Γιώτα Κοβάνη

Τα οφέλη του θηλασμού στην ανάπτυξη του βρέφους

Τα οφέλη του θηλασμού στην ανάπτυξη του βρέφους

Γιώτα Κοβάνη

Αδιαμφισβήτητα, ο θηλασμός θεωρείται η καλύτερη μέθοδος διατροφής των βρεφών.


Αναρίθμητες μελέτες έχουν γίνει σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού τα οποία αφορούν όχι μόνο το βρέφος αλλά και την μητέρα, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. Ο θηλασμός συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του βρέφους, σωματική και ψυχική και τα οφέλη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Καταρχάς, τα μωρά που θηλάζουν έχουν μειωμένες πιθανότητες παιδικής θνησιμότητας. Έρευνες στην Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική έδειξαν ότι τα βρέφη τα οποία σταματούσαν το θηλασμό πριν τους δύο μήνες είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από εκείνα που συνέχιζαν να θηλάζουν. Μια άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπαγκλαντές, βρήκε ότι τα μωρά που θηλάζουν μερικώς ή και καθόλου είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του παιδιού. Ο μητρικός θηλασμός για περισσότερους από έξι μήνες προστατεύει τα παιδιά από τη παχυσαρκία και αυξάνει τις πιθανότητες να ψηλώσουν πιο πολύ. Επίσης, περιορίζει τους κινδύνους για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων («Breastfeeding Is Best», 2006).

Ακόμη, ο θηλασμός διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην γνωστική ανάπτυξη και τη δημιουργία παραγωγικών ενηλίκων. Το μητρικό γάλα περιλαμβάνει μια μεγάλη αλυσίδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μάλιστα κάποιες έρευνες έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα ότι η πρώιμη οπτική οξύτητα και οι γνωστικές λειτουργίες είναι ανεπτυγμένες στα παιδιά που έχουν θηλάσει (Benefits of Breastfeeding», 2003).

Επί προσθέτως, το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα παιδιά από λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες. Οι πιο συχνές παιδικές λοιμώξεις είναι η διάρροια και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες αποτελούν συχνές αιτίες θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Όσον αφορά τη διάρροια, το μητρικό γάλα περιέχει βακτήρια τα οποία αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο στομάχι κι επιπλέον δεν καταναλώνει νερό (όπως θα έκανε σε περίπτωση χρήσης μπιμπερό), το οποίο μπορεί να είναι μολυσμένο.

Σχετικά με την προστασία από χρόνιες ασθένειες, σ’ αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης και το άσθμα. Τέλος, έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια μορφή παιδικού καρκίνου, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα («Breastfeeding Is Best», 2006).

Η διαδικασία του θηλασμού φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και στην ψυχική υγεία των βρεφών. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού μητέρας – βρέφους, γιατί το βρέφος έρχεται σε επαφή δέρμα με δέρμα με την μητέρα του, κι έτσι μπορεί να την χαϊδέψει, να την μυρίσει και να νιώσει τη θαλπωρή και την αγάπη που του προσφέρει (Χαραμή, Μαζαράκου, & Τσουρομώκος, 2014). Και ο Sigmund Freud πίστευε ότι η διαδικασία θηλασμού είναι μεγάλης σημασίας και για το βρέφος και για την μητέρα, καθώς ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους, επηρεάζει την πορεία του ανθρώπου. Αυτός ο δεσμός επεκτείνεται και στα πλαίσια της οικογένειας, χωρίς βέβαια να είναι της ίδιας βαρύτητας.

Έχει αποδειχθεί λοιπόν, ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν πιο στενές και αγαπημένες σχέσεις και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Συνεπώς, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους και στη δημιουργία ατόμων που νιώθουν πιο ασφαλή και ανεξάρτητα.

Ωστόσο, τα οφέλη του θηλασμού δεν αφορούν μόνο τα βρέφη αλλά και τις μητέρες καθώς περιορίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και ενισχύεται η υγεία των οστών («Breastfeeding Is Best», 2006). Έρευνες έχουν καταλήξει, ότι λιγότερες πιθανότητες για υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και καρδειαγγειακές παθήσεις σχετίζονται με μεγάλη διάρκεια θηλασμού (Mohammad, & Haymond, 2012). Ακόμη, κάποια πιο βραχυπρόθεσμα οφέλη, εάν η γυναίκα θηλάσει αμέσως μετά τη γέννηση, είναι ότι αποβάλλεται ευκολότερα ο πλακούντας, μειώνεται η ποσότητα απώλειας του αίματος και επιτυγχάνεται γρηγορότερα η παλινδρόμηση της μητέρας. Όλα αυτά οφείλονται στη δράση της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης η οποία βοηθάει στις συσπάσεις της μήτρας («Breastfeeding Is Best», 2006).

Ο θηλασμός φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την οικογένεια και την κοινωνία. Αρχικά, με το να θηλάζουν οι μητέρες η οικογένεια εξοικονομεί χρήματα επειδή δεν υπάρχουν τα έξοδα του έτοιμου γάλατος και επειδή τα βρέφη παίρνουν μέσω του μητρικού γάλατος θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος («Breastfeeding Is Best», 2006). Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερες φορές, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται συχνά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Benefits of Breastfeeding», 2003).

Επιπλέον, το μητρικό γάλα όπως ειπώθηκε και παραπάνω βοηθά «στη δημιουργία υγιών σωματικά αλλά και ψυχικά παιδιών και ενηλίκων», οι οποίοι μπορούν να γίνουν χρήσιμοι πολίτες και να συμβάλλουν στην ευμάρεια της κοινωνίας (Χαραμή, Μαζαράκου, & Τσουρομώκος, 2014).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Benefits of Breastfeeding. (2003). Nutrition in Clinical Care, 6(3), 125-131.
  • Breastfeeding Is Best. (2006). Population Reports, 33(3), 12-13.
  • Mohammad, M. A., & Haymond, M. W. (2012). The Magic of Mother's Milk. Diabetes, 61(12), 3076-3077. doi:10.2337/db12-1108
  • Χαραμή, Ε., Μαζαράκου, Χ., & Τσουρομώκος, Δ., (2014). Επίδραση του θηλασμού στην ψυχική υγεία των βρεφών. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2015, 32(2), 245-239.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...