PsychologyNow Team

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν πώς βλέπουμε τον εαυτό μας δημιουργώντας νοητικές «selfie»

Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν πώς βλέπουμε τον εαυτό μας δημιουργώντας νοητικές «selfie»

PsychologyNow Team
γυναίκα βλέπει τον εαυτό της δημιουργώντας νοητικές «selfie»
Image credit: Taylor Smith / unsplash.com

Νέα μελέτη δείχνει ότι η εντύπωση που έχουμε για τον χαρακτήρα μας επηρεάζει τη νοητική εικόνα που διαμορφώνουμε για το πρόσωπό μας.


Σε καμία άλλη εποχή οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο κολλημένοι με την εμφάνιση όσο τώρα, στην εποχή των selfie. Πολλοί πιστεύουν ότι η εμμονή με τις selfie φωτογραφίες και την επεξεργασία των εικόνων μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους ναρκισσιστές, ενώ άλλοι μπορεί να βιώνουν μεγαλύτερη απογοήτευση και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματός τους. Πώς, όμως, βλέπουμε τον εαυτό μας με τα μάτια του μυαλού μας;

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν μια μέθοδο για να οπτικοποιήσουν αυτά τα νοητικά αυτοπορτρέτα που έχουμε στο μυαλό μας. Εξερεύνησαν το πόσο μπορεί να απέχουν αυτές οι εσωτερικές εικόνες από αυτό που βλέπουν οι άλλοι και έδειξαν πώς μπορούν να επηρεαστούν από τις πεποιθήσεις μας σχετικά με την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμησή μας.

Σε μια εργασία δημοσιευμένη στο Psychological Science, η Δρ Λάρα Μέιστερ, από τη Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου και της Συμπεριφοράς, παρουσιάζει το πώς η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο για να αποκτήσει πρόσβαση στη νοητική εικόνα άλλων ανθρώπων για τον εαυτό τους, αλλά και, για πρώτη φορά, να συγκρίνει αυτή την εικόνα με την πραγματικότητα, και να εξερευνήσει πώς η εικόνα μπορεί να επηρεαστεί από τις πεποιθήσεις των ανθρώπων για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι νοητικές εικόνες των προσώπων των συμμετεχόντων κατασκευάστηκαν με μια τεχνική βασισμένη σε υπολογιστή, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να βοηθήσει τους ψυχολόγους να οπτικοποιήσουν το πώς βλέπουμε τα πράγματα νοητικά. Για να δημιουργήσουν μια νοητική selfie, οι συμμετέχοντες βλέπουν δύο τυχαία πρόσωπα και κάθε φορά πρέπει να επιλέξουν αυτό που μοιάζει περισσότερο με το δικό τους – μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται αρκετές εκατοντάδες φορές.

Στο τέλος, οι ερευνητές μπορούν να βγάλουν τον μέσο όρο των εικόνων που το κάθε άτομο θεώρησε ότι μοιάζουν περισσότερο με τον εαυτό του, και αυτό τους επιτρέπει να οπτικοποιήσουν τις νοητικές selfie των συμμετεχόντων.


Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας


Οι νοητικές εικόνες δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστικές

Η ομάδα βρήκε ότι οι νοητικές εικόνες των ανθρώπων για το πώς μοιάζουν δεν ήταν απαραίτητα πιστές στην πραγματικότητα, αλλά ήταν επηρεασμένες από το τι είδους προσωπικότητα θεωρούσαν οι άνθρωποι ότι έχουν.

Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους νοητικό αυτοπορτρέτο μέσω υπολογιστή και να απαντήσουν ερωτηματολόγια για την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση, για να αποκαλύψουν τι τύπος ανθρώπου πιστεύουν ότι είναι. Βρήκαμε ότι οι πεποιθήσεις τους για τον εαυτό τους επηρέαζαν κατά πολύ την εικόνα που είχαν για την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος πίστευε ότι είναι εξωστρεφής, θεωρούσε ότι το πρόσωπό του έδειχνε μεγαλύτερη κοινωνικότητα και αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι έβλεπαν οι άλλοι, δήλωσε η Δρ Μέιστερ.

Όταν βλέπουμε ένα καινούριο πρόσωπο, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, έχουμε σχηματίσει μια εντύπωση γι’ αυτό το άτομο, με βάση αυτό που βλέπουμε. Άσχετα από το αν αυτές οι εντυπώσεις είναι σωστές ή όχι, χρωματίζουν την οπτική μας για τις προσωπικότητες των ανθρώπων. Με παρόμοιο αλλά αντίστροφο τρόπο, τώρα δείξαμε ότι οι εντυπώσεις μας για τον δικό μας χαρακτήρα επηρεάζουν το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας με τα μάτια του μυαλού, συμπλήρωσε ο καθηγητής Μάνος Τσακίρης, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σε μια δεύτερη μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε την ίδια προσέγγιση για να οπτικοποιήσει τις νοητικές εικόνες των ανθρώπων για το σώμα τους. Βρήκαν ότι όχι μόνο οι άνθρωποι είχαν μη ρεαλιστικές νοητικές εικόνες για το σώμα τους, αλλά και ότι αυτές οι νοητικές εικόνες επηρεάζονταν πολύ από τη στάση που είχαν προς τον εαυτό τους παρά από την πραγματική εμφάνισή τους.

Οι άνθρωποι που είχαν πολύ αρνητικές συναισθηματικές στάσεις προς την εμφάνισή τους έτειναν να βλέπουν τον εαυτό τους πολύ πιο εύσωμο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με την εικόνα του σώματος. Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε πώς οι άλλοι άνθρωποι φαντάζονται ότι φαίνονται – εκείνοι που είναι υγιείς και εκείνοι που υποφέρουν από διαταραχές εικόνας του σώματος, όπως η δυσμορφική διαταραχή, πρόσθεσε ο Μάθιου Λόνγκο, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η προσαρμογή αυτής της μεθόδου θα μπορούσε να δώσει στους κλινικούς γιατρούς που παρέχουν υποστήριξη σε ανθρώπους με διαταραχές εικόνας του σώματος ένα νέο εργαλείο μέτρησης της επιτυχίας της θεραπείας.


Ism Tsox
Έρευνα: Lara Maister et al, The Self in the Mind's Eye: Revealing How We Truly See Ourselves Through Reverse Correlation, Psychological Science (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...