PsychologyNow Team

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους εσωστρεφείς

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους εσωστρεφείς

PsychologyNow Team
δύο φίλες ψάχνουν να βρουν 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους εσωστρεφείς
Image credit: Abo Ngalonkulu / unsplash.com

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύτιμοι και πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι ο εαυτός τους. Εάν είστε εσωστρεφής, αξίζει να εξερευνήσετε τι σημαίνει αυτό και πώς να στηριχτείτε στην προσωπικότητά σας με έναν τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.


Όλοι έχουμε ακούσει τους όρους «εσωστρέφεια» και «εξωστρέφεια». Χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν προσωπικότητες ανθρώπων αλλά και τα αποτελέσματα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στα επίπεδα ενέργειας των ανθρώπων αυτών.

Ενώ κάποιοι θεωρούν τις ιδιότητες αυτές ασήμαντες, πολλοί είναι αυτοί που τις χρησιμοποιούν σαν ένα μέσο για να κατανοήσουν τη θέση τους στον κόσμο, την εγκεφαλική τους λειτουργία και την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους άλλους.

Αυτές οι έννοιες έχουν γίνει δημοφιλείς με την πάροδο των ετών, λαμβάνοντας υπόψη δεκάδες αξιολογήσεις προσωπικότητας όπως το Myers Briggs Type Indicator (MBTI) και το Enneagram. Αποτελούν εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με την Μπεθ Μπελ Κούπερ, ο Καρλ Γιουνγκ, ο οποίος πρώτος χρησιμοποίησε αυτούς τους όρους, τους αντιμετώπισε ως ενιαίο φάσμα και όχι διχαστικά. Κανείς δεν είναι εξ ολοκλήρου εξωστρεφής ή εσωστρεφής. Οι περισσότεροι από εμάς, ως προσωπικότητες, χαρακτηριζόμαστε περισσότερο από τη μία ή την άλλη ιδιότητα, ανεξάρτητα όμως από αυτό, έχουμε, έστω και λίγο, και από τις δύο αυτές τάσεις.

Τι χαρακτηρίζει τον εσωστρεφή άνθρωπο;

Ο εσωστρεφής άνθρωπος επαναφορτίζει την ενέργειά του μένοντας μόνος του και απέχοντας από εκτεταμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις (μεγάλες ομάδες ή μακρόχρονη συμβίωση). Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν φυσιολογικές διαφορές μεταξύ εξωστρεφών και εσωστρεφών εγκεφάλων.

Κοινές παρανοήσεις

Κοινωνικά, η εσωστρέφεια συχνά συνδέεται με την ντροπή, το κοινωνικό άγχος, τον φόβο της δημόσιας ομιλίας και την προτίμηση να είναι κανείς μόνος. Ο όρος μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο. Ενδεχομένως, αδίκως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι να θεωρούνται αλαζόνες, αποστασιοποιημένοι, κλειστοί ή έντονα μοναχικοί.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους εσωστρεφείς

1. Αγαπούν τον προσωπικό χρόνο

Η πλέον εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι οι εσωστρεφείς δεν συμπαθούν τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι ένας εσωστρεφής εκτιμά πολύ τον χρόνο που έχει για τον εαυτό του. Είναι η ευκαιρία που διαθέτει για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

2. Εκτιμούν τις βαθιές συζητήσεις

Η σύντομη επιφανειακή κουβέντα μπορεί να είναι εξαιρετική για να προκαλέσει κανείς εντύπωση, αλλά οι εσωστρεφείς συχνά προτιμούν τις βαθύτερες συζητήσεις. Θέλουν να βουτήξουν και να φτάσουν στην ουσία της συζήτησης. Αυτό έχει νόημα – εάν έχετε περιορισμένη κοινωνική ενέργεια, γιατί να μην την ξοδέψετε σε αυτό που σας ενδιαφέρει;

3. Προτιμούν πραγματικές αλληλεπιδράσεις

Η αυθεντικότητα είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εσωστρεφών ανθρώπων. Μπορεί να δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με άτομα που θεωρούν ρηχά, αφού θεωρούν ότι έτσι σπαταλούν ενέργεια.


Διαβάστε σχετικά: Ο Εαυτός μας. O άγνωστος μόνιμος σύντροφος της ζωής μας


4. Απολαμβάνουν τη στοχευμένη κοινωνική αλληλεπίδραση

Οι εσωστρεφείς συχνά λατρεύουν να είναι κοινωνικοί, επειδή όμως λειτουργούν με ενέργεια που μειώνεται σε κοινωνικό πλαίσιο, τείνουν σε μια πιο στοχευμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Είναι εξαιρετικά πιστοί και δίνονται κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται στον εσωτερικό τους κύκλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι γενναιόδωροι με τον χρόνο που αφιερώνουν ή δεν ενδιαφέρονται για νέες γνωριμίες.

5. Δεν ελέγχουν τον κοινωνικό «διακόπτη» τους

Οι εσωστρεφείς μπορεί να έχουν πρόβλημα να «μεταφερθούν» από τον προσωπικό τους χρόνο στον κοινωνικό. Όταν μάλιστα εξαντληθεί η ενέργειά τους, μπορεί στιγμιαίως να «απενεργοποιηθούν». Τίποτε από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι αντιπαθούν τους ανθρώπους ή τον κοινωνικό χρόνο.

6. Εκτιμούν την ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τους εσωστρεφείς, αφού αρέσκονται να περνούν περισσότερο χρόνο παρατηρώντας τους άλλους. Είναι φυσιολογικό γι’ αυτούς να καταλαβαίνουν τι αισθάνονται οι άλλοι και να είναι εκεί γι’ αυτούς. Συχνά είναι εξαιρετικοί ακροατές. Η ενσυναίσθηση και η βαθιά σχέση είναι δώρα που τους αρέσει να προσφέρουν.

7. Είναι υπέροχοι φίλοι

Αυθεντικότητα, ικανότητα να ακούει, προθετικότητα, ενσυναίσθηση, όλες εξαιρετικές ιδιότητες για έναν φίλο. Οι εσωστρεφείς έχουν ανάγκη από φίλους – και συχνά δημιουργούν πραγματικά πολύ καλές, πιστές φιλίες.

8. Θέλουν να τους προσκαλούν

Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αφήνοντας τους εσωστρεφείς φίλους τους έξω από μια κοινωνική εκδήλωση, τους διευκολύνουν και δεν τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αυτό είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε παρεξήγηση παρά σε ανακούφιση. Αφήστε τους ίδιους να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική εκδήλωση. Το να δεχτείς μια πρόσκληση δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να την αποδεχτείς, αλλά είναι μάλλον μια ευκαιρία και μια επιβεβαίωση. Κανείς δεν θέλει να νιώθει ότι τον αποκλείουν.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύτιμοι και πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι ο εαυτός τους. Εάν είστε εσωστρεφής, αξίζει να εξερευνήσετε τι σημαίνει αυτό και πώς να στηριχτείτε στην προσωπικότητά σας με έναν τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή - Φιλόλογος- Ειδική Παιδαγωγός

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...