PsychologyNow Team

Η γενναιόδωρη γονική άδεια προστατεύει από την κακή ψυχική υγεία τους γονείς

Η γενναιόδωρη γονική άδεια προστατεύει από την κακή ψυχική υγεία τους γονείς

PsychologyNow Team
οικογένεια που έχει λάβει γενναιόδωρη γονική άδεια
Image credit: senivpetro / freepik.com

Η λήψη γονικής άδειας προστατεύει τους γονείς και ιδίως τις μητέρες από την κακή ψυχική υγεία, μία ευεργετική επίδραση που συνεχίζεται και στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με μία συστηματική ανασκόπηση στο The Lancet Public Health.


Ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Karolinska Institutet διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της γονικής άδειας και της ψυχικής υγείας των γονέων από διεθνή σκοπιά.

Η γονεϊκότητα μπορεί να είναι αγχωτική και για τους δύο γονείς. Τείνουμε να σκεφτόμαστε μόνο τις τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι η μετάβαση στη γονεϊκότητα είναι επίσης στρεσογόνος για τα ζευγάρια, λέει ο Σολ Χουάρεζ, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Για παράδειγμα, οι γονείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών, τις αβεβαιότητες της καριέρας και τις οικονομικές πιέσεις λόγω του μειωμένου εισοδήματος.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές- συνήθως λέγεται ότι επηρεάζεται το 10-20% των μητέρων και έως και το 10% των πατέρων. Ως εκ τούτου, θελήσαμε να εξετάσουμε συστηματικά όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία για να δούμε αν η γονική άδεια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας των γονέων, αναφέρει ο Χουάρεζ.

Η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γονική άδεια ήταν προστατευτική έναντι της χειρότερης ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της γενικής ψυχικής υγείας, της ψυχολογικής δυσφορίας, της επαγγελματικής εξουθένωσης και της χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ιδίως για τις μητέρες.


Διαβάστε σχετικά: Οι εργαζόμενες μητέρες εμφανίζουν έως και 40% περισσότερο άγχος


Ωστόσο, τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία συνδέονται με πιο γενναιόδωρα προγράμματα γονικής άδειας, για παράδειγμα με μεγαλύτερη διάρκεια της άδειας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε πέντε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων μέχρι τις 29 Αυγούστου 2022. Συνολικά 45 μελέτες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Αναζητήσαμε τη σχέση μεταξύ των διαφόρων πτυχών της γονικής άδειας, όπως η διάρκεια της άδειας και το αν η άδεια ήταν αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη και των συσχετισμών τους με την ψυχική υγεία τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες. Διερευνήσαμε ακόμη και την έμμεση επίδραση της λήψης γονικής άδειας από τον έναν γονέα στην ψυχική υγεία του συντρόφου του, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι ευεργετικές επιδράσεις δεν παρατηρούνται μόνο λίγο μετά τον τοκετό, αλλά ότι αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις της γονικής άδειας μπορούν να συνεχιστούν και στη μετέπειτα ζωή των μητέρων.

Τα ευρήματα μεταξύ των πατέρων ήταν ασαφή γιατί έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για εκείνους και παρόλα αυτά αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι πατέρες έχουν βελτιωμένη ψυχική υγεία με πολιτικές γονικής άδειας που προσφέρουν επαρκή μισθολογική αντικατάσταση ή κίνητρα, όπως ποσοστώσεις απορρόφησης.

Η ανασκόπηση καταδεικνύει ότι η γενναιόδωρη γονική άδεια μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, ιδίως για τις μητέρες, εύρημα που είναι εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτικής.


Έρευνα: The effect of parental leave on parents' mental health: a systematic review, The Lancet Public Health (2023). https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(22)00311-5/fulltext

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...