PsychologyNow Team

Οι 5 προσωπικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές καταστάσεις

Οι 5 προσωπικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές καταστάσεις

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει τις 5 προσωπικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές καταστάσεις
Image credit: Fuu J / unsplash.com

Εσείς διαθέτετε αυτές τις προσωπικές δυνάμεις;


Συνήθως εστιάζετε σε όσα συμβαίνουν γύρω σας και ξεχνάτε τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σας: εσάς. Για να αναγνωρίσετε την αξία σας πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τις προσωπικές σας δυνάμεις. Τότε, μπορείτε να τις ενισχύσετε ακόμα περισσότερο.

Η αναγνώριση των δυνάμεών σας και η δυνατότητα να τις εκφράσετε, δημιουργεί μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σας. Η χρησιμοποίηση των προσωπικών σας δυνάμεων σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη – σωματικά, συναισθηματικά ή πνευματικά. Οι διαφορετικές πτυχές της ζωής απαιτούν τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Οι τομείς που συνδέονται με τη σωματική και συναισθηματική ευημερία σας περιλαμβάνουν:

  1. το νόημα που δίνετε στη ζωή σας
  2. τα θετικά συναισθήματα και τις σχέσεις σας
  3. το επίπεδο της δέσμευσής σας
  4. τις επιτυχίες σας

Αυτές οι περιοχές διαμορφώνουν τον χάρτη που παρουσιάζει την πραγματικότητά σας, την πνευματική σας κατάσταση και την ικανοποίησή σας από τη ζωή. Μπορείτε να επεκτείνετε διαφορετικές περιοχές του χάρτη και να αναπτυχθείτε με θετικό τρόπο βελτιώνοντας τις προσωπικές σας δυνάμεις.

Διευρύνετε τη ζωή σας και αναγνωρίστε τις προσωπικές σας δυνάμεις

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η αναγνώριση των προσωπικών σας δυνάμεων και η διόρθωση των μειονεκτημάτων τους, θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αυτοεκτίμησή σας, στην αποδοχή του εαυτού σας, στη διαμόρφωση των στόχων σας, στην ανθεκτικότητά σας, ακόμα και στη σωματική σας υγεία.

Οι άνθρωποι έχουμε κάποιες γνωστικές προκαταλήψεις. Μία από αυτές είναι η τάση να επηρεαζόμαστε περισσότερο από τα αρνητικά γεγονότα παρά από τα θετικά. Αυτό συμβαίνει με τελείως αυτόματο τρόπο. Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να παραμένουν περισσότερο.

Η ενίσχυση των προσωπικών μας δυνάμεων μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση αυτής της εξίσωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος της ζωής – στην ουσία, είναι αναγκαία. Μέσα από τα αρνητικά συναισθήματα μαθαίνουμε, δίνουμε κίνητρα στον εαυτό μας και εφαρμόζουμε διαφορετικές τεχνικές για να τα αντιμετωπίσουμε. Όλο αυτό μας βοηθά να αναπτυχθούμε.


Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας


Αλλάξτε οπτική για τις αρνητικές εμπειρίες

Οι αρνητικές εμπειρίες δεν σας καθορίζουν. Οι προσωπικές σας δυνάμεις θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές καταστάσεις, θα σας θυμίσουν ότι έχετε διαθέσιμους πόρους για να αντεπεξέλθετε. Όταν χρησιμοποιείτε με επιτυχία τις προσωπικές σας δυνάμεις, τότε θα διατηρείτε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σε κρίσιμες καταστάσεις. Αυτές οι δυνάμεις συνδέονται άμεσα με τους μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων σας. Επιπλέον, ενισχύουν το ψυχολογικό αμυντικό σας σύστημα κατά της κατάθλιψης.

Αναγνωρίστε τις προσωπικές σας δυνάμεις

Από πού να ξεκινήσετε για την αναγνώριση των προσωπικών σας δυνάμεων; Το παρελθόν είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, γιατί μάλλον είστε ικανοί να ξεπεράσετε εμπόδια που έχετε ήδη αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Φυσικά χρειάζεται να επιλέξετε ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε.

Καλύτερα να διαλέξετε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές σας δυνάμεις. Είναι σημαντικό να κάνετε τη διάκριση ανάμεσα στις δυνάμεις και τα ταλέντα σας. Το ταλέντο σχετίζεται με μια έμφυτη προδιάθεση, ενώ οι δυνάμεις σχετίζονται περισσότερο με εκπαίδευση και μαθημένη συμπεριφορά.

Οι 24 δυνάμεις του χαρακτήρα κατά τον Σέλιγκμαν

Ο Μάρτιν Σέλιγκμαν παρουσίασε έναν κατάλογο με δυνάμεις χαρακτήρα στο VIA Inventory of Strengths, το οποίο μετράει τον βαθμό 24 δυνάμεων, οργανωμένων σε έξι κατηγορίες.

Σοφία και Γνώση. Δημιουργικότητα, περιέργεια, ανοιχτό πνεύμα, αγάπη για μάθηση, προοπτική.

Κουράγιο. Θάρρος, επιμονή, ειλικρίνεια, πάθος.

Ανθρωπιά. Αγάπη, καλοσύνη, κοινωνική ευφυΐα.

Δικαιοσύνη. Ομαδικό πνεύμα, δικαιοσύνη, ηγετική ικανότητα.

Εγκράτεια. Συγχώρεση, ταπεινότητα, σύνεση, αυτοέλεγχος. Προστατεύουν από τις υπερβολές.

Υπέρβαση. Εκτίμηση της ομορφιάς, ευγνωμοσύνη, ελπίδα, χιούμορ, πνευματικότητα. Δίνουν νόημα στη ζωή.

Κάθε άτομο έχει πέντε δυνάμεις που το χαρακτηρίζουν. Ο κατάλογος του Σέλιγκμαν μετράει αυτές τις προσωπικές δυνάμεις, κι έτσι μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και να τις ενισχύσετε. Η ευτυχία και η λάμψη του εσωτερικού σας φωτός εξαρτώνται από αυτές.


Βιβλιογραφία:

  • Selligman, Martin (2011) Las 24 fortalezas personales de Martin Seligman. Martin Seligman Blog.
  • Niemiec, Ryan M. (2019) How You Can Let Your Strengths Shine. The new science of strengths points to how to improve your life. Psychology Today.
  • Martínez-Martí, M. L., & Ruch, W. (2014). Character strengths and well-being across the life span: data from a representative sample of German-speaking adults living in Switzerland. Frontiers in psychology, 5, 1253.
  • Taher, Reham Al (2016) What is the Classification of Character Strengths and Virtues? Positive Psychology Program.

Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...