PsychologyNow Team

Τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης

Τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης

PsychologyNow Team
μία έγκυος γυναίκα σε ένα κήπο χωρίς διαβήτη κύησης

Η λήψη αντικαταθλιπτικών από μέλλουσες μητέρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωστoύ και ως διαβήτη κύησης, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.


Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση The BMJ Open, αναδεικνύει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μητέρες που λαμβάνουν βενλαφαξίνη, ένας αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, και εκείνες που λαμβάνουν αμιτριπτυλίνη, που ανήκει στα τρικυκλικά.

Ως δείγμα της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από βάση δεδομένων του Κεμπέκ και περιλήφθηκαν όλες οι εγκυμοσύνες και όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1998 και 2015. Περίπου το 4% των γυναικών (9.741) λάμβαναν αντικαταθλιπτικά. Ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά που λαμβάνονταν ήταν οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, η βενλαφαξίνη και η αμιτριπτυλίνη.

Οποιαδήποτε αντικαταθλιπτικό και αν λαμβανόταν, φάνηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά 19%. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσες γυναίκες λάμβαναν βενλαφαξίνη (27%) και αμιτριπτυλίνη (52%).

Οι μεγαλύτερης διάρκειας περίοδοι λήψης αντικαταθλιπτικών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 29%, αλλά, παρόλα αυτά, ακόμα και η χρήση τους για ένα μέσο ή περιορισμένο χρονικό διάστημα βρέθηκε ότι συνδέεται με τη συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση. Συγκεκριμένα η μέση περίοδος χρήσης σχετίζεται με 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη ενώ η λήψη τους για μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώθηκαν σε επόμενη ανάλυση που έγινε σε μια ομάδα γυναικών που είχαν ήδη διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Υπάρχει, βέβαια, ανάγκη αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Αν μια εγκυμονούσα γυναίκα λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, δεν θα πρέπει να τα διακόπτει μόνη της αλλά να συμβουλεύεται έναν ειδικό, τονίζει η επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Άνικ Μπέραρντ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη αφενός γιατί επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και αφετέρου διότι μια από τις παρενέργειες τους, η πρόσληψη βάρους είναι χαρακτηριστικός παράγοντας κινδύνου του διαβήτη.

Τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρει η λήψη αντικαταθλιπτικών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όταν χορηγούνται σε μέλλουσες μητέρες, ιδιαίτερα όταν αυτές πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, καθώς αν μείνουν χωρίς θεραπεία, οι πιθανότητες υποτροπής κατά την κύηση και την περίοδο μετά τη γέννα αυξάνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο διαβήτης κύησης προσβάλει μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως, καθιστώντας τες ευάλωτες σε επιπλοκές, όπως η γέννηση ενός υπέρβαρου βρέφους ή προβλημάτων στον τοκετό.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν κυρίως να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακές νόσους ενώ τα παιδιά τους είναι επίσης πιο ευάλωτα στην παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο δρ Ραούλ Γκούπτα, επικεφαλής υγείας του ιδρύματος για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών March of Dimes υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης ενδέχεται να υπερκαλύπτει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.


Πηγή: kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...