλλά επιλέγετε να μην επιδιώκετε τέτοιες φιλοδοξίες λόγω εξωτερικών πιέσεων. Αυτού του είδους τα λάθη, μπορούν να σας στοιχειώσουν για μεγάλα διαστήματα της ζωής σας.

Νιώθετε πιο άνετα όταν δεν ταιριάζετε

Στις περισσότερες βιομηχανικές κοινωνίες, ο γάμος, η μονογαμία και η ζωή μέσα στην οικογενειακή μονάδα συνιστούν τον κανόνα. Και αυτό λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν ενάντια στο ρέμα. Νιώθουν πιο άνετα όταν ασκούν την ελευθερία τους με μη συμβατικούς τρόπους. Είναι μέρος της προσωπικότητάς τους.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους; Η ψυχολογία της προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει. Οι ψυχολόγοι προσωπικότητας συχνά μιλούν για την προσωπικότητα με όρους πέντε γενικών χαρακτηριστικών ή διαστάσεων. Αυτοί είναι:

  • Εσωστρέφεια/Εξωστρέφεια
  • Συνεργατικότητα (Καλή Προαίρεση)/ Μη συνεργατικότητα
  • Συναισθηματική Σταθερότητα/Νευρωτισμός
  • Ευσυνειδησία/Μη ευσυνειδησία
  • Ανοιχτότητα σε εμπειρίες /Κλειστότητα σε εμπειρίες

Αυτή η πέμπτη διάσταση, το πόσο ανοιχτοί είσαστε στις εμπειρίες, μπορεί να προβλέψει την όρεξή σας για εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Οι άνθρωποι που έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη διάσταση της πνευματικής διαθεσιμότητας, τείνουν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι. Είναι πιθανό να έχουν προοδευτικές ιδέες για το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Έχουν βαθιά διανοητική περιέργεια και εκτιμούν την ομορφιά και την αισθητική. Και, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, τους αρέσει να ταξιδεύουν, να βλέπουν νέα πράγματα, να εκτίθενται σε νέες ιδέες και να υιοθετούν την οπτική των άλλων.

Εναλλακτικά, τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στη διάσταση της προσωπικότητας της πνευματικής διαθεσιμότητας, τείνουν να είναι πιο προσαρμοστικοί, να ακολουθούν τους κανόνες και είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στις κοινωνικές ιεραρχίες.

Συμπέρασμα

Η απόφαση να συνάψετε μια μακροχρόνια σχέση ή να δημιουργήσετε οικογένεια, είναι μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πάρετε. Αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείτε τον τύπο του ατόμου που είστε — όσον αφορά την επιθυμία σας να κάνετε παιδιά, τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες και τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε στη σωστή κατεύθυνση.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...