PsychologyNow Team

Μια μέθοδος για την αντιμετώπιση του παιδικού άγχους: Θεραπεία γονέων

Μια μέθοδος για την αντιμετώπιση του παιδικού άγχους: Θεραπεία γονέων

PsychologyNow Team
αγχωμένο αγοράκι κολλημένο στη μαμά του

Ένα στα τρία παιδιά θα βιώσει κλινικά μία σημαντική διαταραχή άγχους πριν την ενηλικίωση. Αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα, πολλά παιδιά θα γίνουν αγχώδεις ενήλικες.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση της επιδημίας των διαταραχών άγχους που ταλαιπωρεί τα παιδιά στις ΗΠΑ: ένα πρόγραμμα για τη θεραπεία γονέων.

Αυτό το νέο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε για τη συμβουλευτική γονέων είναι εξίσου αποτελεσματικό για την θεραπεία κοινών διαταραχών άγχους με την γνωστική–συμπεριφορική θεραπεία για το παιδί, σύμφωνα με μία τυχαιοποιημένη δοκιμή των δύο θεραπειών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Childhood and Adolescent Psychiatry.

Ένα στα τρία παιδιά θα βιώσει κλινικά μία σημαντική διαταραχή άγχους πριν την ενηλικίωση. Αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα, πολλά παιδιά θα γίνουν αγχώδεις ενήλικες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες για το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, δήλωσε ο Έλι Λίμποβιτζ, υπεύθυνος της μελέτης και σύμβουλος διεύθυνσης στο Πρόγραμμα Διαταραχών Άγχους και Διάθεσης του Κέντρου Μελέτης Παιδιού του Γιέιλ.

Μέχρι τώρα μόνο τα μισά παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτές τις δύο θεραπείες, οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες. Το νέο πρόγραμμα που ονομάζεται SPACE και βοηθάει τους γονείς να διαχειριστούν θέματα που προκύπτουν από τη ζωή με παιδιά που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές.

Οι γονείς παιδιών των παιδιών που αντιμετωπίζουν άγχος σχεδόν πάντα προσπαθούν να ικανοποιήσουν το παιδί τους, λένε οι ερευνητές. Για παράδειγμα, αν το παιδί υποφέρει από κοινωνικό άγχος, δεν καλούν φίλους στο σπίτι και στην περίπτωση άγχους αποχωρισμού, οι γονείς κοιμούνται μαζί με το παιδί ή δεν φεύγουν ποτέ από το σπίτι.

Οι γονείς συνεχώς προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους όταν έχουν ένα παιδί με διαταραχή γενικευμένου άγχους. Παρόλο που οι αντιδράσεις των γονιών είναι φυσιολογικές, οι μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να υποφέρουν τα παιδιά από εξουθενωτικό άγχος ως ενήλικες, προσθέτους οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί οι θεραπευτές μας ρωτούν για την παιδική μας ηλικία;


Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 124 παιδιά ηλικίας από 7 ως 14 ετών που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχές άγχους σε δύο ομάδες όπου είτε έλαβαν τα ίδια τα παιδιά γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία ή οι γονείς τους ξεκίνησαν 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής ώστε να βοηθηθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το αγχώδες παιδί.

Για παράδειγμα, οι γονείς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συμβουλευτικής SPACE μείωσαν σταδιακά τις δεκάδες γραπτών μηνυμάτων την ημέρα που έστελναν στο παιδί τους σε δύο με τρία μηνύματα. Οι γονείς που επανειλημμένως δεν έστελναν το παιδί τους στο σχολείο εξαιτίας στομαχόπονων που σχετίζονταν με το άγχος, έμαθαν να λένε, Γνωρίζω ότι αισθάνεσαι αναστατωμένος/η αυτή τη στιγμή, αλλά ξέρω ότι θα είσαι εντάξει, και έτσι έστελναν το παιδί στο σχολείο.

Οι δύο προσεγγίσεις ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην μείωση των συμπτωμάτων άγχους στα παιδιά και των επιπέδων άγχους των γονέων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η «προσαρμοστική» συμπεριφορά των γονέων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων SPACE παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ελπίζουν να εκπαιδεύσουν θεραπευτές για να προσφέρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα τώρα που η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί. Αλλά αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνουν οι γονείς, είναι να αγνοήσουν το πρόβλημα, προειδοποιούν.

Το έντονο άγχος είναι μία σοβαρή κατάσταση που βλάπτει τα παιδιά, διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην αυτοκτονία, δήλωσε.


Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: Parent-Based Treatment as Efficacious as Cognitive Behavioral Therapy for Childhood Anxiety: A Randomized Noninferiority Study of Supportive Parenting for Anxious Childhood Emotions
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...