PsychologyNow Team

Δίδυμα παιδιά: μύθοι, αλήθειες και αξιοσημείωτα περιστατικά

Δίδυμα παιδιά: μύθοι, αλήθειες και αξιοσημείωτα περιστατικά

PsychologyNow Team
δίδυμες γυναίκες μιλούν για τους μύθους, τις αλήθειες και τα αξιοσημείωτα περιστατικά
Image credit:  Craig Adderley / pexels.com

Τα δίδυμα παιδιά είναι από μόνα τους ένα κάπως ασυνήθιστο φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί μύθοι που τα περιβάλλουν. Σε αυτό το άρθρο, επιχειρείται μια εξέταση αυτών των ιστοριών και παρουσιάζονται διάφορα αξιοσημείωτα στοιχεία για τους διδύμους.


Ανέκαθεν τα δίδυμα παιδιά θεωρούνταν συναρπαστικά. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί θρύλοι που περιλαμβάνουν διδύμους. Για παράδειγμα, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης (Διόσκουροι) από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Οι πιο γνωστοί όμως δίδυμοι ήταν ο Ρωμύλος και ο Ρώμος, οι ιδρυτές της Ρώμης.

Στις περισσότερες αρχαίες κουλτούρες, οι άνθρωποι πίστευαν πως η γέννηση δίδυμων παιδιών είναι κακός οιωνός. Στην πραγματικότητα, οι αυτόχθονες της Αυστραλίας συνήθιζαν να σκοτώνουν είτε και τα δύο είτε αυτό που γεννιόταν δεύτερο. Δυστυχώς, ακόμα και η μητέρα είχε πολλές φορές την ίδια μοίρα.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, οι πολλαπλές γεννήσεις έχουν σημειώσει αύξηση παγκοσμίως. Πράγματι, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γεννήσεις διδύμων αυξήθηκαν κατά 76% από το 1980 έως το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για την Υγεία. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης.

DidymaMythoiAlitheies e1

Τα δίδυμα παιδιά δεν είναι πανομοιότυπα

Όταν σκέφτεστε τα μονοζυγωτικά δίδυμα, το πιθανότερο είναι ότι πιστεύετε πως είναι ακριβώς ίδια. Όμως, δεν είναι. Πρώτον, δεν έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Αν και στην αρχή, πράγματι έχουν τα ίδια, αυτά διαφοροποιούνται ανάμεσα στην 6η και 13η εβδομάδα της κύησης.

Τουλάχιστον το 25% των διδύμων είναι «καθρέφτες δίδυμοι». Αυτό σημαίνει ότι το ένα παιδί είναι καθρέφτης του άλλου. Για παράδειγμα, εάν το ένα δίδυμο είναι δεξιόχειρας, το άλλο είναι αριστερόχειρας. Επιπλέον, εάν το ένα έχει ένα σημάδι εκ γενετής στο αριστερό πόδι, το άλλο θα το έχει στο δεξί.

Ένα ακόμα αξιοπερίεργο γεγονός για τα δίδυμα παιδιά είναι ότι θεωρητικά έχουν πανομοιότυπο DNA. Όμως και αυτό δεν ισχύει πάντα. Οι μελέτες δείχνουν πως το DNA είναι παρόμοιο σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση. Επιπρόσθετα, είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν διαφορές στον αριθμό των γονιδίων που συνθέτουν συγκεκριμένα μέρη του DNA.


Διαβάστε σχετικά: Η έλλειψη αγάπης από τους γονείς οδηγεί σε παιδιά που μισούν τον εαυτό τους


Οι μητέρες των διδύμων

Ένα άλλο αξιοπερίεργο γεγονός για τα δίδυμα αφορά τις μητέρες τους. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of The Royal Society σημειώνει πως οι γυναίκες που γέννησαν δίδυμα παιδιά είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και δυνατές. Επιπλέον, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να ζήσουν και περισσότερο. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια υπόθεση. Πράγματι, μπορεί η πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο καιρό να είναι υψηλότερη, αλλά μπορεί σε αυτό να συντείνουν και άλλοι παράγοντες.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι ψηλότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να συλλάβουν δίδυμα. Και αυτό γιατί οι ψηλότερες γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα IGF (ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα). Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που εκκρίνει το συκώτι, και όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, διεγείρει τις ωοθήκες. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την ωορρηξία. 

Ο Γκάρι Στάινμαν, γενικός ιατρός στο Jewish Medical Center του Λονγκ Άιλαντ, ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο πιθανό να συλλάβουν δίδυμα. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει πως η πιθανότητα είναι μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερη. Πιστεύει επίσης ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι αγελάδες παράγουν επίσης IGF, και αυτό μεταφέρεται στο αίμα των γυναικών μέσω της κατανάλωσης γάλακτος.

DidymaMythoiAlitheies e2

Άλλες αξιοπερίεργες ιδέες γύρω από τα δίδυμα παιδιά

Υπάρχουν και άλλα αξιοπερίεργα γύρω από τα δίδυμα παιδιά. Μια από τις παράξενες ιστορίες είναι αυτή της Μία Ουάσινγκτον, που είχε σεξουαλικές επαφές με δύο άντρες την ίδια περίοδο, με μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις επαφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σώμα της να μη δημιουργήσει μόνο ένα αλλά δύο ωάρια τον ίδιο μήνα. Συνεπώς η γυναίκα συνέλαβε δίδυμα από δύο διαφορετικούς πατέρες.

Μια ακόμα περίεργη περίπτωση είναι αυτή των δίδυμων Τζιμ. Γεννήθηκαν στη Μινεσότα και χωρίστηκαν όταν ήταν μόλις τεσσάρων εβδομάδων. Καθένα από τα δύο δίδυμα πήγε σε διαφορετική οικογένεια και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά μέχρι τα 39 τους. Το περίεργο είναι ότι και οι δύο είχαν το ίδιο ύψος και βάρος. Επιπλέον, είχαν τις ίδιες προτιμήσεις σε όλα, ήταν και οι δύο καλοί στα μαθηματικά και είχαν παρόμοια χόμπι.

Είναι γνωστό γενικά ότι τα δίδυμα έχουν επαφή μεταξύ τους όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Έχουν την τάση να αγγίζουν πιο συχνά το άλλο παιδί, παρά τον εαυτό τους. Επιπλέον, κάνουν χειρονομίες το ένα στο άλλο και εάν ένα δίδυμο ακουμπήσει το άλλο στα μάτια, το κάνει εξαιρετικά απαλά.

Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα δίδυμα παιδιά έχουν τηλεπάθεια. Όμως, είναι γνωστό ότι τα δίδυμα αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερο είδος επικοινωνίας μεταξύ τους και μαθαίνουν να «διαβάζουν» το ένα τις αντιδράσεις του άλλου. Αναμφίβολα, υπάρχουν ακόμα πολλά αξιοπερίεργα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με τα δίδυμα.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα - Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...