PsychologyNow Team

Είναι Υγιές για τα Παιδιά να Πιστεύουν στο Μύθο του Άγιου Βασίλη;

Είναι Υγιές για τα Παιδιά να Πιστεύουν στο Μύθο του Άγιου Βασίλη;

PsychologyNow Team
Άγιος Βασίλης που διαβάζει παραμύθι σε ένα κοριτσάκι

Σε γενικές γραμμές, το να λέμε ψέματα στα παιδιά δεν είναι καλό. Αλλά, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, το να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη, είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξης.


Η ιδέα ενός ανθρώπου που πετά σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα όχημα που το τραβούν ιπτάμενα ελαφάκια, που εισέρχεται στα σπίτια των ανθρώπων μέσα από τις καμινάδες τους και παραδίδει δώρα και όλα αυτά να τα κάνει μόνο μέσα σε μία νύχτα, είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι μια μακροχρόνια και ισχυρή παράδοση για πολλές οικογένειες που μπορεί να ενισχύσει τις καλές αξίες.

Δεν νομίζω ότι είναι κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στο μύθο κάποιου που προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αν συμπεριφέρονται σωστά, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Η φαντασία είναι ένα κανονικό μέρος της ανάπτυξης και βοηθά στην ανάπτυξη δημιουργικών μυαλών.

Μυθική ιστορία, πραγματικές αξίες

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη έχει μία βάση πραγματικότητας αφού, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο. Έγινε διάσημος από την παροχή δώρων και χρήματων στους φτωχούς και αυτές είναι σημαντικές αξίες. Είναι μια αληθινή ιστορία, με μια πραγματική αξία και αυτό είναι κάτι που εμπνέει τα παιδιά. Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και η καταναλωτική κουλτούρα του σήμερα μπορεί να έχει παρασύρει αυτό το πνεύμα λίγο, 

Ο Άγιος Βασίλης είναι μία μυθική φιγούρα στην οποία πολλά παιδιά πιστεύουν, μαζί με άλλα παραμυθένια πλάσματα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους όλη την ώρα, ακόμα και αν ξέρουν ότι οι προκύπτουσες δημιουργίες είναι μυθοπλασία. Όταν τα παιδιά παίζουν κλέφτες και αστυνόμους, ξέρουν ότι δεν είναι πραγματικά αστυνομικοί ή κλέφτες. Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι ανησυχούν για τα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργούν και να αφηγούνται ιστορίες.

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι επίσης βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή κουλτούρα, με τον Άγιο να εμφανίζεται σε εμπορικά κέντρα και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απαραίτητα κάτι καλό, αλλά ότι δεν είναι επιβλαβές. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά φέρνουν τις οικογένειες κοντά και ο μύθος του Άγιου Βασίλη ενισχύει αυτούς τους δεσμούς.

Η παράδοση των Χριστουγέννων ενισχύει επίσης ορισμένες θετικές συνήθειες, όπως η σύνταξη γραμμάτων προς τον Άγιο Βασίλη. Πολλά από τα παιδιά δεν θέλουν να γράφουν, αλλά θα κάνουν την προσπάθεια να γράψουν αυτά τα γράμματα.

Πώς να πείτε στα παιδιά την ωμή αλήθεια

Αλλά όπως πολλά καλά πράγματα έτσι και η ιστορία του Άγιου Βασίλη φτάνει σε ένα τέλος. Τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη σε διαφορετικές ηλικίες. Συχνά, είναι ένας φίλος από το σχολείο, που τους λέει την αλήθεια.

Τα παιδιά θα προσπαθήσουν επίσης να το καταλάβουν από μόνα τους, όταν αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η ιστορία δεν εμφανίζει μία λογική συνέπεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά, προσπαθώντας να δουν τον Άγιο Βασίλη την ώρα που παραδίδει τα δώρα. Η αναζήτηση του τί είναι πραγματικό και τί όχι, είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της διανοητικής ανάπτυξης, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Όταν τα παιδιά ρωτούν τους γονείς τους, αν ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν αν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο να μάθει την αλήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστείτε αυτό, είναι να ρωτήσετε το παιδί σας, αν ακόμη πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Αν ακόμη πιστεύει, ίσως είναι πολύ νωρίς για να του πείτε την αλήθεια.

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν καλά πότε τα παιδιά τους είναι έτοιμα να δεχτούν την αλήθεια. Όταν οι γονείς αποκαλύπτουν την αλήθεια, μπορούν να πουν στα παιδιά τους ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πραγματικό και να τους πουν για τον αληθινό Άγιο Νικολάο.

Μερικές οικογένειες οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα εξακολουθούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Οι γονείς πρέπει να αναρωτηθούν αν η διαιώνιση του μύθου θα κάνει το παιδί τους ευτυχισμένο ή απλώς το υποστηρίζουν για τη δική τους επιθυμία.

Φυσικά, πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, είτε επειδή δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ή ακολουθούν τις παραδόσεις ενός διαφορετικού πολιτισμού. Και μερικές οικογένειες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, δε μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη κάτι που είναι επίσης υγιές. Ωστόσο, αν αυτό ισχύει, οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν ότι τα άλλα παιδιά πιστεύουν στην ιστορία του Άγιου Βασίλη και να τους πούν, να μην το μαρτυρήσουν στα άλλα παιδιά.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. Ωστόσο, το πνεύμα της προσφοράς στους φτωχούς και τους απόρους, το πνεύμα της οικογένειας και της αρμονικής συνύπαρξης, είναι καθολικό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...