PsychologyNow Team

Η απόρριψη του παιδιού από αυτόν τον γονέα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην προσωπικότητά του

Η απόρριψη του παιδιού από αυτόν τον γονέα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην προσωπικότητά του

PsychologyNow Team
πατέρας αγκαλιάζει το παιδί που μπορεί να βιώσει απόρριψη
Image credit: Kelli McClintock / unsplash.com

Και οι δύο γονείς επηρεάζουν την προσωπικότητα ενός παιδιού, όμως η απόρριψη από τον ένα γονέα ενδέχεται να είναι πιο κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του.


Μία έρευνα βρίσκει ότι η απόρριψη από τον πατέρα, μπορεί να κάνει μεγαλύτερη, μακροχρόνια συναισθηματική ζημιά από ό,τι η απόρριψη από τη μητέρα.

Αν και η απόρριψη και από τους δύο γονείς είναι πολύ τραυματική για τα παιδιά, οι πατέρες είναι εκείνοι που έχουν συχνά υψηλότερο κύρος ή και εξουσία. Ως εκ τούτου, τα παιδιά μπορούν να βιώσουν περισσότερο αρνητικά την απόρριψη του πατέρα τους.

Ο καθηγητής Ronald Rohner, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

Στον μισό αιώνα της διεθνούς έρευνας, δεν έχουμε βρει καμία άλλη κατηγορία εμπειρίας που έχει τόσο ισχυρή και σταθερή επίδραση στην προσωπικότητα και το χαρακτήρα της ανάπτυξης, όπως η εμπειρία της απόρριψης, κυρίως από τους γονείς κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά και οι ενήλικες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις διαφορές στη φυλή, τον πολιτισμό και τοφύλο, έχουν την τάση να ανταποκρίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν αντιλαμβάνονται ότι απορρίπτονται από τους γονείς τους, από τους φροντιστές τους και τα άλλα άτομα προσκόλλησης.


Διαβάστε σχετικά: Η αποδοχή, η προσοχή και η αγάπη, που δεν πήραμε από τους γονείς μας θα την αναζητάμε σ όλες τις υπόλοιπες σχέσεις μας


Η απόρριψη από οποιονδήποτε από τους δύο γονείς ή και από τους δύο, έχει τεράστια επίδραση στην προσωπικότητα των παιδιών.

Έχουν την τάση να γίνονται πιο ανήσυχα και ανασφαλή. Μπορεί επίσης να γίνουν πιο εχθρικά και επιθετικά προς τους άλλους. Ο πόνος της απόρριψης συχνά παραμένει στην ενήλικη ζωή, εμποδίζοντας τους ως ενήλικες να δημιουργούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλους ανθρώπους. Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να μην είναι ανεκτός.

Άλλες έρευνες, βρίσκουν ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται μετον σωματικό πόνο, σχετίζονται με εκείνα που ενεργοποιούνται για τον συναισθηματικό πόνο. Ο καθηγητής Rohner δήλωσε: Σε αντίθεση με τον σωματικό πόνο, οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν ξανά και ξανά τον συναισθηματικό πόνο της απόρριψης για πολλά χρόνια.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μία μετα-ανάλυση σε περισσότερες από 500 μελέτες. Οι έρευνες βοηθούν να φανερωθεί πόσο ανακριβές είναι απλά να «κατηγορούμε τη μητέρα» για τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Ο καθηγητής Rohner δήλωσε: Η μεγάλη έμφαση στις μητέρες και τη μητρότητα, έχει οδηγήσει στην ακατάλληλη τάση να κατηγορούμε τις μητέρες για τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις αδυναμίες προσαρμογής, όταν, στην πραγματικότητα, οι πατέρες είναι συχνά περισσότερο εμπλεκόμενοι από ό,τι οι μητέρες, στην ανάπτυξη αυτών των προβλημάτων.


Πηγή: Transnational Relations Between Perceived Parental Acceptance and Personality Dispositions of Children and Adults
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...