Δήμητρα Ρούκη

Μιλώντας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Μιλώντας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Δήμητρα Ρούκη

H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, πράγματι, μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονέων. Yπάρχουν άραγε τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πλησιάσουν, να σας εμπιστευτούν και να σας θέσουν τα ερωτήματα που τα απασχολούν; Kαι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η συζήτηση δημιουργική και εποικοδομητική;


H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, πράγματι, μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονέων, ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι σχετικές απορίες των παιδιών, απευθύνονται πρώτα προς τους γονείς, όταν υπάρχει ομαλή επικοινωνία στην οικογένεια. Ιδιαίτερα χρήσιμο, αν αναλογιστούμε ότι το παιδί, αν δεν πάρει τις απαντήσεις που ζητά πρώτα από το οικογενειακό περιβάλλον, θα στραφεί σε άλλες πηγές πληροφόρησης, που ενδεχομένως να μη του προσφέρουν σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Ας σημειώσουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αφορά μόνο στη σεξουαλική πράξη-αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία μέσα από την οποία οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μεταδώσουν τα πιστεύω τους όσον αφορά στις σχέσεις, αλλά και για τη σωματική και ψυχική υγεία και προφύλαξη.

Yπάρχουν άραγε τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πλησιάσουν, να σας εμπιστευτούν και να σας θέσουν τα ερωτήματα που τα απασχολούν; Kαι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η συζήτηση δημιουργική και εποικοδομητική;

  1. Nα είστε ανοιχτοί, δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί χωρίς απάντηση κάθε φορά που το χρειάζεται. Αν δεν είστε έτοιμοι, πάρτε το χρόνο σας και επιστρέψτε, απαντώντας μόνο στα ερωτήματά του, με απλά λόγια.
  2.  
  3. Η απάντηση να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Δε χρειάζονται υπερ-αναλύσεις, αν το παιδί δε μπορεί να τις κατανοήσει. Το ίδιο το παιδί με τις ερωτήσεις του θα σας οδηγήσει στο τι πρέπει να πείτε.
  4.  
  5. Nα είστε ειλικρινείς, θα πρέπει να ξεκινάμε από την αλήθεια. Η βάση της επικοινωνίας χτίζεται στην ειλικρίνεια, που επιδεικνύεται στα σημαντικά ζητήματα της καθημερινής μας ζωής.
  6.  
  7. Nα είστε υπομονετικοί, δεν πρέπει να μαλώνουμε το παιδί επειδή μας ρωτά. Οι απορίες είναι φυσιολογικές και δείχνουν εξελικτική ωριμότητα στα παιδιά.
  8.  
  9. Xρησιμοποιήστε καθημερινές ευκαιρίες όταν και το παιδί επιδείξει σχετικές απορίες (μια ταινία, μία έγκυο κοπέλα της οικογένειας). Δε χρειάζεται να γίνονται «πειράγματα» που μπορεί να φέρουν το παιδί σε δύσκολη θέση.
  10.  
  11. Mεταδώστε τις αξίες σας. Αν θεωρείτε το σεξ ως μια όμορφη πράξη, που συμβαίνει στα πλαίσια αγάπης και σεβασμού αλλά απαιτεί προφυλάξεις, το ίδιο θα θεωρήσει και το παιδί. Μιλώντας για το σεξ, δεν παροτρύνουμε τα παιδιά στο να το δοκιμάσουν «πριν την ώρα τους»-τουναντίον, τα καλά ενημερωμένα παιδιά είναι εκείνα που ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικία μεγαλύτερη και διατρέχουν σαφώς μειωμένο κίνδυνο για εφηβική εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Απλά λόγια                            Αμεσότητα                               Αλήθεια

Υπάρχουν αρκετά βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσει ο γονέας και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι προσδιορίζουν σε ποιές ηλικίες απευθύνεται κάθε βιβλίο, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο. 

Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα (η ευαισθησία έγκειται στον τρόπο με τον οποίο δυσκολευόμαστε να το προσεγγίσουμε εμείς), που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού, μπορεί να είναι δοσμένο με σωστές απλές επιστημονικές λέξεις σε ένα βιβλίο, που είναι κατάλληλο για πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...