Η αυθεντικότητα συνδέεται με την αποδοχή της πραγματικότητας, οπότε ίσως δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αναρριχηθούμε στην ιεραρχία των αναγκών του Μάσλοου.
Η αυτοπραγμάτωση, η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας, βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των αναγκών του Μάσλοου. Η έννοια είναι όχι μόνο ασαφής, αλλά μπορεί να είναι και εντελώς ανέφικτη. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χάιντεγκερ, η αποδοχή της πραγματικότητας είναι ο καλύτερος δρόμος προς την αυθεντικότητα.
Τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός; Με τη συνηθισμένη έννοια, η αυθεντικότητα είναι ένα θετικό είδος μη συμμόρφωσης και διαφάνειας. Αυθεντικές πράξεις θεωρούνται συνήθως εκείνες που πηγαίνουν ενάντια στο συνηθισμένο. Πολλοί θεωρούν ότι η λέξη αυθεντικός συνδέεται με την αυτοπραγμάτωση. Οι αυθεντικοί άνθρωποι κάνουν αυτό που θέλουν και οι πράξεις τους αντανακλούν αυτό που είναι.
Οι φιλόσοφοι δεν βλέπουν την αυθεντικότητα με αυτό τον τρόπο. Οι υπαρξιακοί φιλόσοφοι, όπως ο Χάιντεγκερ, πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε τελείως από τις συνήθειες. Μπορούμε να υπάρξουμε με μοναδικό τρόπο, αλλά όχι χωριστά από τους κανόνες της κοινωνίας. Το να παρεκκλίνεις εντελώς από τους κοινωνικούς κανόνες είναι, κατά μία έννοια, κοινωνική αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ, η αυτοπραγμάτωση, που συνδέεται κοινώς με την αυθεντικότητα, είναι ανέφικτη. Δεν είναι απλώς μια ασαφής έννοια, αλλά στηρίζεται και στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι δεν είναι ευαίσθητοι σε ριζικές αλλαγές. Το να είναι κάποιος αυτοπραγματωμένος σημαίνει ότι τα έχει λύσει όλα και ότι οι δυνατότητές του έχουν πλήρως πραγματοποιηθεί τώρα και για πάντα. Όμως, είναι αλήθεια αυτό; Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, κι έτσι η αυτοπραγμάτωση, αναμφίβολα, μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις.
Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει ο όρος αυτοπραγμάτωση και τι μας κινητοποιεί να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο;
Η αυτοπραγμάτωση δεν είναι εφικτή
Αντί για την αυτοπραγμάτωση, αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις των περισσότερων ανθρώπων είναι οι κανόνες, σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ. Κατά βάθος, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε τελείως από τους κοινωνικούς κανόνες, άρα δεν θα είμαστε ποτέ πλήρως αυτοπραγματωμένοι.
Αν δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα νομίζουμε ότι θέλουμε να κάνουμε, τότε τι μένει από την αυθεντικότητα; Σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ, η απάντηση είναι απλή: να μην αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα. Οι κανόνες της κοινωνίας μπορεί να είναι αυθαίρετοι και αναπόδραστοι. Το μονοπάτι που επιλέγουμε αποκλείει άλλους δρόμους που μπορεί να μας ενδιέφεραν. Το πρώτο βήμα προς την αυθεντικότητα είναι η αποδοχή αυτών των δεδομένων.
Σύμφωνα με τον Χάιντεγκερ, η αποδοχή της πραγματικότητας μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ανακούφισης και μια αίσθηση αποφασιστικότητας σχετικά με την πορεία της ζωής μας. Επιπλέον, αυτή τη αποδοχή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προοπτικές μας, να επιλέξουμε μία από αυτές και να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε άλλες προοπτικές. Όμως, αν το αποδεχτούμε αυτό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα, διαύγεια και ευχαρίστηση, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα καταπνίγονταν από την ανησυχία και την άρνηση.
Μη βασανίζεστε σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά, αντίθετα, κοιτάξτε με αποφασιστική ικανοποίηση αυτό που γίνατε. Αυτό είναι η αυθεντικότητα για τον Χάιντεγκερ.
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*