PsychologyNow Team

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να δέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να δέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους

PsychologyNow Team
παιδί αντιμετωπίζει την βία των γονέων
Image credit: Caleb Woods / unsplash.com

Δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το χτύπημα στα οπίσθια βελτιώνει την συμπεριφορά των παιδιών. Αντιθέτως, το χτύπημα στα οπίσθια σχετίζεται με επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, προβλήματα ψυχικής υγεία και αρνητικές σχέσεις με τους γονείς.


Όταν λέμε ότι οι γονείς δέρνουν τα παιδιά, εννοούμε τα χτυπήματα στα οπίσθια των παιδιών με ανοιχτή παλάμη και είναι μια κοινή μορφή επιβολής πειθαρχίας που ακόμη χρησιμοποιείται στα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Όμως, μέχρι σήμερα, αυτού του είδους το χτύπημα έχει απαγορευτεί σε 53 χώρες και πολιτείες σε όλο τον κόσμο.

Το χτύπημα στα οπίσθια ήταν θέμα έντονης αντιπαράθεσης επί πολλές δεκαετίες. Οι υποστηρικτές δηλώνουν ότι είναι ασφαλές, απαραίτητο και αποτελεσματικό, οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι το χτύπημα στα οπίσθια είναι επιβλαβές για τα παιδιά και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ασφάλεια.

Ως δύο ακαδημαϊκοί με εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία και κλινική παρατήρηση στο πεδίο της παιδικής κακομεταχείρισης και με εξειδίκευση στο χτύπημα στα οπίσθια, θα θέλαμε να προχωρήσουμε πέρα από αυτή την αντιπαράθεση.

Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι το χτύπημα στα οπίσθια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη1. Αυτές οι δυσάρεστες επιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, χρήση ουσιών, απόπειρες αυτοκτονίας και σωματικές ασθένειες παράλληλα με προβλήματα ανάπτυξης, συμπεριφοράς κοινωνικά και γνωστικά. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ερευνητικές μελέτες2 που να δείχνουν ότι το χτύπημα στα οπίσθια είναι ωφέλιμο για τα παιδιά.

Όσοι λένε ότι το χτύπημα στα οπίσθια είναι ασφαλές για το παιδί αν γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, απλά εκφράζουν γνώμες και αυτές οι γνώμες δεν υποστηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις. 

Στοιχεία για το χτύπημα στα οπίσθια

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες ερευνητικές μελέτες υψηλής ποιότητας με μεγάλη ποικιλία δειγμάτων και σχεδιασμών μελέτης. Με τον καιρό, η ποιότητα αυτής της έρευνας έχει βελτιωθεί συμπεριλαμβάνοντας καλύτερες μετρήσεις χτυπήματος και πιο εξελιγμένους σχεδιασμούς μελέτης και στατιστικές μεθόδους.


Διαβάστε σχετικά: Η Μη Βίαιη Αντιμετώπιση της “Βίαιης” Συμπεριφοράς των Παιδιών


Οι ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν να προαχθεί ο διάλογος μελετώντας τον αντίκτυπο των θετικών γονεϊκών παρεμβάσεων

Τα επιστημονικά ευρήματα αυτών των μελετών σταθερά δείχνουν ότι το χτύπημα στα οπίσθια σχετίζεται με επιβλαβείς συνέπειες για τα παιδιά.

Αυτό αποδείχτηκε σε δύο μετα-αναλύσεις σταθμούς. Η πρώτη μελέτη3 που εκδόθηκε το 2002, μελέτησε και ανέλυσε 88 μελέτες που εκδόθηκαν τα προηγούμενα 62 χρόνια και βρήκαν ότι η σωματική τιμωρία σχετιζόταν με σωματική κακομεταχείριση, εγκληματικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μια ενημερωμένη μετα-ανάλυση εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, το 2016. Αυτή μελέτησε και ανέλυσε 75 μελέτες των προηγούμενων 13 ετών, συμπεραίνοντας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι το χτύπημα στα οπίσθια βελτίωνε την συμπεριφορά των παιδιών και ότι το χτύπημα στα οπίσθια σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για 13 καταστροφικές συνέπειες. Αυτές περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, προβλήματα ψυχικής υγείας και αρνητικές σχέσεις με τους γονείς.

Τώρα διαθέτουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το χτύπημα στα οπίσθια δεν είναι ούτε ασφαλές, ούτε αποτελεσματικό. Φυσικά αυτό δεν κάνει τους γονείς που έχουν χρησιμοποιήσει χτύπημα στα οπίσθια κακούς γονείς. Στο παρελθόν, απλά δεν γνωρίζαμε τους κινδύνους.

Θετικές στρατηγικές διαπαιδαγώγησης

Στοιχεία από πάνω από 20 χρόνια έρευνας υποδεικνύουν σταθερά τις βλάβες του χτυπήματος στα οπίσθια. Επίσης υπάρχει αυξανόμενη παγκόσμια αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών στην προστασία και την αξιοπρέπεια, όπως καταγράφηκαν στο Συνέδριο την Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στους στόχους που περιλαμβάνονται στους Βιώσιμους Σκοπούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας. Όλα αυτά μαζί μας λένε ότι το χτύπημα στα οπίσθια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε παιδιά ή εφήβους οποιασδήποτε ηλικίας.

Τώρα, είναι σημαντικό, να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους γονείς να χρησιμοποιήσουν θετικές και μη-σωματικές στρατηγικές με τα παιδιά τους. Οι έρευνες δείχνουν ήδη κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προγράμματα διαπαιδαγώγησης που στοχεύουν συγκεκριμένα στην πρόληψη σωματικής τιμωρίας μπορούν να είναι επιτυχημένα.

Σαν ερευνητές πρέπει να επαναδιατυπώσουμε την έρευνα που διεξάγουμε, τις ερωτήσεις που θέτουμε και τις συζητήσεις που κάνουμε προκειμένου να προχωρήσει μπροστά το πεδίο και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευεξία των παιδιών. Το επιστημονικό περιοδικό Child Abuse & Neglect έχει εκδώσει ένα ειδικό τεύχοςπου περιέχει αυθεντικές έρευνες και έγγραφα εργασίας τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες στρατηγικές. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους τους αναγνώστες για περιορισμένο χρόνο.


Πηγή: theconversation.com
Συγγραφείς: Tracy O. Afifi, Elisa Romano
Έρευνα: 1. Spanking and child outcomes: Old controversies and new meta-analyses.
2. Physical punishment of children: lessons from 20 years of research
3. Corporal Punishment by Parents and Associated Child Behaviors and Experiences: A Meta-Analytic and Theoretical Review
4. Moving beyond the spanking debate: A call to action
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...