Ακόμη και στην ενήλικη ζωή, διαφωνίες, παρεξηγήσεις και ανεκπλήρωτες προσδοκίες μπορεί να δημιουργήσουν χάσμα μεταξύ γονέων και των παιδιών τους.
Η ιστορία της Έμμα: Όταν η απόσταση μεγαλώνει
Η Έμμα κάθεται στο παιδικό της δωμάτιο, περιτριγυρισμένη από αναμνήσεις μιας εποχής όπου όλα έμοιαζαν πιο απλά. Τώρα, όμως, ως ενήλικη, βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με τους γονείς της.
Η σύγκρουση δεν προέκυψε ξαφνικά. Για χρόνια, οι εντάσεις σιγοέβραζαν, μέχρι που έφτασαν σε σημείο πλήρους ρήξης. Δεν υπήρχε ένας και μοναδικός λόγος· ήταν ένας συνδυασμός διαφωνιών, παρεξηγήσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών.
Έλλειψη αποδοχής και κατανόησης
Οι γονείς της Έμμα είχαν συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή της, οι οποίες δεν ταίριαζαν με τα δικά της όνειρα. Όσο κι αν προσπαθούσε να τους εξηγήσει, φαινόταν πως δεν μπορούσαν να δουν μέσα από τη δική της οπτική.
Κάπως έτσι, η Έμμα ξεκίνησε να απομακρύνεται σταδιακά από τους γονείς της, με την επικοινωνία να περιορίζεται σημαντικά και να κρατάει τις περισσότερες σκέψεις της για τον εαυτό της.
Η βαθιά ανάγκη για σύνδεση παραμένει
Παρά τις διαφωνίες, η Έμμα αγαπά τους γονείς της και θέλει μια καλύτερη σχέση μαζί τους. Εύχεται να μπορούσαν να την καταλάβουν περισσότερο, να την αποδεχόντουσαν όπως ακριβώς είναι, χωρίς να νιώθει πως πρέπει να τους αποδείξει κάτι.
Η ιστορία της Έμμα είναι η ιστορία πολλών ακόμα οικογενειών. Συσσωρευμένες εντάσεις και καταπιεσμένες επιθυμίες συχνά κάνουν το χάσμα να μοιάζει αγεφύρωτο. Ωστόσο, η βαθύτερη ανάγκη για σύνδεση και αποδοχή παραμένει δυνατή.
Οι γονείς νιώθουν καταβεβλημένοι από τις συγκρούσεις με τα ενήλικα παιδιά τους
Οι γονείς που βιώνουν συχνά συγκρούσεις με τα ενήλικα παιδιά τους τείνουν να καταβάλλονται από συναισθήματα θλίψης, άγχους, απογοήτευσης και κενού. Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που οι ίδιοι εκφράζουν στις ψυχολογικές συνεδρίες είναι: “Μα γιατί μου συμπεριφέρονται έτσι;”
Πριν εξετάσουμε τους πιθανούς λόγους είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και όσοι δεν έχουν αναπτύξει πλήρως αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, όπως ενεργητική ακρόαση, τρέφουν βαθιά αγάπη και γνήσια επιθυμία για την ευημερία των παιδιών τους.
Γιατί τα Ενήλικα Παιδιά Φέρονται Απότομα στους Γονείς τους;
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μπορεί να κάνουν έναν ενήλικα να απομακρυνθεί ή να είναι απότομος με τους γονείς του:
1. Δέχεται υπερβολική κριτική και απόρριψη
Αν ένας γονιός επικρίνει ή μειώνει συστηματικά τα συναισθήματα και τις επιλογές του παιδιού του, εκείνο μπορεί να νιώσει ανεπαρκές και πληγωμένο. Η ηλικία δεν προσφέρει πάντα προστασία από τις αρνητικές συνέπειες της συνεχούς κριτικής
Η διαρκής κριτική μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Ειδικά αν οι γονείς προσπαθούν να ελέγξουν τη ζωή των παιδιών τους μέσω ενοχών ή πιέσεων, το αποτέλεσμα είναι συχνά το αντίθετο από το επιθυμητό: το παιδί απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Δείξτε κατανόηση και ενθαρρύνετε τις θετικές προσπάθειες του ενήλικου παιδιού σας αντί να εστιάζετε στα λάθη του.
2. Δεν έχει αναγνωριστεί η ανεξαρτησία τους
Για κάποιους γονείς, η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι το παιδί τους δεν είναι πλέον κάτω από την πλήρη ευθύνη τους, αλλά έχει τις δικές του απόψεις, επιλογές και ζωή.
Μερικές φορές, οι γονείς συνεχίζουν να δίνουν συμβουλές σαν το παιδί τους να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνο του. Αν αυτό γίνεται συστηματικά, μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Δώστε χώρο στο παιδί σας να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να κάνει τα δικά του λάθη. Ακούστε το χωρίς να κρίνετε ή να προσφέρετε αμέσως συμβουλές.
3. Υπάρχουν ακόμη σσυναισθηματικά άλυτες εντάσεις
Οι οικογενειακές σχέσεις έχουν παρελθόν. Παλιές συγκρούσεις, παρεξηγήσεις ή τραυματικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάζουν το πώς επικοινωνούν σήμερα γονείς και παιδιά στην ενήλικη ζωή.
Αν οι εντάσεις αυτές δεν έχουν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εκδηλώνονται μέσα από θυμό, συναισθηματική απομάκρυνση ή έντονες αντιδράσεις σε φαινομενικά μικρά θέματα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Δείξτε διάθεση να ακούσετε ουσιαστικά το παιδί σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την οπτική του χωρίς διάθεση για άμυνα ή απόρριψη.
Συμπέρασμα
Οι σχέσεις γονέων και ενήλικων παιδιών δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά μπορούν να βελτιωθούν με καλύτερη κατανόηση και επικοινωνία.
Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και να γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για μια πιο ζεστή και αρμονική σχέση. Φυσικά, αν τα προβλήματα είναι βαθιά, η βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.
Πηγή
Μετάφραση: Φωτεινή Κοφινά, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr