H ψυχιατρική βοήθεια που δέχτηκαν μητέρες με συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης λειτούργησε επανορθωτικά τόσο στις ίδιες όσο και στον εγκέφαλο των βρεφών.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety, βρέθηκε πως η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη –συγκεκριμένα η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία– που έλαβαν για συγκεκριμένο διάστημα μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη λειτούργησε θετικά τόσο στις ίδιες όσο και στην εμφάνιση προσαρμοστικών αλλαγών στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά των βρεφών τους.
Ειδικότερα, μετά τη θεραπεία της μητέρας, στα βρέφη εντοπίστηκαν θετικές αλλαγές τόσο στο νευρολογικό όσο και στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ και οι δύο γονείς παρατήρησαν πως τα παιδιά ήταν σε θέση να ρυθμίσουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους.
Πρακτικά αυτό που βρήκαμε είναι πως όταν οι μητέρες έλαβαν ψυχοθεραπεία, η δραστηριότητα του εγκεφάλου των παιδιών τους άρχισε να κυμαίνεται στα επίπεδα που παρατηρούμε και στα υγιή βρέφη, αναφέρει ο Ράιαν βαν Λίσχαουτ, επικεφαλής της έρευνας, ψυχίατρος και καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου McMaster.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κοινώς αποδεκτό πως τα παιδιά με μητέρες που εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη παρουσιάζουν αλλαγές σε κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν συναισθηματικές ή συμπεριφορικές δυσκολίες στο μέλλον. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως είναι αν θεραπεύοντας και φροντίζοντας τις μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη μπορούμε να αναστρέψουμε εγκαίρως αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο των βρεφών.
Διαβάστε σχετικά: Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει ακόμη και τρία έτη μετά τον τοκετό
Θεωρούμε πρωτοφανές και αισιόδοξο εύρημα το γεγονός ότι η θεραπευτική παρέμβαση στις μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη οδηγεί σε υγιείς αλλαγές στη φυσιολογία του βρεφικού εγκεφάλου, επισημαίνει ο Ράιαν βαν Λίσχαουτ.
Αυτή η έρευνα δείχνει πως η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT), μια σύντομη οικονομική θεραπεία, που συχνά προτιμάται από τις γυναίκες, θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση αυτού του ψυχοπιεστικού παράγοντα στη μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 40 βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν διαγνωστεί με επιλόχειο κατάθλιψη και 40 βρέφη με μητέρες χωρίς αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία σχημάτισαν ζεύγη σύμφωνα με το φύλο, την ηλικία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Οι μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη συμμετείχαν για εννιά εβδομάδες σε ομαδική Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Όλα τα βρέφη αξιολογήθηκαν πριν τη θεραπευτική παρέμβαση και εννιά εβδομάδες αργότερα, ενώ οι μητέρες και οι σύντροφοί τους συμπλήρωσαν και ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τη συμπεριφορά του παιδιού.
Η έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα του παγκόσμιου οργανισμού Brain and Behavior Research Foundation με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έρευνα: John E. Krzeczkowski, Louis A. Schmidt, Ryan J. Van Lieshout. Changes in infant emotion regulation following maternal cognitive behavioral therapy for postpartum depression. Depression and Anxiety
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή