Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Ενθάρρυνση, ένα σημαντικό “κλειδί” στη διαμόρφωση καλών σχέσεων, αγάπης και σεβασμού, μεταξύ γονιού και παιδιού

Ενθάρρυνση, ένα σημαντικό “κλειδί” στη διαμόρφωση καλών σχέσεων, αγάπης και σεβασμού, μεταξύ γονιού και παιδιού

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
γονέας που κρατάει από το χέρι το παιδί του στην παραλία

Μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες που έχουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά, είναι η ενθάρρυνση.


Τι είναι η ενθάρρυνση;

Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία των παιδιών μας και σε ό,τι ωφέλιμο ή θετικό κάνουν, για να τους καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση στον εαυτό τους, καθώς και την πίστη στις ικανότητές τους.

Οι γονείς που ενθαρρύνουν, βοηθάνε απίστευτα τα παιδιά τους να δέχονται τα λάθη τους, να μην διακατέχονται από στείρα τελειομανία αλλά αντιθέτως να μαθαίνουν από αυτά τα λάθη.
Ουσιαστικά τα βοηθούν να καλλιεργήσουν το θάρρος να μην είναι τέλεια.

Στις αυταρχικές/δεσποτικές και στερητικές οικογένειες, τα παιδιά αντλούν την αίσθηση της αξίας τους με το να δέχονται ανταμοιβές / επαίνους και τιμωρίες από αυτούς που ασκούν την εξουσία, κατά κύριο λόγο τους γονείς.

Στις δημοκρατικές οικογένειες τα παιδιά επηρεάζονται θετικά με την ενθάρρυνση.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως χρειαστεί ν’ αλλάξετε το συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μαζί τους και τους συμπεριφέρεστε. Αντί για παράδειγμα να συγκεντρώνετε τη προσοχή σας στα λάθη τους, τονίστε (όχι ψεύτικα ή προσποιητά όμως) ό,τι σας αρέσει και ό,τι πραγματικά εκτιμάτε από αυτά που κάνουν. Σίγουρα κάνουν κάτι καλό.

Σκεφθείτε τι καλό έκαναν μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια πείτε: “Πολύ σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες τόσο πρόθυμα με τους καλεσμένους μας σήμερα στη γιορτή του μπαμπά. Αν δεν είχα τη βοήθειά σου θα είχα πελαγώσει!”​

Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί ν΄ αποκτήσετε μία θετική αντιμετώπιση. Είναι απαραίτητο να έχετε υπόψη σας, ότι οι δυσκολίες του παιδιού βασίζονται πάντοτε σε κάποια μορφή αποθάρρυνσής του.

Κάπου το έχετε επαναλαμβανόμενα και από πολύ μικρή ηλικία, αποπάρει ή αποκαρδιώσει, είτε άμεσα, χαρακτηρίζοντάς το με διάφορα κοσμητικά, «βλάκας» «άχρηστος», «είσαι ένας σκέτος μπελάς» κτλ.., είτε έμμεσα, με το να κάνετε εσείς πράγματα, τα οποία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για τον εαυτό του και τα οποία το αφορούν,π.χ. να απαντάτε εσείς στη θέση του όταν του απευθύνουν κάποια ερώτηση όπως Π.χ «πόσο χρονών είσαι? ή Πώς σε λένε?», αλλά και με το πολύ συνηθισμένο λάθος, του να χρησιμοποιείτε α΄πληθυντικό στις αναφορές σας ωσάν να είστε «ένα» με το παιδί και όχι δύο ξεχωριστά άτομα με ξεχωριστές ανάγκες και υποχρεώσεις που βαρύνουν τον καθένα χωριστά, π.χ. «πρέπει να διαβάσουμε περισσότερο σήμερα γιατί αύριο έχουμε τεστ στο σχολείο»!!.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γονείς ή άλλα κοντινά άτομα από τον περίγυρό του, χωρίς πιθανότατα να το έχουν συνειδητοποιήσει, το έχουν αποκαρδιώσει. Επίσης ίσως επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειές του ίδιου του παιδιού να πετύχει μία εργασία, προκάλεσαν αυτή την έλλειψη πίστης στις ίδιες τις ικανότητές του, ειδικά αν δε βρέθηκε υποστηρικτικό άμεσο περιβάλλον γύρω του που να το εμψυχώσει.

Όλοι θέλουμε το καλό των παιδιών μας. Κι όμως ενώ οι προθέσεις μας είναι καλές, χωρίς να το συνειδητοποιούμε πολλές φορές, ή χωρίς να γνωρίζουμε, οι μέθοδοι που ακολουθούμε δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ενθάρρυνση είναι για την ανάπτυξη του παιδιού ό,τι είναι το νερό για το φυτό: ούτε το παιδί μπορεί να ωριμάσει χωρίς ενθάρρυνση, ούτε το φυτό χωρίς νερό!
Ακολουθούν δείγματα ενθαρρυντικών φράσεων που μπορείτε να χρησιμοποιείτε

Λόγια ενθάρρυνσης

Φράσεις που δείχνουν παραδοχή
• Μου αρέσει ο τρόπος που το χειρίσθηκες!
• Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες μ’ αυτό.
• Εφόσον δεν είσαι ικανοποιημένος τι νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις ώστε να ικανοποιηθείς αρκετά;

Φράσεις που δείχνουν εμπιστοσύνη
• Έχω εμπιστοσύνη στη κρίση σου
• Είναι δύσκολο, είμαι όμως σίγουρη ότι θα το ξεπεράσεις.

Φράσεις που συγκεντρώνουν την προσοχή στη συνεισφορά
• Ήταν πολύ ωραίο εκ μέρους σου που νοιάστηκες για …
• Χρειάζομαι τη βοήθειά σου για…

Φράσεις που αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τη βελτίωση
• Φαίνεται ότι κατέβαλες μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό.
• Κοίταξε πόση πρόοδο έχεις κάνει.
• Ίσως πιστεύεις ότι δεν έφτασες ακόμα το στόχο σου. Κοίτα όμως πόσο πολύ έχεις προχωρήσει.

Φράσεις που βοηθούν στις δυσκολίες
• Όλοι κάνουμε λάθη
• Κανένας δεν γεννιέται τέλειος
• Μαθαίνουμε από τα λάθη μας
• Κάνεις τα πράγματα να φαίνονται δυσκολότερα απ’ όσο είναι

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά


Πηγή: Encouraging Children to Learn by Rudolf Dreikurs and Don Sr. Dinkmeyer, Ελληνική έκδοση, «Σχολείο για Γονείς», Εκδ. Θυμάρι 2011.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...