PsychologyNow Team

5 διαφορετικά είδη της Παιδικής Συναισθηματικής Παραμέλησης και οι επιπτώσεις τους

5 διαφορετικά είδη της Παιδικής Συναισθηματικής Παραμέλησης και οι επιπτώσεις τους

PsychologyNow Team
παιδί βιώνει διαφορετικά είδη της Παιδικής Συναισθηματικής Παραμέλησης και τις επιπτώσεις τους
Image credit: Filip Mroz / unsplash.com

Αξιαγάπητα και αξιολάτρευτα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια όπου οι γονείς τους απλά δεν είναι ικανοί να τα δουν, να τα αναθρέψουν και να τα λατρέψουν, δημιουργώντας τους προβλήματα που έχουν επίπτωση στην ενήλική ζωή τους.


Τα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί είναι κυριολεκτικά έμφυτα τόσο νευρολογικά όσο και βιολογικά. Είναι επίσης, σημαντική έκφραση των βαθύτερων εαυτών τους και αποτελούν μια ζωτικής σημασίας πηγή για σύνδεση, κατεύθυνση, διέγερση, και κινητοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρόλα αυτά, η συναισθηματική παραμέληση βρίσκεται παντού. Βλέπουμε αξιαγάπητα, αξιολάτρευτα παιδιά να μεγαλώνουν σε σπίτια όπου οι γονείς τους απλά δεν είναι ικανοί να τα δουν, να τα μάθουν και να τα λατρέψουν.

Γλυκά, υγιή παιδιά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις μαμάδες τους και τους μπαμπάδες τους ζητώντας συναισθηματική υποστήριξη, η οποία πολύ συχνά είναι απούσα. Ενθουσιώδη, δραστήρια παιδιά που θέλουν μόνο να μοιραστούν την αγνή χαρά τους με τους γονείς τους και τα οποία πολύ συχνά καταλήγουν να λαμβάνουν την απόρριψη.

Η Παιδική Συναισθηματική Παραμέληση βιώνεται από τα παιδιά όταν οι γονείς αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στα συναισθήματα τους.

Επίσης, συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι πιστεύουμε. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αλλά κάθε φορά που ένα παιδί βιώνει Παιδική Συναισθηματική Παραμέληση και ανεξάρτητα από το ποια μορφή παίρνει, αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά της.

Ωστόσο, δεν είναι ίδιες όλες οι παιδικές συναισθηματικές παραμελήσεις. Μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκες και μπορεί να συμβούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες μορφές Παιδικής Συναισθηματικής Παραμέλησης που μπορεί να έχουμε βιώσει, είναι οι ακόλουθες:


Διαβάστε σχετικά: Η αποδοχή, η προσοχή και η αγάπη, που δεν πήραμε από τους γονείς μας θα την αναζητάμε σ όλες τις υπόλοιπες σχέσεις μας


5 Είδη Παιδικής Συναισθηματικής Παραμέλησης

1. Φυσική Παρουσία

Οι γονείς σου βρίσκονταν παρόντες κατά την ανατροφή σου για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου για επίβλεψη, προσοχή και ανταπόκριση; Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε τον όρο Συναισθηματική Παραμέληση στην Παιδική Ηλικία, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό.

Υποθέτουν ότι αναφέρεται σε ένα παιδί που γυρνώντας από το σχολείο μένει μόνο του στο σπίτι για αρκετό χρόνο ή όντας αρκετά μικρό μένει χωρίς επιτήρηση μέχρι κάποιος από τους γονείς να γυρίσει από την εργασία του. Αυτή η εκδοχή της ΠΣΠ είναι η ευκολότερη να καταλάβουμε και να την θυμόμαστε επειδή είναι ξεκάθαρη. Είναι πιθανό να θυμάσαι αν οι γονείς σου βρίσκονταν ή όχι αρκετό χρόνο στο σπίτι.

Η επίπτωση της ΠΣΠ: Μαθαίνεις να είσαι πολύ ανεξάρτητος/η ή ακόμα και υπερβολικά ικανός/ή. Έχεις μάθει να μην χρειάζεσαι κανένα και αποτελεί πρόκληση για σένα να ζητάς ή να λαμβάνεις βοήθεια.

2. Δομή και Συνέπειες

Μήπως εφάρμοζαν οι γονείς σου κανόνες και υποχρεώσεις στο σπίτι σου, όπως διάβασμα για το σχολείο, δουλειές του σπιτιού και ένα καθημερινό πρόγραμμα για φαγητό και ύπνο;

Σε επιβράβευαν και εφάρμοζαν τις κατάλληλες συνέπειες βάση της συμπεριφοράς σου και των επιλογών σου;

Μήπως επικρατούσε στο σπίτι σου υπερβολική ανοργανωσιά, αστάθεια, ή ανευθυνότητα ως προς την ικανοποίηση των αναγκών σου, έτσι ώστε να ενεργούσες ανεπιτήρητος και να αναγκαζόσουν να βρίσκεις εσύ τα μέσα για την επίλυση των προβλημάτων σου; Όμως, οι εγκέφαλοι των παιδιών δεν είναι προετοιμασμένοι ή ικανοί να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Η επίπτωση της ΠΣΠ: Έχοντας δεχτεί πολύ περιορισμένη πειθαρχία από τους γονείς σου, ίσως τώρα δυσκολεύεσαι να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου. Σου είναι δύσκολο να οργανωθείς και να πείσεις τον εαυτό σου να κάνει αυτά που πρέπει. Ίσως ακόμα να δυσκολεύεσαι να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να κάνει πράγματα που δεν πρέπει. Είναι πολύ πιθανό να κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα αυτά που σου συμβαίνουν, υποθέτοντας ότι είσαι αδύναμος/η ή προβληματικός/ή.

3. Επιτήρηση και Εποικοδομητική κριτική

Ήσουν ορατός/ή για τους γονείς σου; Έδιναν σημασία στο ποιος/α είσαι και μοιράζονταν τις παρατηρήσεις τους μαζί σου; Τα παιδιά είναι γνωστό ότι δεν διαθέτουν αυτεπίγνωση, την οποία μαθαίνουν μέσα από τα μάτια των γονιών τους, βλέποντας τους εαυτούς τους να αντικατοπτρίζονται σε αυτούς. Οι προτιμήσεις σου, οι ικανότητές σου, οι αδυναμίες σου, οι προκλήσεις σου, τα ταλέντα σου και οι ανάγκες σου αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για εσένα. Τι συμβαίνει αν ξεκινάς την ενήλικη ζωή σου χωρίς αρκετά από αυτά τα εφόδια;

Η επίπτωση της ΠΣΠ: Δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου αρκετά καλά, και δυσκολεύεσαι να κάνεις καλές επιλογές για εσένα. Ίσως παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο, ίσως επιλέξεις τον λάθος τομέα σπουδών ή επάγγελμα ή ίσως απλά καταλήξεις να ακολουθείς τη ροή των πραγμάτων αντί να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου. Όταν οι άλλοι σε ρωτάνε τι θέλεις, μπορεί να σου είναι δύσκολο να γνωρίζεις την απάντηση. Μη γνωρίζοντας σε τι είσαι καλός/ή, τι σου αρέσει ή τι θέλεις, σου προκαλεί δυσκολία να το κυνηγήσεις.

4. Η Ποιότητα της Αγάπης

Ποιο ήταν το ουσιαστικό βάθος και η ποιότητα της αγάπης των γονιών σου για εσένα; Είναι δύσκολο να γράψει κανείς για αυτό το θέμα γιατί μπορεί να είναι επίπονο για όσους έχουν υποστεί παιδική συναισθηματική παραμέληση.

Η πραγματικότητα είναι ότι παρόλο που η συναισθηματικά ελλιπής αγάπη μπορεί να είναι αληθινή, αυθεντική, δεν αποτελεί το ολοκληρωμένο πακέτο της γονικής αγάπης που κάθε παιδί χρειάζεται. Πώς μπορείς να νιώσεις ότι οι γονείς σου σε αγαπάνε πλήρως, αν δεν νιώσεις ότι είσαι απόλυτα ορατός/ή από αυτούς ή αν δεν δείχνουν ενδιαφέρον να σε γνωρίσουν;

Η επίπτωση της ΠΣΠ: Έχεις μάθει να νιώθεις περισσότερο άνετα όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν και δεν σε συναισθάνονται, επειδή νιώθεις οικεία και κατά κάποιο τρόπο πιστεύεις ότι είναι και το σωστό. Έχεις εσωτερικεύσει την συναισθηματικά ελλιπή αγάπη ως τον χρυσό κανόνα, επειδή οι εγκέφαλοι των παιδιών το κάνουν εκ φύσεως αυτό, σύμφωνα με το είδος της αγάπης που λαμβάνουν από τους γονείς τους.

Ίσως να σε ελκύουν άνθρωποι που έχουν και αυτοί παραμεληθεί συναισθηματικά στην παιδική τους ηλικία ή τείνεις να κρατάς τις φιλίες σου και τις σχέσεις σου εστιασμένες περισσότερο στους άλλους. Βαθιά μέσα σου, δεν είσαι σίγουρος/η αν αξίζεις να αγαπηθείς με τον τρόπο που βλέπεις εσύ τους άλλους να αγαπιούνται.


Διαβάστε σχετικά: Οι συνέπειες της ζωής ενός παιδιού με έναν συναισθηματικά αποστασιοποιημένο γονέα


5. Συναισθήματα

Ανταποκρίνονταν οι γονείς σου επαρκώς στα συναισθήματά σου; Έδιναν σημασία στα συναισθήματά σου; Αυτή η μορφή συναισθηματικής παραμέλησης περιλαμβάνει όλα τα είδη μαζί, επειδή τα συναισθήματα αποτελούν το θεμέλιο της παιδικής ηλικίας. Μια από τις πιο σημαντικές γονικές ευθύνες είναι η συναισθηματική επικύρωση και εκπαίδευση του παιδιού. Οι γονείς χρειάζεται να σου διδάξουν τι ακριβώς αισθάνεσαι και γιατί, καθώς και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι.

Πρέπει να σε βοηθήσουν να πλοηγηθείς στον κόσμο των συναισθημάτων, τόσο των δικών σου όσο και των άλλων, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις τους γύρω σου και να μπορείς να καθοδηγείσαι στις σχέσεις σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Η επίπτωση της ΠΣΠ: Μεγαλώνοντας, υποτιμάς και δεν δίνει αρκετή προσοχή στα δικά σου συναισθήματα. Μπορεί ακόμα και να νιώθεις ντροπή που αισθάνεσαι έτσι. Ίσως να μην αναγνωρίζεις τον κόσμο των συναισθημάτων (όπως πιθανώς έκαναν και οι γονείς σου) και να εστιάζεις υπερβολικά σε γεγονότα ή απτά πράγματα.

Μπορεί να νιώθεις πολύ άβολα με τα έντονα συναισθήματα, είτε αυτά είναι δικά σου είτε κάποιου άλλου και να σηκώνεις τοίχους γύρω από τον εαυτό σου όταν δυσκολεύεσαι να τα διαχειριστείς. Ίσως νιώθεις άδειος/α ή ανήμπορος/η κατά καιρούς και ίσως αυτό να σου γεννά την ερώτηση αν είσαι διαφορετικός/η ή ακόμα και προβληματικός/η. Λόγω ότι δεν έχει εκπαιδευτεί στον κόσμο των συναισθημάτων, ίσως να θεωρείς τις σχέσεις με τους άλλους κάπως πολύπλοκες και περίεργες.

Και τώρα τι;

Είτε έχεις μεγαλώσει βιώνοντας ένα ή όλα αυτά τα είδη Συναισθηματικής Παραμέλησης ή βρίσκεσαι κάπου στη μέση, σίγουρα αυτή η εμπειρία έχει αφήσει το σημάδι της πάνω σου. Ωστόσο, το αποτύπωμα της ΠΣΠ έχει μια θετική πλευρά που έχει βαθύ νόημα, το οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζεις.

Η Συναισθηματική Παραμέληση στην παιδική ηλικία δεν είναι ασθένεια, ούτε σε καταδικάζει για όλη σου τη ζωή. Όλες οι επιδράσεις της έχουν τη ρίζα τους στον τρόπο με το οποίο έπρεπε να ανταπεξέλθεις ως παιδί. Σκέψου το. Αν οι γονείς σου συμπεριφέρονταν συνεχώς σαν το αριστερό σου χέρι να είναι άχρηστο, όντας ένα δυσάρεστο φορτίο για την οικογένεια, εσύ, στο τέλος, θα μάθαινες να το κρύβεις. Το ίδιο γίνεται και με τα συναισθήματά σου.

Οπότε τώρα, ακριβώς όπως το αριστερό χέρι σου βρίσκεται ακόμα εκεί, έτσι βρίσκονται και τα συναισθήματά σου. Μπορείς να τα ανακτήσεις και θα δεις ότι οι ζωτικής σημασίας πλευρές της ζωής που έχεις αρνηθεί μέχρι στιγμής βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.


Iws Pas
Απόδοση: Ιωσηφίνα Πασχαλίδου - Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...