PsychologyNow Team

Μπορεί η παιδική φλεγμονή και η μόλυνση να προκαλέσουν κατάθλιψη και ψύχωση;

Μπορεί η παιδική φλεγμονή και η μόλυνση να προκαλέσουν κατάθλιψη και ψύχωση;

PsychologyNow Team
κορίτσι αναρωτιέται αν η παιδική φλεγμονή και η μόλυνση να προκαλέσουν κατάθλιψη και ψύχωση
Image credit: Janko Ferlic / pexels.com

Η φλεγμονή και η λοίμωξη στην παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζονται με ανάπτυξη συγκεκριμένων διαταραχών ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.


Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η λοίμωξη, η φλεγμονή και ορισμένες μεταβολικές αλλαγές κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας μπορεί να συμβάλλουν σε ψυχιατρικές διαταραχές – ίσως μέσω επιδράσεων κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ανάπτυξης του εγκεφάλου. Νέα στοιχεία για το πώς ανοσομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη κατάθλιψης και ψυχωτικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή παρουσιάζονται στο Harvard Review of Psychiatry.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή η κατεύθυνση έρευνας μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της ψύχωσης σε ενήλικες – και πιθανότατα στην προσπάθεια πρόληψης αυτών των διαταραχών, στοχεύοντας σε ανοσομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με την έκθεση του Νιλς Κάπελμαν, Ph.D., από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ. Η μελέτη είναι μία από επτά μελέτες ειδικής έκδοσης, που διερευνούν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ της φλεγμονής και των διαταραχών ψυχικής υγείας.

Πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ του στρες, της φλεγμονής και της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μητρικές και παιδικές λοιμώξεις μπορεί να σχετίζονται με τη μετέπειτα ανάπτυξη ψυχιατρικών διαγνώσεων – ιδιαίτερα ψυχωτικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει δείκτες φλεγμονής κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και ψύχωσης στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, αυτές οι συσχετίσεις εμφανίζονται εξαιρετικά περίπλοκες. Συγκεκριμένοι δείκτες φλεγμονής συνδέονται με τη μεταγενέστερη ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων συμπτωμάτων.

Η έρευνα έχει, επίσης, προτείνει συσχετισμούς μεταξύ μεταβολικών αλλαγών και ψυχιατρικών διαταραχών. Συγκεκριμένα, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το σωματικό λίπος φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ ο χαμηλότερος ΔΜΣ μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωτικών διαταραχών.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι νέοι με διαταραγμένη ισορροπία γλυκόζης-ινσουλίνης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής ψύχωσης, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερη απορρύθμιση της γλυκόζης-ινσουλίνης.

Οι φλεγμονώδεις και μεταβολικές αλλαγές μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών – ιδιαίτερα γενετικές προδιαθέσεις και ανεπιθύμητες εμπειρίες ή κακοποίηση κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

Σε συνδυασμό, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λοίμωξης, φλεγμονής και μεταβολικών αλλαγών που παρατηρούνται συνήθως στα άτομα με κατάθλιψη και ψύχωση θα μπορούσαν να είναι η αιτία, και όχι απλώς η συνέπεια, αυτών των διαταραχών, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας


Οι ερευνητές ζητούν καινοτόμες ερευνητικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της αιτιώδους φύσης και των μηχανισμών αυτών των συσχετίσεων.

Επίσης, απαιτούνται παρεμβατικές μελέτες για να δοκιμαστεί η πιθανή χρησιμότητα της στόχευσης των ανοσομεταβολικών αλλαγών κατά τα πρώτα παιδικά χρόνια, για την πρόληψη της κατάθλιψης και της ψύχωσης στην ενήλικη ζωή, προσθέτουν οι ερευνητές.

Μερικές ομάδες ασθενών μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα – αν και, μέχρι στιγμής, οι κλινικές δοκιμές αυτής της προσέγγισης έχουν αποδώσει μεικτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια εισαγωγή για τη μελέτη, από τον ιατρό Πάουλο Λιζάνο: Αυτή η ειδική έκδοση του Harvard Review of Psychiatry ασχολείται με αυτό το ενδιαφέρον θέμα της ψυχοανοσολογίας από διάφορες οπτικές γωνίες, που αντικατοπτρίζουν τη διεπιστημονική φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Τα θέματα συνοψίζουν την πολυπλοκότητα της σύνδεσης φλεγμονής-εγκεφάλου, ενώ διαπιστώνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι αιτιώδης παράγοντας σε ένα υποσύνολο ψυχιατρικών διαταραχών και δεν ακολουθεί την κατηγοριοποίηση που περιγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Παρά τη μεγάλη πρόοδο, πολλά παραμένουν άγνωστα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ενισχυθεί η κλινική εφαρμογή αυτών των ευρημάτων.

Τα βασικά θέματα για τη μελλοντική έρευνα περιλαμβάνουν τον εντοπισμό διαφορετικών «φλεγμονωδών υποτύπων» ψυχιατρικών διαταραχών, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπευτικών στρατηγικών και, ενδεχομένως, στη χρήση έγκαιρης αναγνώρισης και θεραπείας για την πρόληψη χαμηλού βαθμού εγκεφαλικής φλεγμονής κατά την ανάπτυξη.


Sof Andr
Έρευνα: Prenatal and Childhood Immuno-Metabolic Risk Factors for Adult Depression and Psychosis

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή – Επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...