PsychologyNow Team

Νέα θεραπεία φέρνει το τέλος της επιλόχειας κατάθλιψης

Νέα θεραπεία φέρνει το τέλος της επιλόχειας κατάθλιψης

PsychologyNow Team
μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη ανακαλύπτει νέα θεραπεία
Image credit: Sharon McCutcheon / unsplash.com

Η θεραπεία υποκατάστασης νευροστεροειδών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα για νέες μητέρες που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη.


Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Σάμπα Ρέντι, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, είναι ο επικεφαλής ερευνητής ενός εργαστηρίου που μπορεί να ανακάλυψε μια θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία ιστορικά σε μεγάλο βαθμό δεν έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Ρέντι έκανε εκτενή έρευνα για να αναπτύξει μια νέα θεραπευτική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί τη φυσική χημεία του σώματος για την αντιμετώπιση ασθενειών του εγκεφάλου. Δημιούργησε τον όρο «θεραπεία υποκατάστασης νευροστεροειδών», που αντανακλά τη σύνδεση με τη μεθοδολογία άλλων, πιο οικείων τύπων θεραπείας υποκατάστασης, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Τα νευροστεροειδή είναι στεροειδή που συντίθενται στον εγκέφαλο και έχουν σημαντική ρυθμιστική επίδραση στη λειτουργία του. Ένα συγκεκριμένο νευροστεροειδές, η αλλοπρεγνανολόνη, παράγεται σε αυξανόμενες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννα, ωστόσο, τα επίπεδά της πέφτουν, οδηγώντας σε χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιλόχεια κατάθλιψη.

Η σύνθεση της αλλοπρεγνανολόνης, σε ενέσιμη μορφή, για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις στον τομέα της γυναικείας υγείας. Αυτό το φάρμακο, που τότε ονομάστηκε brexanalone, πήρε έγκριση το 2019 ως το πρώτο φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μοναδική ως προς το ότι υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο χρόνου στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η κρίσιμη περίοδος είναι οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Το σώμα της νέας μητέρας επανέρχεται στον εμμηνορυσιακό κύκλο έπειτα από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Μόλις ξεκινήσει ο κύκλος, το σώμα θα αρχίσει πάλι να παράγει νευροστεροειδή σε κανονικά επίπεδα και θα μπορεί να εγκαθιδρύσει έναν ρυθμό.

Πριν από τη θεραπεία υποκατάστασης νευροστεροειδών, δεν υπήρχε διαθέσιμο φάρμακο που να μπορεί να δράσει αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει την επιλόχεια κατάθλιψη. Μετά τη γέννα, οι γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν εβδομάδες για να δράσουν τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν ενεργήσουν, δήλωσε ο Ρέντι.

Τα νευροστεροειδή, από την άλλη, ενεργούν αμέσως ως αντικαταθλιπτικά, επειδή έχουν έναν γρήγορο μηχανισμό δράσης. Βελτιώνουν έναν ήδη υπάρχοντα υποδοχέα στον εγκέφαλο, κι έτσι όταν χορηγείται το φάρμακο, η ασθενής αρχίζει αμέσως να νιώθει καλύτερα.

Και μετά τη συνιστώμενη τριήμερη διάρκεια της θεραπείας, θα συνεχίσει να νιώθει καλύτερα για εβδομάδες. Αυτό το φάρμακο βοηθάει τις νέες μητέρες να αντικαταστήσουν τα νευροστεροειδή τους για τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα, μέχρι το σώμα τους να ξεκινήσει πάλι την παραγωγή των νευροστεροειδών με φυσικό τρόπο.


Διαβάστε σχετικά: Οι αλλαγές που επιφέρει ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή της γυναίκας και ο κίνδυνος ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης


Γιατί η επιλόχεια κατάθλιψη είναι θέμα δημόσιας υγείας;

Οι νέες μητέρες γενικά επιστρέφουν από το νοσοκομείο στο σπίτι έπειτα από λίγες ημέρες, και στη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να μην έχουν φανεί πλήρως τα συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα, και επειδή οι νέες μητέρες είναι απίθανο να αναφέρουν τα συμπτώματα οι ίδιες, η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια πάθηση που χρειάζεται να αναγνωριστεί από ανθρώπους που παρατηρούν τη μητέρα μέρα τη μέρα.

Ο σύντροφος, ένας γονιός ή ένας φίλος μπορεί να παρατηρήσει ότι η νέα μητέρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξη δεσμού με το βρέφος, στην έκφραση των συναισθημάτων της ή στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, και να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται βοήθεια.

Γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερωθεί το κοινό για τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και για τη θεραπεία που είναι διαθέσιμη. Στο παρελθόν, η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είχε αναγνωριστεί ευρέως, επειδή δεν υπήρχε καλή λύση. Με την έλευση της νέας θεραπείας, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την επιλόχεια κατάθλιψη είναι σημαντικές για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί από το κοινό αυτό το πιεστικό ζήτημα.

Με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, πιστεύω ότι οι γυναίκες θα νιώθουν πιο ενθαρρυμένες να μιλούν για την επιλόχεια κατάθλιψη και να αναζητούν τη βοήθεια που χρειάζονται, κατέληξε ο ερευνητής.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...