PsychologyNow Team

Οι οικογενειακές παραδόσεις ενισχύουν την απόλαυση των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Οι οικογενειακές παραδόσεις ενισχύουν την απόλαυση των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

PsychologyNow Team

Ακολουθείστε τα οικογενειακά έθιμα και απολαύστε καλύτερα τις διακοπές των Χριστουγέννων.


Μπορεί οι διακοπές να προκαλούν χαρά ή ανησυχία όταν επισκεπτόμαστε την οικογένεια ή τους συγγενείς, όμως μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αν ακολουθήσουμε τις οικογενειακές παραδόσεις μπορεί να γίνουν απολαυστικές.

Μερικοί άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ελπίζοντας απλώς να περάσει η ώρα και αποσπούν την προσοχή τους κοιτώντας συνέχεια τα τηλέφωνα τους ή την τηλεόραση για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους συγγενείς. Ωστόσο, η παρακάτω έρευνα δείχνει τώρα, ότι είναι λανθασμένη αυτή η ιδέα. Οι οικογενειακές παραδόσεις -οποιασδήποτε μορφής - μπορεί να δώσουν νόημα στις διακοπές, φανερώνοντας ότι αξίζει τον κόπο να μαζευτούν όλοι στο ίδιο δωμάτιο.

Σε μια σειρά μελετών που θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the Association for Consumer Research”, εκατοντάδες online χρήστες περιέγραψαν τα έθιμα που ακολουθούνται με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, από τη διακόσμηση δέντρου ως το κυνήγι αυγών. Όσοι δήλωσαν ότι συμμετείχαν στα συλλογικά έθιμα, σε σύγκριση με εκείνους που είπαν ότι δεν συμμετείχαν, ένιωσαν πιο κοντά στις οικογένειές τους, το οποίο έκανε τις διακοπές τους πιο ενδιαφέρουσες και έτσι πιο ευχάριστες.

Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι, οι τύποι των εθίμων που περιέγραφαν– οικογενειακά δείπνα με ειδικά φαγητά, θρησκευτικές λειτουργίες, το άναμμα του δέντρου στην πλατεία– δεν είχαν άμεση σχέση με την απόλαυση. Αλλά ο αριθμός των παραδόσεων είχε. Προφανώς, συμμετέχοντας στα οικογενειακά έθιμα κάνει τις διακοπές καλύτερες και όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Η μελέτη μπόρεσε να μετρήσει μόνο τις συσχετίσεις μεταξύ των απαντήσεων των συμμετεχόντων, αφήνοντας την αιτιότητα αβέβαιη. Αυξάνουν οι παραδόσεις την ευχαρίστηση των διακοπών ή οι άνθρωποι που απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές επιλέγουν να συμμετέχουν σε περισσότερα έθιμα; Ωστόσο, οι αξιολογήσεις απόλαυσης υποδήλωναν ότι και μόνο η σκέψη των οικογενειακών εθίμων, αρκεί για να επηρεάσει θετικά την εμπείρια μας.

«Οποιοδήποτε και αν είναι το έθιμο και όσο απλό κι αν φαίνεται, βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν πραγματικά πιο κοντά ο ένας στον άλλο», λέει ο Ovul Sezer, ερευνητής στο Harvard Business School και ο κύριος συντάκτης της μελέτης. «Ορισμένες παραδόσεις δεν ξέρουμε ακόμη γιατί τις ακολουθούμε, αλλά εξακολουθούν να πραγματοποιούνται», λέει.

Θα μπορούσε να υπονοηθεί ότι οι παραδόσεις προσφέρουν «απλούς, μη προφανείς τρόπους» για να κάνουμε τους ανθρώπους να μοιραστούν μια εμπειρία χωρίς να αισθάνονται άβολα ή εξαναγκασμένοι, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Το συγκρίνουν με τα «προφανή τεχνάσματα», όπως όταν λέμε, «Ελάτε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, θα παίξουμε επιτραπέζιο» το οποίο, σημειώνει, «ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να παράγει μια ζωηρή αντίδραση».


Πηγή: scientificamerican.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...