PsychologyNow Team

Συγκεκριμένες γονεϊκές τακτικές μπορεί να καλλιεργήσουν στα παιδιά υλιστικές συμπεριφορές

Συγκεκριμένες γονεϊκές τακτικές μπορεί να καλλιεργήσουν στα παιδιά υλιστικές συμπεριφορές

PsychologyNow Team
γονεϊκές τακτικές καλλιέργεια υλιστική συμπεριφορά παιδιά

Με την εορταστική περίοδο να βρίσκεται στην κορύφωση και μαζί με αυτήν τα δώρα που μαζεύονται κάτω από το δέντρο, αρκετοί γονείς ίσως να μπαίνουν σε πειρασμό να δώσουν στα παιδιά όλα τα παιχνίδια και τα gadgets τα οποία ζήτησαν για τα Χριστούγεννα ή να χρησιμοποιήσουν τις προσδοκίες των παιδιών για τα δώρα προκειμένου να διαχειριστούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.


Τώρα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο βρήκε ότι οι γονείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τα υλικά αγαθά, ως μέρος των γονεϊκών στρατηγικών τους, ενδεχομένως να δημιουργούν μελλοντικά εμπόδια για τα παιδιά στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα παιδιά που λαμβάνουν πολλές υλικές ανταμοιβές από τους γονείς τους είναι πιθανό να συνεχίζουν να επιβραβεύουν τους εαυτούς τους με υλικά αγαθά όταν ενηλικιωθούν, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό», είπε η Marsha Richins καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Sr. College of Business του MU. «Η έρευνα μας, επισημαίνει την σημασία εξέτασης των συνθηκών στην παιδική ηλικία και τις γονεϊκές πρακτικές προκειμένου να κατανοήσουμε την καταναλωτική συμπεριφορά των ενηλίκων».

Στη μελέτη εξετάστηκαν περισσότεροι από 700 ενήλικες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν μια ποικιλία διαφορετικών καταστάσεων στην παιδική τους ηλικία, την σχέση με τους γονείς τους καθώς και τις ανταμοιβές και τιμωρίες που έλαβαν κατά τη διάρκεια των τριών κρίσιμων σταδίων της παιδικής ηλικίας τους.

Η Richins βρήκε ότι τρεις γονεϊκές στρατηγικές οδηγουν σε τάση για υλισμό:

  • Η ανταμοιβή των παιδιών με δώρα όταν επιτυγχάνουν κάτι, όπως το να μπούν σε μια ομάδα ποδοσφαίρου ή το να πάρουν άριστα στα μαθήματα.

  • Το να δίνουν δώρα ως έναν τρόπο έκφρασης τρυφερότητας και συναισθημάτων.

  • Η τιμωρία των παιδιών μέσα από τη στέρηση αντικειμένων που έχουν στην κατοχή τους, όπως το αγαπημένο τους παιχνίδι ή ένα video game.

Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν τα υλικά αγαθά με αυτούς τους τρόπους, είναι πιθανότερο τα παιδιά μετέπετειτα στην ενήλικη ζωή τους να πιστεύουν ότι η επιτυχία στη ζωή χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και τον αριθμό των υλικών αγαθών που κατέχει κάποιος ή ότι γίνονται περισσότερο ελκυστικοί κατέχοντας κάποια συγκεκριμένα αγαθά. Σύμφωνα με την Richins, προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι οι ενήλικες οι οποίοι ορίζουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σύμφωνα με αυτά που έχουν, βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο να έχουν συζυγικά προβλήματα, προβλήματα με τον τζόγο, οικονομικά χρέη και μειωμένη ευεξία. Ο υλισμός συμβάλει επίσης σε περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω υπερ-καταναλωτισμού και σπατάλη αγαθών.

«Ορισμένοι γονείς έχουν την τάση να δείχνουν την αγάπη τους παρέχοντας στα παιδιά τους υλικά αγαθά», λέει η Richins. «Μία εξήγηση για τη συσχέτιση μεταξύ των υλικών ανταμοιβών και του υλισμού στη μετέπειτα ζωή είναι ότι τα παιδιά που δέχονται αυτές τις ανταμοιβές είναι περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιούν τα πράγματα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να ορίσουν και να εμπλουτίσουν τον εαυτό τους από ό,τι άλλοι, το οποίο αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο του υλισμού».

Όμως υπάρχουν και άλλες πτυχές του γονεϊκού ρόλου που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένης συμπεριφοράς ενός παιδιού απέναντι στα υλικά αγαθά. Για παράδειγμα, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι υπήρχε μια σχέση ανάμεσα στην γονεϊκή απόρριψη και τον υλισμό. Τα παιδιά που αισθάνονταν ότι οι γονείς είτε δεν είχαν χρόνο είτε ήταν απογοητευμένοι από εκείνα, ήταν περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν υλιστικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή. Επιπρόσθετα, οι ενήλικες που ως παιδιά λάμβαναν υλικά αγαθά ως επιβράβευση και ως τιμωρία, είναι περισσότερο πιθανό να θαυμάζουν ανθρώπους που κατέχουν ακριβά υλικά αγαθά.

 «Δεν ενοχοποιούμε τους γονείς που θέλουν να αγοράσουν κάποια πράγματα για τα παιδιά τους, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνούν να τα ενθαρρύνουν προς την ευγνωμοσύνη για όλους τους ανθρώπους και τα πράγματα που έχουν στη ζωή τους», είπε η Chaplin. «Κάθε φορά που τα παιδιά εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, γίνονται περισσότερο συνειδητοποιημένα στο πόσο τυχερά είναι, το οποίο προετοιμάζει το έδαφος στην ενήλικη ζωή να είναι περισσότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υλιστές. Αφιερώστε και περάστε χρόνο με τα παιδιά σας και διαμορφώστε ζεστασιά, ευγνωμοσύνη και γενναιοδωρία προκειμένου να αποφύγετε τον υλισμό».


Πηγή: University of Missouri 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...