Βασιλική Μαρούλη

Όταν έμαθα να με αγαπώ

Όταν έμαθα να με αγαπώ

Βασιλική Μαρούλη
γυναίκα μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό της
Image credit:  Jackson David / unsplash.com

Νιώσε αυτό που είναι σημαντικό για σένα, αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου και την ύπαρξή σου. Μόνο αυτά που αγγίζουν την ψυχή σου, συγκινούν αληθινά. Ο πλούτος σου είναι τα συναισθήματά σου.


«Με αγαπώ» σημαίνει «με αποδέχομαι»

Αποδέχομαι τα βιώματά μου, τις εμπειρίες μου, τις αδυναμίες μου, τα λάθη μου, τις επιλογές μου (αυτές που βγήκαν κι αυτές που δε βγήκαν), τις αποφάσεις μου. Αν δεν αποδεχτώ τα κομμάτια μου του εαυτού μου ή αυτά που με καθόρισαν στη ζωή μου, πώς θα προχωρήσω στα επόμενα; Πώς θα σταματήσουν να συνεχίζουν να με καθορίζουν, πώς θα τα ξεπεράσω; Πώς θα διαφοροποιηθώ;

«Με αγαπώ» σημαίνει «με ακούω»

«Ακούω» αυτό που νιώθω, όποιο κι αν είναι το συναίσθημα. Πάντα κάτι έχει να μου πει. «Ακούω» τη φωνή μέσα μου που ξέρει τι θέλει για μένα και όχι για τους άλλους. Κι αν αυτή η φωνή με τα χρόνια κάπου σώπασε με τις πολλές υποχωρήσεις και τους πολλούς συμβιβασμούς, σημαίνει ότι κουράστηκε. Είναι ακόμα εκεί όμως. Ψάξε να τη βρεις και θα την «ακούσεις».

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

«Με αγαπώ» σημαίνει «με φροντίζω»

Κάνω αυτά που δίνουν τροφή στο σώμα και στην ψυχή μου. Ο καφές μου το πρωί, ο περίπατος στο πάρκο, το αγαπημένο μου άθλημα, το φαγητό μου, ο χρόνος με τον εαυτό μου, το αστείο που μοιράστηκα με έναν φίλο μου, τα βιβλία μου, ο διαλογισμός μου, μια αγκαλιά με αυτούς που αγαπώ.

«Με αγαπώ» σημαίνει «με υπολογίζω»

Βλέπω τις ανάγκες μου και τις επιθυμίες μου. Τις βλέπω και τις έχω κατά νου χωρίς να κλείνω τα μάτια μου. Σέβομαι και τα όριά μου, γιατί έτσι σέβομαι και τον εαυτό μου. Δεν πειράζει κάποιες φορές να πεις «όχι» ή «δεν μπορώ». Δε χρειάζεται πάντα να μπορείς. Είναι καλό να ξέρεις και πότε θα κάνεις πίσω. Ίσως δεν είσαι έτοιμος, ίσως δεν είναι η ώρα.


Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας


«Με αγαπώ» σημαίνει «μου επιτρέπω»

Ζήσε τη λύπη σου, τον θυμό σου, αλλά ζήσε και τη χαρά σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να γεύεται την ευτυχία. Υπάρχει μέσα σου, αλλά και έξω. Ένα βλέμμα, ένα «ευχαριστώ», ένα χαμόγελο, ένα ευχάριστο νέο, η εικόνα από το παράθυρο του σπιτιού σου, ένα χάδι, το ότι ξύπνησες. Άνοιξε την ψυχή σου να δεχτείς την ομορφιά της ζωής.

«Με αγαπώ» σημαίνει «με αισθάνομαι»

Νιώσε αυτό που είναι σημαντικό για σένα, αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου και την ύπαρξή σου. Μόνο αυτά που αγγίζουν την ψυχή σου, συγκινούν αληθινά. Ο πλούτος σου είναι τα συναισθήματά σου. ‘Όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν ως υποκατάστατα κι όσο στηρίζεσαι σ᾽ αυτά, θα δημιουργείς την ψευδαίσθηση της πληρὀτητας κι όλο η ίδια η ζωή θα σου αποκαλύπτει τα κενά μέσα σου μέχρι να τα δεις.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...