PsychologyNow Team

Μην αφήνετε τους άλλους να προβάλλουν την αρνητικότητά τους πάνω σας

Μην αφήνετε τους άλλους να προβάλλουν την αρνητικότητά τους πάνω σας

PsychologyNow Team
γυναίκα στην οποία έχει προβάλλει ένα άτομο την αρνητικότητά του
Image credit: freepik/ freepik.com

Ποιος δεν έχει δεχθεί ποτέ καμία κριτική; Όλοι μας έχουμε, σε κάποιο βαθμό, πέσει θύματα ανθρώπων που ένιωσαν φθόνο για τη δουλειά μας, που ήταν θυμωμένοι για το πώς συμπεριφερόμασταν ή πώς είμαστε ή που απλώς ένιωθαν άσχημα και έπρεπε να προβάλλουν την αρνητικότητα τους σε κάποιον άλλο.


Η κριτική μπορεί να μας βλάψει σε μεγάλο βαθμό. Ανάλογα με την ημέρα και το πόσο ισχυρή είναι η αυτοεκτίμησή μας εκείνη την περίοδο, μπορούμε να την αγνοήσουμε ή να την αφήσουμε να μας πληγώσει και να μας επηρεάσει. Ναι, εσείς είσαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το πώς σας επηρεάζει όλη αυτή η αρνητικότητα που σας προβάλλουν. Γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς θα ενεργήσουν οι άλλοι, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πόσο θα το αφήσετε να σας επηρεάσει.

Αυτός που σε κατακρίνει ορίζει τον εαυτό του

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ίσως ο καλύτερός σας φίλος να μην επηρεάζεται από αυτά που του λένε οι άλλοι, σε αντίθεση με εσάς. Για να το αλλάξετε αυτό, είναι σημαντικό να αρχίσετε να βλέπετε την κατάσταση από τη σωστή οπτική γωνία. Γιατί κάποιος να σε επικρίνει με σκοπό να σε πληγώσει; Ίσως αυτό το άτομο επικρίνει αυτό που το καθορίζει.

Συχνά προβάλλουμε τις ανασφάλειες και τους φόβους μας στους άλλους επειδή δεν εκπληρώνονται ή δεν επιλύονται. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Δεν συνειδητοποιούμε ότι αντί να λύσουμε το πρόβλημα, ξεφεύγουμε από αυτό.

Κάθε φορά που κάποιος προβάλλει όλη του την αρνητικότητα του πάνω σας, σκεφτείτε το γεγονός ότι αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Αυτό το άτομο προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του από όλες εκείνες τις παρορμήσεις, τις πράξεις και τις σκέψεις που δεν θέλει να αναγνωρίσει ως δικές του. Η εσωτερική του αρνητικότητα τον οδηγεί να τις προβάλλει πάνω σας, ώστε να μην χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη για τα προβλήματά του, να τα αποδεχτεί και να τα λύσει.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Σκεφτείτε τις ρομαντικές σχέσεις, όπου ένα από τα μέλη κατηγορεί το άλλο άτομο ότι είναι άπιστο, χωρίς να έχει πραγματικά σημάδια για να υποψιαστεί ότι αυτό συμβαίνει. Για αυτήν την κατάσταση, μπορεί να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την κατάσταση, συγκεκριμένα, είναι ότι το άτομο που δημιουργεί τις κατηγορίες είχε αυτές τις άπιστες σκέψεις, αλλά δεν τις αποδέχεται γιατί τις θεωρεί αρνητικές. Στην ανάγκη τους να νιώσουν καλύτερα, προβάλλουν την ανασφάλειά τους στον σύντροφο τους: τους στέλνουν τον φόβο τους για σκέψεις που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν.

Αλλά αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι πώς εσείς θα ενεργήσετε πραγματικά. Θα αφήσετε να κερδίσει όλη αυτή η αρνητικότητα που σας προβάλλουν; Αν κρατάτε δίπλα σας εκείνον τον άνθρωπο που μιλάει άσχημα σε εσάς, αν αντί να αρνηθείτε να κάνετε κάτι που δεν θέλετε, το κάνετε γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ο άλλος θα σας δει με αρνητικό τρόπο ή θα σας επικρίνει τότε ίσως τελικά τον κρατάτε γιατί θέλετε να νιώσετε καλά;


Διαβάστε σχετικά: Η συνεύρεση με αρνητικούς ανθρώπους, είναι καταστροφική για την ψυχική υγεία σας


Μάθετε να αντιμετωπίζετε την αρνητικότητα

Μερικές φορές είναι δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι μπροστά σε ένα άτομο που δεν συμπεριφέρεται σωστά απέναντί σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κάνετε μια προσπάθεια, γιατί αυτό θα είναι το καλύτερο όπλο σας για να μην αφήσετε τους φόβους και τις ανασφάλειες του άλλου να σας επηρεάσουν. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αναλύσετε καλύτερα τους λόγους που μπορεί να τους οδηγούν να ενεργούν κατά αυτόν τον τρόπο. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να βγάλετε ακόμη και κάτι θετικό από αυτό.

Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην ανησυχείτε υπερβολικά πολύ για τέτοιου είδους καταστάσεις; Το να γελάτε μπορεί να σας φαίνεται ανόητο, αλλά θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Ένα χαμόγελο σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να μας βοηθήσει, είτε το πιστεύουμε είτε όχι. Ξεκινήστε να το εφαρμόζετε σήμερα και θα ανακαλύψετε ότι κάθε κριτική ή κρίση θα έχει πολύ μικρότερο συναισθηματικό αντίκτυπο.

Με τον ίδιο τρόπο, μην ξεχνάτε ότι μια κριτική είναι απλώς μια άποψη. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να σας επηρεάσει σημαντικά, αφού δεν μπορούν όλοι να έχουν την ίδια άποψη για μια περίσταση ή μια ενέργεια. Επιπλέον, πόσες φορές σας έχει επικρίνει κάποιος χωρίς να σας γνωρίζει πραγματικά;

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για εσάς να δώσετε προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται το άτομο που σας επικρίνει. Συνήθως οι άνθρωποι που προβάλλουν τις ανάγκες ή τις σκέψεις τους στους άλλους είναι πολύ συναισθηματικοί. Οι λέξεις τους ξεχειλίζουν από συναισθήματα που κάνουν τα πάντα να φαίνονται πολύ πιο σοβαρά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Όταν συμβαίνει αυτό, έχετε να κάνετε με ένα άτομο που τα λόγια του δεν στοχεύουν σε εσάς, αλλά στον εαυτό τους. Οι φόβοι και οι ανασφάλειές τους προβάλλονται πάνω σας, αλλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα, δεν κάνατε κάτι κακό. Είναι εκείνοι που φοβούνται να δεχτούν αυτό που δεν θεωρούν σωστό, αλλά αυτό καταδιώκει τις σκέψεις τους.

Σε όλη σας τη ζωή, θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή. Πολλοί από αυτούς θα είναι τοξικοί άνθρωποι που μπορούν να γεμίσουν τη ζωή σας όχι μόνο με αρνητικότητα, αλλά και με επιζήμια, επιβλαβή συναισθήματα και συναισθήματα που στρέφονται εναντίον σας. Ο καλύτερος τρόπος για να μην επιτρέψετε αυτό, είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Αυτό που λένε δεν είναι πάντα αλήθεια, αλλά μερικές φορές είναι ο καρπός του φόβου και της δυσφορίας με τον εαυτό τους.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...